ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβ. Εκπρ.: «Η Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται το Κυπριακό από αέρος»

Κυβ. Εκπρ.: «Η Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται το Κυπριακό από αέρος»

Το Κυπριακό θα λυθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις που πολλές φορές αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της από αέρος διαπραγμάτευσης. “Δεν θεωρούμε ότι είναι ένδειξη σοβαρότητας και προσήλωσης στο τραπέζι των συνομιλιών. Το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από δημόσιες δηλώσεις – που σε πολλές των περιπτώσεων αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες-, αλλά στο τραπέζι των συνομιλιών”, είπε και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση θα παραμείνει σοβαρή και προσηλωμένη στην ανάγκη για σκληρή δουλειά, σκληρή διαπραγμάτευση.

Αναφορικά με την οικονομική διάσταση της λύσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως είναι η πρώτη φορά, με μια μικρή εξαίρεση κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Σπύρου Κυπριανού, που το θέμα της οικονομικής διάστασης της λύσης βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, συνέχισε, “με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η πρώτη φορά που έχουμε εμπλοκή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, ακριβώς για να έχουμε ενώπιον μας πραγματικά δεδομένα, έτσι ώστε στο πλαίσιο του στόχου μας, την πρώτη μέρα μιας ενδεχόμενης λύσης να υπάρχουν απαντήσεις σε όλα τα θέματα, και να υπάρχει και απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα”.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως δεν πρέπει αυτή η εξέλιξη να θεωρείται αρνητική και έκανε λόγο για δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε σχόλιο ότι πολλές επικρίσεις αφορούν στο γεγονός ότι η τ/κ πλευρά εστιάζει περισσότερο την προσοχή της στο θέμα των αποζημιώσεων παρά στην αποκατάσταση ή την επιστροφή και ερωτηθείς ποια η θέση της Τουρκίας στο θέμα, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως “ό,τι αναφέρει η τουρκική πλευρά δεν σημαίνει ότι είναι συμφωνημένο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, και πως “δεν σημαίνει ότι οι τουρκικές θέσεις θα πρέπει να υιοθετούνται αβασάνιστα και μάλιστα στον δημόσιο διάλογο”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η οικονομική πτυχή της λύσης δεν αφορά μόνο το θέμα των περιουσιών, καθώς πολύ βασικό είναι η ανάγκη βιώσιμης λύσης. “Η βιωσιμότητα αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό και στην οικονομική διάσταση της λύσης”, είπε.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σε αυτό το θέμα που αφορά την οικονομική πτυχή της λύσης, θα πρέπει να συνεισφέρει.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top