ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργός Γεωργίας: Αρχίζει το σταδιακό κλείσιμο του Κοτσιάτη

Υπουργός Γεωργίας: Αρχίζει το σταδιακό κλείσιμο του Κοτσιάτη

Αρχίζει από φέτος το σταδιακό κλείσιμο του σκυβαλότοπου του Κοτσιάτη, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κουγιάλης μίλησε για θέματα διαχείρισης οικιακών στερεών απορριμάτων, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία με την Αίγυπτο στα θέματα αυτά, με την εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Παράλληλα, ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενη συνεργασία με το Ισραήλ και την Ιορδανία, σε περιβαλλοντικά θέματα, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής.

Ερωτηθείς αρχικά για τη συνεργασία με την Αίγυπτο σε ό,τι αφορά θέματα διαχείρισης στερεών οικιακών απορριμάτων, ο κ. Κουγιάλης είπε πως οι δύο χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στον τομέα αυτό, καθώς, όπως υπογράμμισε, υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, ειδικά από πλευράς Αιγύπτου όσον αφορά τη συλλογή, τη χωριστή διαλογή, την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή των απορριμάτων. Εξήγησε ότι μπορεί να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας και οι κυπριακές επιχειρήσεις στην αιγυπτιακή αγορά, δημιουργώντας εμπορικές σχέσεις.

“Θέλουμε να εξετάσουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να συνεργαστούμε, ούτως ώστε εταιρείες κυπριακές να μεταβούν στην Αίγυπτο για να βοηθήσουν τις τοπικές εταιρείες στη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων με ορθολογικό τρόπο, στη βάση των εμπειριών μας από την ΕΕ. Φυσικά”, όπως εξήγησε ο κ. Κουγιάλης, “ο στόχος, είναι οι εταιρείες αυτές να πωλήσουν εξοπλισμό και τεχνογνωσία και με αυτό τον τρόπο δηλαδή να επωφεληθούν οικονομικά”.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως η συνεργασία στον τομέα αυτό μπορεί να συνδυαστεί και με συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο με τη διεκδίκηση κονδυλίων από ευρωμεσογειακά προγράμματα, τα οποία, όπως είπε αφορούν αποκλειστικά τη διαχείριση των στερεών οικιακών απορριμάτων.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για συνεργασία και με άλλες χώρες, ο κ. Κουγιάλης απάντησε θετικά, υπογραμμίζοντας τις διμερείς σχέσεις που έχει αναπτύξει η χώρα μας σε περιβαλλοντικά θέματα με το Ισραήλ και την Ιορδανία. “Μια μεγάλη μας έγνοια είναι η ρύπανση των θαλασσών και τα απόβλητα στη θάλασσα και είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θέλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού με τις γειτονικές μας χώρες”, είπε ο Υπουργός.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Νίκος Κουγιάλης είπε πως οι διμερείς συνεργασίες με Αίγυπτο, Ισραήλ και Ιορδανία στο θέμα της διαχείρισης των οικιακών στερεών απορριμάτων είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές, καθώς γίνεται ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας. “Μπορεί η Κύπρος”, σημείωσε, “με εταιρείες δικές της, να εισέλθει σε μια άλλη χώρα και να στείλει μηχανήματα, συμπιεστές, κάδους, κ.λπ. Ο στόχος μας”, τόνισε, είναι να μπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα αλλά και σε επίπεδο Υπουργείων να γίνεται ανταλλαγή τεχνογνωσίας πάντα με απώτερο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος”, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς πότε μπορεί να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Αίγυπτο, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως η προτεραιότητα όσον αφορά τη συνεργασία με την Αίγυπτο, είναι αυτή τη στιγμή η συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και της ιχθυοκαλλιέργειας. Όμως, συνέχισε, διερευνάται και πιθανή συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης στερεών οικιακών απορριμάτων, στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων καθώς και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον θα υπάρξουν αποτελέσματα εντός του 2016, ο κ. Κουγιάλης σημείωσε πως η προσπάθεια είναι όπως πριν από την Τριμερή συνάντηση υψηλού μεταξύ των ηγετών Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, που θα γίνει στην Αίγυπτο τον ερχόμενο Ιούλιο, αναμένουμε να έχουμε κάποια απτά και ανακοινώσιμα αποτελέσματα.

Οσον αφορά τον τομέα της διαχείρισης οικιακών στερεών αποβλήτων στην Κύπρο και ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε, ο κ. Κουγιάλης είπε πως ως χώρα έχουμε καταστρώσει τη στρατηγική μας και πολύ σύντομα θα αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις στην επαρχία Πάφου και στην Επαρχία Λευκωσίας. Οπως σημείωσε, από φέτος αρχίζει το σταδιακό κλείσιμο του Κοτσιάτη, “κάτι που αποτελεί για εμάς μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις αυτή τη στιγμή”.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το κλείσιμο του σκυβαλότοπου του Κοτσιάτη, ο κ. Κουγιάλης είπε πως υπάρχει ένας σχεδιασμός για το πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία.

“Θα πρέπει να ξεκινήσουν πρώτα τα έργα και στη συνέχεια θα μειωθούν αρχικά οι ποσότητες που καταλήγουν στη χωματερή του Κοτσιάτη. Θα πρέπει να γίνει μια επί τόπου διαχείριση που να αφορά την υγειονομική ταφή και ευελπιστώ ότι σε 2-3 χρόνια θα έχουμε κλείσει τον σκυβαλότοπο στον Κοτσιάτη”, κατέληξε στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κουγιάλης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top