ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρές εκφράσεις του Πούτιν κατά της Τουρκίας - Παραδέχθηκε για πρώτη φορά την στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία

Σκληρές εκφράσεις του Πούτιν κατά της Τουρκίας - Παραδέχθηκε για πρώτη φορά την στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία

Δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών - Παραδέχθηκε και την στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία.

Επιμένει στον «πόλεμο λέξεων» με την Τουρκία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις κατά της Αγκυρας και σημειώνοντας ότι δεν βλέπει προοπτική βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία. 

«Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλύψουν τους Αμερικάνους σε συγκεκριμένο σημείο» είπε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να βρεθεί σημείο επαφής με την παρούσα τουρκική ηγεσία.

«Είναι δύσκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία με την τωρινή τουρκική ηγεσία, εάν όχι αδύνατο» είπε στην ετήσια συνέντευξη Τύπου ο Πούτιν.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την κατάρριψη του βομβαρδιστικού ως «πράξη εχθρική» και σημείωσε ότι δεν κατανοεί γιατί το έκανε η Τουρκία. Τόνισε ότι με την πράξη αυτή, η Αγκυρα ενήργησε κατά των ίδιων της των συμφερόντων.

«Τι πέτυχαν;» αναρωτήθηκε ο ρώσος πρόεδρος. «Ίσως σκέφτηκαν ότι θα το βάζαμε στα πόδια. Η Ρωσία δεν είναι τέτοια χώρα» είπε ο Πούτιν. 

Σημείωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία θα συνεχιστούν μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα. Σημείωσε ότι μόλις οι Σύροι αποφασίσουν να σταματήσουν να πολεμούν και ξεκινήσουν συνομιλίες, «δεν θα γίνουμε πιο Σύροι από τους Σύρους» και σημείωσε ότι τότε η Μόσχα θα ολοκληρώσει τη στρατιωτική της δράση.

Προειδοποίησε ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ με οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη που αποφασίζει ποιος θα πρέπει να ηγείται στη Συρία και πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η συριακή κρίση είναι μία πολιτική λύση. 

Σημείωσε ότι η Μόσχα στηρίζει σε γενικές γραμμές την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον να ετοιμάσει ένα ψήφισμα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, προσθέτοντας ότι το προσχέδιο -που θα συζητηθεί την Παρασκευή σε διάσκεψη για την συριακή κρίση- είναι συνολικά αποδεκτό.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων θεμάτων, όπως στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η οικονομική κρίση στη χώρα βάθυνε, αλλά ότι δείχνει σημάδια σταθεροποίησης παρά της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. 

Είπε ότι δεν υφίσταται ανάγκη για ανασχηματισμό στην κυβέρνηση. Σημείωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο καταφέρνει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και τόνισε ότι οι αλλαγές προσώπων δεν θα βοηθήσουν την κατάσταση. 

Η οικονομία της Ρωσίας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ύφεση 3,8%. Για πρώτη φορά στη διάρκεια της ηγεσίας Πούτιν, ο μέσος μισθός σημείωσε πτώση.


Παραδέχθηκε για πρώτη φορά την στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία

Για πρώτη φορά από την έναρξη των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, ο ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προσωπικό που εκτελεί συγκεκριμένα στρατιωτικά καθήκοντα, αλλά αρνούμενος ότι η Μόσχα έχει στείλει τακτικό στρατό στην Ουκρανία.

«Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν υπήρχαν εκεί κάποιοι άνθρωποι που πραγματοποιούσαν συγκεκριμένα καθήκοντα, ανάμεσά τους και στη στρατιωτική σφαίρα» είπε αόριστα ο Πούτιν στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης  Τύπου.

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν ρώσοι (τακτικοί) στρατιώτες εκεί. Υπάρχει διαφορά» τόνισε.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να πείσει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ότι απαιτείται ένας συμβιβασμός, προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική λύση στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι αναμένει την επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων με την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν θα επιβάλει κυρώσεις στο Κίεβο για την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top