Γιορτή σήμερα, Δευτέρα 17 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν – Τι λέει το εορτολόγιο

Γιορτή σήμερα, Δευτέρα 17 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν – Τι λέει το εορτολόγιο

Πολλά είναι τα ονόματα που έχουν σήμερα την τιμητική τους, σήμερα Δευτέρα 17 Αυγούστου, σύμφωνα με το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία τιμά τη μνήμη του Αγίου Λεύκιου, του Αγίου Μύρωνος του Μάρτυρος και του Αγίου Στράτωνος.

Η 17η Αυγούστου είναι ημέρα γιορτής για αρκετούς πιστούς, λίγες μόλις ημέρες μετά τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το εορτολόγιο να περιλαμβάνει γνωστά αλλά και λιγότερο συνηθισμένα ονόματα.

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 17 Αυγούστου

Σήμερα γιορτάζουν:

  • Λευκοθέα, Λευκοθέη
  • Μύρων, Μύρωνας, Μύρα, Μίρκα
  • Στράτος, Στράτων, Στράτης, Στράτα, Στρατία, Στρατίνα, Στρατούλα

Για ορισμένα από τα παραπάνω ονόματα υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες εορτασμού κατά τη διάρκεια του έτους.

Ποιος ήταν ο Άγιος Μύρων

Ξεχωριστή θέση στο εορτολόγιο της 17ης Αυγούστου κατέχει ο Άγιος Μύρων ο Μάρτυρας, ο οποίος, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, έζησε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ., στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δέκιου.

Ο Μύρων προερχόταν από εύπορη οικογένεια, όμως επέλεξε να αφιερώσει τη ζωή του στη χριστιανική πίστη και χειροτονήθηκε ιερέας, αναπτύσσοντας έντονη ποιμαντική και φιλανθρωπική δράση. Ιδιαίτερη ήταν η φροντίδα του για τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη, τους φτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά, ενώ παράλληλα δίδασκε και στήριζε πνευματικά τους πιστούς.

Κατά τη συναξαριστική παράδοση, το μαρτύριό του τοποθετείται περίπου στο 250 μ.Χ., την περίοδο κατά την οποία οι διωγμοί εναντίον των Χριστιανών είχαν ενταθεί.

Ο έπαρχος της Αχαΐας Αντίπατρος φέρεται να συνέλαβε Χριστιανούς από το ποίμνιο του Μύρωνα, επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει την τύχη τους ως μέσο πίεσης προκειμένου να τον αναγκάσει να αρνηθεί την πίστη του.

Ο Άγιος Μύρων, ωστόσο, παρέμεινε σταθερός στην πίστη του, παρά τις πιέσεις και τα βασανιστήρια που ακολούθησαν. Τελικά οδηγήθηκε στον αποκεφαλισμό και η Εκκλησία τον κατέταξε μεταξύ των μαρτύρων της.

Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Αυγούστου, ενώ ο Άγιος Μύρων αναφέρεται επίσης ως πολιούχος των Αντικυθήρων.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους όσοι γιορτάζουν σήμερα!

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

Για εμάς μοναδικός στόχος και επιδίωξη είναι η επανένωση επανένωση μέσω μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο κράτος, κυρίαρχο σε όλη του την επικράτεια, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.