Ισπανία: Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Ισπανία: Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Την Τετάρτη (03/02), ο βασιλιάς Φίλιππος έδωσε στον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, την εντολή να ξεκινήσει συνομιλίες με τα άλλα πολιτικά κόμματα της χώρας, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Την ανακοίνωση έκανε απόψε, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Πάτσι Λόπεθ.

Μιλώντας με τη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά, ο Λόπεθ είπε ότι ο Σάντσεθ θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, πιθανότατα ακόμη και έναν μήνα, προτού να οργανωθεί η συνεδρίαση στο κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Με βάση το ισπανικό σύνταγμα, μετά την πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του διάστημα δύο μηνών για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εάν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, τότε προκηρύσσονται εκ νέου εθνικές εκλογές.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι οι επαφές του σοσιαλιστή ηγέτη με τους Podemos αν και υπάρχει καταρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωνε πριν από λίγες ημέρες πως είναι έτοιμος να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές και άλλα αριστερά κόμματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Αν μπορούσα θα έκανα αύριο πρωί αίτηση για να μπει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Αν μπορούσα θα έκανα αύριο πρωί αίτηση για να μπει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ»

Σε μία από τις κρισιμότερες συγκυρίες για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου Ελλάδα και Κύπρος καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις που θέτει η Τουρκία του Ερντογάν για να ασκήσουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως η χάραξη ΑΟΖ και η κατασκευή του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απαντά σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης από την Έμη Λιβανίου και τον Τέρενς Κουίκ.