ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμες αποφάσεις για την ΑΗΚ - Επί τάπητος ο διαχωρισμός

Κρίσιμες αποφάσεις για την ΑΗΚ - Επί τάπητος ο διαχωρισμός

Tο διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ θα συνέλθει εκτάκτως το μεσημέρι της Δευτέρας, 21/12 για να εξετάσει την προκαταρκτική πρόταση που ετοίμασε το υπουργείο Ενέργειας σχετικά με τον «αποτελεσματικό και αποδοτικό» διαχωρισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού, στον οποίο εμμένει η τρόικα.

Όπως γράφει στην εφημερίδα «Πολίτης» , ο δημοσιογράφος Χρύσανθος Μανώλη νωρίτερα σήμερα, αντιπροσωπεία του δ.σ. της ΑΗΚ, υπό τον πρόεδρο Όθωνα Θεοδούλου, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας, σε μια προσπάθεια να συζητηθούν εναλλακτικές επιλογές που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου αλλά πρωτίστως τη συναίνεση ανώτατων διευθυντικών στελεχών και των εργαζομένων.

Για την ώρα, τα περιθώρια να βρεθεί κοινά αποδεκτή φόρμουλα είναι περιορισμένα, αφού η αρχική πρόταση που ετοίμασε το υπουργείο…  υιοθετεί στην ουσία αυτό που απορρίπτουν κατηγορηματικά οι συντεχνίες. Δηλαδή, τον νομικό (ή ιδιοκτησιακό) διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δύο εντελώς ξεχωριστές οντότητες (δύο ημικρατικούς οργανισμούς), μία για την παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρισμού και μία για τη διαχείριση των δικτύων διανομής και μεταφοράς ρεύματος με προοπτική να αναλάβει και τη διαχείριση αγωγών για το φυσικό αέριο.

 

Το υπουργείο Ενέργειας διαμηνύει ότι η πρόταση αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης με το διοικητικό συμβούλιο και τις συντεχνίες, όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη στο Προεδρικό, αλλά επισημαίνει ταυτόχρονα ότι τα περιθώρια αλλαγής της πρότασης είναι περιορισμένα, αφού ήδη η τρόικα έχει τοποθετηθεί ως προς το τι η ίδια θεωρεί «αποτελεσματικό και αποδοτικό» διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ. Με άλλα λόγια, υπουργείο και ΑΗΚ εισέρχονται σε διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία, η οποία όμως, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν μπορεί, υπό τα σημερινά δεδομένα και με την επιμονή της τρόικας, να αποκλίνει από τη δημιουργία δύο ξεχωριστών ΑΗΚ, κάτι που για τις συντεχνίες αποτελεί casus belli.

Διαφωνούν για τη σύσκεψη 

Συντεχνιακά στελέχη υποστηρίζουν ότι η πρόταση που ετοίμασε το υπουργείο Ενέργειας πόρρω απέχει απ’ όσα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης της 7ης Δεκεμβρίου στο Προεδρικό. Υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμφώνησε εν ολίγοις να περιλαμβάνεται στην απόφαση που πρέπει να πάρει επί της αρχής (εντός Δεκεμβρίου) το Υπουργικό Συμβούλιο η αναφορά ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα συνεχιστεί ο εν εξελίξει λειτουργικός και λογιστικός διαχωρισμός (μία ΑΗΚ με δύο ξεχωριστές δραστηριότητες) και αν με την εκπνοή της διετούς προθεσμίας δεν κριθεί ικανοποιητικός ο διαχωρισμός, τότε να συζητηθεί καταρχάς η προοπτική ενός νομικού-ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, όπως τον ζητά σήμερα η τρόικα.

Αντίθετα, το υπουργείο επιμένει ότι ο Πρόεδρος υπέδειξε ότι στο παρόν στάδιο πρέπει να ληφθεί απόφαση επί της αρχής για νομικό διαχωρισμό (δύο νομικά ξεχωριστές οντότητες) και να περιληφθεί στην απόφαση και η ανάγκη για μελέτη όλων των υφιστάμενων αβεβαιοτήτων και αστάθμητων παραγόντων σε σχέση με τον τομέα του ηλεκτρισμού (φυσικό αέριο, ΑΠΕ, καλωδιακή σύνδεση με Ισραήλ, λύση του Κυπριακού κ.λπ.), οι οποίες μελλοντικά ίσως επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις.

Ήδη από την Τετάρτη οι συντεχνίες της ΑΗΚ έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Ενέργειας προωθεί διαφορετική απόφαση από εκείνη που συμφωνήθηκε παρουσία του και ζητούν τη δική του παρέμβαση, προειδοποιώντας για αντιδράσεις των εργαζομένων σε διαφορετική περίπτωση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή έξω από Σωματείο: Σύλληψη τριών αλλοδαπών προσώπων - Τι συνέβη

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Τέσσερις συλλήψεις για ναρκωτικά - Βρήκαν σακουλάκια με κάνναβη και άλλες ουσίες στις οικίες τους

Ελένη Φουρέιρα: Καίει καρδιές με το σέξι βίντεο στο Instagram



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top