ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λακκοτρύπης: «Δεν αποκρατικοποιείται η ΑΗΚ»

Λακκοτρύπης: «Δεν αποκρατικοποιείται η ΑΗΚ»

Η Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού πρέπει να παραμείνει εκατό τοις εκατό στα χέρια του κράτους, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ύστερα από την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή του Υπουργού, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ αλλά και των συντεχνιών της Αρχής, ο Υπουργός είπε ότι «έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του οργανισμού και καλείται η Κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση επί της αρχής για το βέλτιστο τρόπο αποδοτικού και αποτελεσματικού διαχωρισμού της ΑΗΚ».

Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, η παράγραφος του μνημονίου που αναφερόταν για την ΑΗΚ, έχει μεταφερθεί από το κεφάλαιο «αποκρατικοποιήσεις» στο κεφάλαιο «ενέργεια», μια σαφής ένδειξη των προθέσεων της Κυβέρνησης και του γεγονότος ότι «είμαστε πεπεισμένοι και από τα αποτελέσματα της μελέτης ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού πρέπει να μείνει εκατό τοις εκατό σε κρατικά χέρια».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει το τρίτο ενεργειακό πακέτο το οποίο επικαλείται και η Τρόικα και στο οποίο ουσιαστικά ζητούν τον αποτελεσματικό και αποδοτικό διαχωρισμό, με βάση αυτές τις πρόνοιες.

Ο Υπουργός είπε ότι για το βέλτιστο τρόπο αποδοτικού και αποτελεσματικού διαχωρισμού της ΑΗΚ συμφωνήθηκε όπως συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ της Κυβέρνησης, του ΔΣ και των εργαζομένων για εξευρεθεί το βέλτιστο μοντέλο το οποίο να είναι προς το συμφέρον τόσο του οργανισμού όσο και του τόπου γενικότερα.

«Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με το ΔΣ και τους εκπροσώπους των εργαζομένων για να βρούμε εκείνες τις λύσεις που θα είναι προς το καλό της ΑΗΚ και του τόπου γενικότερα», επανέλαβε ο κ. Λακκοτρύπης.

«Έχουμε συμφωνήσει ότι με βάση τη μελέτη που έχουμε ενώπιόν μας, τη βοήθεια της ΡΑΕΚ, τις αβεβαιότητες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τον τομέα του ηλεκτρισμού θα δούμε με ποιον καλύτερο τρόπο θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του Κύπριου καταναλωτή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είναι εκ των ων ουκ άνευ ο διαχωρισμός της ΑΗΚ, ο Υπουργός είπε ότι «αυτή τη στιγμή καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση επί της αρχής, με ένα ορίζοντα υλοποίησης δύο χρόνων, ταυτόχρονα όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει κι ένας αριθμός αβεβαιοτήτων τις οποίες πρέπει να δούμε στη συνέχεια».

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό τον στον οποίο ήδη προχωρά η ΑΗΚ.

Εκ μέρους των συντεχνιών της ΑΗΚ, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος, αφού εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, είπε ότι θα γίνει εντατικός διάλογος με το Υπουργείο για να καταλήξουν στην καλύτερη μορφή που θα πρέπει να έχει ο οργανισμός ώστε να εξυπηρετεί πραγματικά τον τόπο και την οικονομία.

Ερωτηθείς αν έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο λήψης μέτρων από τις συντεχνίες είπε ότι τα μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός και εξέφρασε την ετοιμότητα των συντεχνιών να προσέλθουν στο διάλογο με καλή πίστη και επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, πρόσθεσε, θα αναμένουν τις πρώτες ενέργειες και πρώτες επαφές που θα κάνει ο Υπουργός με την Αρχή Ηλεκτρισμού και θα αναμένουν ενημέρωση από τον Υπουργό και ανταλλαγή απόψεων για το θέμα.

Σε παρατήρηση ότι οι συντεχνίες μιλούσαν για προκατασκευασμένη μελέτη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ, ο κ. Πανόρκος είπε ότι όσον αφορά τη μελέτη δεν αλλάζει η θέση των συντεχνιών.

Ερωτηθείς αν οι συντεχνίες γνώριζαν ότι η ΑΗΚ δεν θα αποκρατικοποιηθεί, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ είπε ότι δεν είναι κάτι καινούριο ότι δεν θα αποκρατικοποιηθεί η Αρχή Ηλεκτρισμού.

«Οι έντονες διαφωνίες μας ήταν όσον αφορά το διαχωρισμό με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει η Αρχή Ηλεκτρισμού» ο οποίος, υπέδειξε, πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ρυθμιστικές αποφάσεις, πράγμα το οποίο στην Αρχή Ηλεκτρισμού γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί τον τελευταίο χρόνο.

Ο κ. Πανόρκος είπε ότι λογιστικός διαχωρισμός έπρεπε να γίνει και γίνεται, γιατί αυτό απαιτούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες για να μπορέσει η Αρχή να λειτουργήσει ως καθετοποιημένη επιχείρηση. Ανέφερε ότι ο διαχωρισμός της Αρχής βρίσκεται στα τελικά στάδια και ήδη ο Υπουργός ανάλαβε να βοηθήσει στη στελέχωση και στην ενδυνάμωση του λογιστικού διαχωρισμού.

Ανέφερε ακόμα ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού θα λειτουργήσει καθετοποιημένη κατά τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζεται η διαφάνεια και οποιοσδήποτε ανταγωνιστής θελήσει να επενδύσει στον τομέα να μπορεί να το πράξει χωρίς να ανησυχεί ότι η ΑΗΚ ευνοείται ή θέτει εμπόδια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top