ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπουρτζιού: Η λύση θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής

Μπουρτζιού: Η λύση θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής

Μια λύση στο Κυπριακό θα είναι προς όφελος όχι μόνο των Τ/κ και των Ε/κ, αλλά και της Τουρκίας, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της περιοχής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, προσθέτοντας ότι με τη λύση οι Τ/κ θα έχουν μια “επαναστατική αλλαγή στο στάτους τους” και θα πάρουν τη θέση τους στη διεθνή κοινότητα ως ίσοι ιδρυτικοί εταίροι ενός αναγνωρισμένου κράτους.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Μπουρτζιού συμμετέχοντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ανέφερε ότι στο ομοσπονδιακό κράτος θα υπάρξει μια Κάτω και μία Άνω Βουλή. Στην Άνω Βουλή θα είναι ίσοι και αριθμοί και από άποψης αρμοδιοτήτων, πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί οποιαδήποτε νομοθεσία γίνει αποδεκτή από την Κάτω Βουλή, εάν δεν περάσει από την Άνω Βουλή δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί. Ισότητα θα υπάρξει και στη δικαστική εξουσία, σημείωσε.

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας αλλά η τ/κ πλευρά θα επιμείνει σε αυτό. “Αυτό δεν είναι μόνο λόγω της αρχής του διαχωρισμού των εξουσιών αλλά είναι σημαντικό και για ψυχολογικούς λόγους. Δηλαδή Τ/κ και Ε/κ είναι έτοιμοι ή όχι να μοιραστούν την εξουσία δείχνοντας σεβασμό ο ένας στην ύπαρξη του άλλου και αφομοιώνοντας την ισότητα; Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο. Όταν οι Ε/κ εγκρίνουν την εκ περιτροπής προεδρία θα καθησυχαστούμε”, ανέφερε.

Στη δημόσια υπηρεσία, συνέχισε, θα υπάρξει επαρκής αντιπροσώπευση των Τ/κ που δεν θα είναι κατώτερη από εκείνη του 1960, λέγοντας ότι θα υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις των συνιστώντων πολιτειών και μια ομοσπονδιακή αστυνομία.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι με τη λύση θα υπάρξει έκρηξη στους τομείς των κατασκευών και του τουρισμού, λέγοντας πως το 2004 μόνο με την ελπίδα που είχε καλλιεργηθεί λόγω του σχεδίου Ανάν το είχαν δει αυτό και το έζησαν. Διέβλεψε βελτίωση και στον αγροτικό τομέα για την τιμολόγηση και εξαγωγή τοπικών προϊόντων αλλά και εμπλουτισμό τους.

Ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε ότι στο περιουσιακό δεν θα υπάρξει ένα σύστημα όπου η μία πλευρά θα είναι κερδισμένη και η άλλη αδικημένη και πως με τη λύση τα ακίνητα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία και θα υπάρξουν επενδύσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top