«Πάρτι» εκατομμυρίων στη θάλασσα: Το κράτος πληρώνει, το «Daleela» μένει άδειο και οι πολίτες δεν βρίσκουν εισιτήριο – Τι καταγράφει η Ελεγκτική

«Πάρτι» εκατομμυρίων στη θάλασσα: Το κράτος πληρώνει, το «Daleela» μένει άδειο και οι πολίτες δεν βρίσκουν εισιτήριο – Τι καταγράφει η Ελεγκτική

Μια εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης και αλόγιστης διαχείρισης του δημόσιου χρήματος γύρω από την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας φέρνει στο φως η νέα ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες σπεύδουν να εξαντλήσουν τα εισιτήρια μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας, τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλοίο «Daleela» ταξιδεύει μισοάδειο, ενώ το κράτος καλύπτει το 93% του κόστους λειτουργίας της σύνδεσης. 

​Σύμφωνα με τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή, ο μέσος όρος πληρότητας για την περίοδο 2022-2025 ανήλθε μόλις στο 49%, την ίδια στιγμή που το σύστημα κρατήσεων εμφάνιζε μηδενική διαθεσιμότητα για πολλά δρομολόγια. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που ελέγχθηκαν, ενώ οι πολίτες δεν μπορούσαν να αγοράσουν εισιτήριο, το πλοίο ταξίδευε με 31% κενές θέσεις επιβατών, ενώ στα οχήματα η εικόνα ήταν ακόμη πιο απογοητευτική, με την πραγματική πληρότητα να περιορίζεται στο 18%. 

​Η Ελεγκτική Υπηρεσία αποδίδει αυτή την «παραδοξότητα» σε σοβαρές αδυναμίες του συστήματος κρατήσεων και σε μια υπερβολικά ελαστική πολιτική ακυρώσεων. Συγκεκριμένα, το σύστημα επιτρέπει σε έναν επιβάτη να κλείνει τετράκλινη καμπίνα για προσωπική χρήση σε τιμή χαμηλότερη από τη μονόκλινη, ενώ οι κρατήσεις μπορούν να ακυρωθούν ανά πάσα στιγμή χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, ενθαρρύνοντας έτσι τις «ανεύθυνες» δεσμεύσεις θέσεων. 

​Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο συμβατικό πλαίσιο, το οποίο φαίνεται να στερεί από την ανάδοχο εταιρεία κάθε κίνητρο για αύξηση της πληρότητας. Με εγγυημένη ετήσια αποζημίωση ύψους 5,47 εκατομμυρίων ευρώ, η εταιρεία δεν ζημιώνεται από τις κενές θέσεις, αφού η κρατική επιδότηση συμπληρώνει αυτόματα κάθε έλλειμμα εσόδων. Μάλιστα, οι δείκτες επίδοσης που καθορίστηκαν για την ανανέωση της σύμβασης κρίνονται ως υπερβολικά χαμηλοί, αφού η πραγματική κίνηση τους ξεπέρασε κατά 288%, οδηγώντας σε μια σχεδόν αυτόματη επέκταση της συνεργασίας μέχρι το 2027. 

​Ο Γενικός Ελεγκτής, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζει στην έκθεσή του ότι η πολιτική απόφαση για τη διατήρηση της σύνδεσης δεν απαλλάσσει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας από την υποχρέωση για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. Ζητά την άμεση επαναξιολόγηση του σχεδίου και την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, ώστε η υπηρεσία να καταστεί πραγματικά αξιόπιστη για τους πολίτες, χωρίς να επιβαρύνει δυσανάλογα τα δημόσια ταμεία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ελεύθερος με προεδρική χάρη ο «Χάμπουργκερ»: Πώς βγήκε από τη φυλακή - Η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας

Ελεύθερος με προεδρική χάρη ο «Χάμπουργκερ»: Πώς βγήκε από τη φυλακή - Η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας

Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση για πρόωρη αποφυλάκιση, μέσω προεδρικής χάρης, του Χαράλαμπου Χρυσάνθου, γνωστού και ως «Χάμπουργκερ», ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 35 ετών για δύο υποθέσεις απόπειρας φόνου σε Λάρνακα και Αγία Νάπα, ενώ είχε προηγουμένως καταδικαστεί και για υπόθεση βιασμού και επίθεσης εναντίον γυναίκας.

BEST OF TOTHEMAONLINE