ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον αέρα η όγδοη αξιολόγηση του κυπριακού μνημονίου

Στον αέρα η όγδοη αξιολόγηση του κυπριακού μνημονίου

Ερωτηματικά εγείρονται για την όγδοη αξιολόγηση πριν τη λήξη του μνημονίου

Στον αέρα παραμένει το θέμα της ολοκλήρωσης της όγδοης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, με κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς κύκλους, με τους οποίους συνομίλησε το ΚΥΠΕ, να μην είναι σε θέση να εκτιμήσουν, στο παρόν στάδιο, κατά πόσον θα κλείσει η αξιολόγηση πριν τη λήξη του μνημονίου στις 31 Μαρτίου, 2016.

Με δύο (έγκριση νομοσχεδίου για εργασιακά Cyta και έλεγχος του νομοσχεδίου για πώληση δανείων) από τα τέσσερα προαπαιτούμενα να έχουν εκπληρωθεί και το τρίτο (απόφαση για διαχωρισμό ΑΗΚ) να αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, απομένει ο μεγάλος σκόπελος του πολιτικά δύσκολου ζητήματος της έγκρισης του νομοσχεδίου που διέπει την ίδρυση της ιδιωτικής Cyta από τη Βουλή.

Με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να είναι κλειστή για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ήδη καθίσταται σαφές ότι το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου έχει χαθεί, ενώ το ερωτηματικό παραμένει κατά πόσον θα γίνει κατορθωτή η ολοκλήρωση της όγδοης αξιολόγησης και εάν η συνεπακόλουθη εκταμίευση της ένατης δόσης των €400 εκατομμυρίων θα οδηγηθεί στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου ή στην επόμενη συνεδρία της 7ης Μαρτίου.

Κοινοβουλευτικές πηγές δεν αποκλείουν το νομοσχέδιο να μην πάρει ποτέ την άγουσα για την Ολομέλεια, ενώ δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί η συζήτηση αυτού του καυτού νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Παράλληλα η μέχρι στιγμής κοινοβουλευτική ισορροπία κλίνει προς την απόρριψη του νομοσχεδίου.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, που μίλησε στο ΚΥΠΕ, αναγνωρίζει ότι ως έχουν τα πράγματα, «το ζήτημα είναι αν θα προλάβουμε την εκταμίευση» πριν το τέλος του προγράμματος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θεωρητικά υπάρχουν οι συνεδρίες του Eurogroup το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ίδιος αξιωματούχος, το πρόγραμμα θα τελειώσει χωρίς την ολοκλήρωση της όγδοης αξιολόγησης και χωρίς να υπάρξει εκταμίευση, κάτι που δεν θεωρείται το τέλος του κόσμου. Αυτό έκανε και η Πορτογαλία το 2014, η οποία εξήλθε του μνημονίου της, αφήνοντας πίσω μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις, ανέφερε.

Οι παράπλευρες απώλειες

Ο ίδιος αξιωματούχος υποδεικνύει ωστόσο τις παράπλευρες απώλειες από τη λήξη του μνημονίου χωρίς την τελευταία επιβεβαιωτική αξιολόγηση των διεθνών δανειστών.

Το πρώτο είναι η απώλεια ενός ποσού €400 εκατ από το χρηματοδοτικό φάκελο του προγράμματος. «Έχουμε την πολυτέλεια να λέμε όχι σε φθηνό δανεισμό», διερωτήθηκε ο ίδιος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι τα δημόσια οικονομικά δεν θα δεχθούν πλήγμα αλλά θα επηρεαστεί το αποθεματικό των ρευστών διαθεσίμων λόγω της καταβολής των €175 εκατ στο Συνεργατισμό.

Ίσως η πιο σημαντική παράπλευρη απώλεια, είπε, να είναι μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην πορεία των θετικών αναβαθμίσεων του κυπριακού αξιόχρεου. Μπορεί να αποκαταστήσαμε την πιστοληπτική ικανότητα, αλλά έχουμε δρόμο μέχρι την επενδυτική κατηγορία, σημειώνει.

Οι αποδόσεις του 4,25% θα μπορούσαν να ήταν πολύ χαμηλότερες αν βρισκόμασταν στην επενδυτική κατηγορία, είπε, και διερωτήθηκε πώς διατυπώνονται επικρίσεις για τις ψηλές αποδόσεις ενώ παράλληλα προβάλλονται εμπόδια στην πορεία για την επενδυτική κατηγορία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top