Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το θέμα των νέων σημείων διέλευσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ετοιμότητα για να προχωρήσει σε συμφωνία στο θέμα αυτό.
Όπως αναφέρθηκε, κατά την Ολομέλεια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρότεινε την διάνοιξη σημείου διέλευσης μεταξύ Αθηένου και Αγλαντζιάς και η άλλη πλευρά να έπαιρνε την Μια Μηλιά και την Λουρουτζίνα, πρότεινε να ανοίξει σημείο διέλευσης μέσω Κοκκίνων με αντάλλαγμα την Μια Μηλιά, και να ανοίξει πεζόδρομος στην οδό Λιδίνης στην παλαιά Λευκωσία που ήταν και πρόταση των δύο δημάρχων της πρωτεύουσας, όπως σημειώθηκε.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, συζητήθηκε η διάνοιξη σημείου διέλευσης Αθηένου-Πυρόι-Αγλαντζιά με τα Ηνωμένα Έθνη να παρουσιάζουν και χάρτες, αλλά τελικά δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία λόγω της επιμονής της Τουρκικής πλευράς η όδευση, 11.4 χιλιομέτρων, να είναι εξολοκλήρου μέσω των κατεχομένων. Δηλαδή, από την Αθηένου, ο δρόμος να περνά μέσα από την κατεχόμενη περιοχή ως την Αγλαντζιά, με την Ελληνοκυπριακή πλευρά να σημειώνει ότι ήδη υπάρχει ο δρόμος, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ πρότεινε να γίνει κατά το ήμισυ η όδευση από κατεχόμενα και κατά το ήμισυ από την νεκρή ζώνη, με την Ελληνοκυπριακή πλευρά να δέχεται αλλά να επιμένει η Τουρκική πλευρά η διέλευση να γίνεται από τα κατεχόμενα, κάτι το οποίο δεν δέχτηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Στην πρόταση διάνοιξης σημείου διέλευσης μέσω των Κοκκίνων με αντάλλαγμα σημείο διάνοιξης στην Μια Μηλιά, η Τουρκική πλευρά αρνήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προβάλλοντας ότι είναι στρατιωτική ζώνη.
Όπως αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρότεινε να ανοίξει ο πεζόδρομος στην οδό Λιδίνης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αρνείται, δίνοντας διάφορες δικαιολογίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβασή του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και δύο κράτη, έκανε αναφορά στο θέμα του σφετερισμού, και στο όραμά του για συνεργασία. Πρότεινε κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που παρέπεμπαν σε λογική κρατικής συνεργασίας, αναφέρθηκε.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, οι ίδιες πηγές ανέφεραν, στη δική του παρέμβαση, τήρησε την ίδια γραμμή με την δημόσια ρητορική της τουρκικής πλευράς, αναφέρθηκε σε απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, και σε συνεργασία των δύο πλευρών.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν την παρέμβαση του Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, Στίβεν Ντάουτι, και ότι αναφέρθηκε στη στήριξη του Λονδίνου σε μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, και στη σημασία της συμβολής της ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, μεταξύ άλλων.
«Εποικοδομητική» η συνάντηση της Νέας Υόρκης
Εποικοδομητική, χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, την άτυπη πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, στη Νέα Υόρκη, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ώρα Κύπρου. Ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί ακόμα μία άτυπη συνάντηση, υπό την παρούσα μορφή, αργότερα φέτος.
«Σήμερα, συγκάλεσα μια συνάντηση που πρότεινα τον Μάρτιο με σαφή στόχο τη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», είπε στην αρχή της δήλωσής του. Σημείωσε ότι από την αρχή της θητείας του, είχε δεσμευτεί για την ασφάλεια και την ευημερία των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Για άλλη μια φορά, ανέφερε, «οι σημερινές συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές. Και οι δύο ηγέτες εξέτασαν την πρόοδο στις έξι πρωτοβουλίες που συμφώνησαν τον Μάρτιο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Από αυτές τις έξι πρωτοβουλίες, τέσσερις έχουν επιτευχθεί: η δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία, πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, η αποκατάσταση των νεκροταφείων, μια συμφωνία για την αποναρκοθέτηση θα κλείσει μόλις καθοριστούν οι τελικές τεχνικές λεπτομέρειες».
Επιπλέον, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για τα υπόλοιπα δύο, το άνοιγμα τεσσάρων σημείων διέλευσης και ηλιακή ενέργεια στην ουδέτερη ζώνη και ότι κατέληξαν σε κοινή συμφωνία όσον αφορά ένα συμβουλευτικό όργανο για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, την ανταλλαγή πολιτιστικών αντικειμένων, μια πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και την αντιμετώπιση της ρύπανσης από μικροπλαστικά.
«Είναι κρίσιμο να υλοποιηθούν αυτές οι πρωτοβουλίες, όλες, το συντομότερο, προς όφελος όλων των Κυπρίων», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. «Συμφωνήσαμε επίσης», πρόσθεσε, «ότι θα πραγματοποιηθεί μια κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ότι θα υπάρξει μια άλλη άτυπη συνάντηση στην ίδια μορφή, αργότερα φέτος».
Ο επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού επεσήμανε ότι υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά, υποδεικνύοντας ότι είναι σημαντικό «να σκεφτούμε τι μπορεί να σημαίνει το μέλλον για όλους τους Κυπρίους. Αλλά αυτά τα βήματα καταδεικνύουν σαφώς τη δέσμευση για τη συνέχιση του διαλόγου για την πορεία προς τα εμπρός και την εργασία σε πρωτοβουλίες που ωφελούν όλους τους Κυπρίους».
Ερωτηθείς τι εμποδίζει την πρόοδο στο άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, απάντησε ότι «έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για τα ίδια τα σημεία διέλευσης. Υπάρχει ένα ζήτημα δρομολογίου σε σχέση με ένα από αυτά που θα συζητηθεί περαιτέρω τώρα. Αλλά υπήρξε σημαντική πρόοδος σε αυτό το θέμα».
Κληθείς να αναφέρει εάν έχει αποφασιστεί το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, σημείωσε ότι πριν από αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία και ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα δρομολογίου που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μελλοντικές συζητήσεις», προσθέτοντας ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένες πτυχές του δρομολογίου που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Σε ερώτηση εάν αυτή είναι η αρχή για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, είπε ότι «αυτή είναι μια διαδικασία, μια σύνθετη διαδικασία. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις από τις δύο πλευρές σε σχέση με μια λύση στο πρόβλημα της Κύπρου. Αλλά νομίζω ότι χτίζουμε, βήμα προς βήμα, εμπιστοσύνη και δημιουργούμε τις συνθήκες για να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα προς όφελος του κυπριακού λαού, και, με απόλυτη συναίνεση, ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί».
Τέλος, ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα, είπε «είμαι χαρούμενος. Φυσικά, θα ήθελα πολύ περισσότερα, αλλά αυτό είναι ένα σύνθετο ζήτημα και νομίζω ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο που πρέπει να καταγραφεί».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ