Έλλειμμα €82,5 εκ. παρουσίασε η κυβερνηση το περασμένο έτος

Έλλειμμα €82,5 εκ. παρουσίασε η κυβερνηση το περασμένο έτος

Έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ ή €82,5 εκατομμύρια παρουσίασε το 2015 το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, σε σύγκριση με έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ ή €43 εκατομμύρια το 2014, σύμφωνα με δελτίο του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης παρουσίασε πλεόνασμα €466,5 εκατομμύρια ή 2,7% του ΑΕΠ σε σύγκριση με πλεόνασμα €455,2 εκ. ή 2,6% του ΑΕΠ το 2014.

Τα συνολικά έσοδα παρουσίασαν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,6% κατά τη διάρκεια του 2015, φτάνοντας στα €6,88 δισεκατομμύρια, σε σύγκριση με €6,92 δισ. το 2014.

Αποτέλεσμα που οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, στο χαμηλότερο μέρισμα κατά περίπου €30 εκ. που παραχώρησε η Κεντρική Τράπεζα στην Κυβέρνηση, σε σύγκριση με εκείνο που έδωσε τον Απρίλιο του 2014.

Οι συνολικές δαπάνες ανήλθαν το 2015 σε €6,96 δισ., παραμένοντας αμετάβλητες σε σχέση με το σύνολο των δαπανών του 2014.

Η ενδιάμεση κατανάλωση και η αποζημίωση των εργαζομένων παρουσίασαν μείωση της τάξης του 1,4% και 2,9%, αντίστοιχα, ενώ οι πληρωμές τόκων και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 10% και 4,5% αντίστοιχα.

Μειώνονται οι αποδόσεις τίτλων του δημοσίου

Επιπλέον, το ΓΔΔΧ σημειώνει ότι οι αποδόσεις των Γραμματίων του Δημοσίου συνέχισαν να μειώνονται στη διάρκεια των πρώτων δημοπρασιών που διενήργησε εντός του 2016.

Στην τελευταία δημοπρασία Γραμματίων του Δημοσίου, διάρκειας 13 εβδομάδων, που έγινε στις 4 Ιανουαρίου η Δημοκρατία πώλησε Γραμμάτια αξίας €120 εκ. με μέση απόδοση 0,65% και με τις προσφορές να ξεπερνούν τα €200 εκ.

Επίσης, σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, λόγω της υψηλής ζήτησης από εγχώριους επενδυτές για ομόλογα, η Δημοκρατία έκδωσε εντός Ιανουαρίου δύο εγχώρια ομόλογα, διάρκειας δύο και επτά ετών, με κουπόνι 2% και 3,25%, αντίστοιχα, και με τη μέση απόδοση τους να διαμορφώνεται στο 1,86% και 3,23%, αντίστοιχα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΔΗΣΥ: Τα 50χρονα, το «κράτος μαφία» και οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις που άνοιξε το πόρισμα, για τον Νίκο Αναστασιάδη

ΔΗΣΥ: Τα 50χρονα, το «κράτος μαφία» και οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις που άνοιξε το πόρισμα, για τον Νίκο Αναστασιάδη

Όταν την περασμένη εβδομάδα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, προέβαινε στη δήλωση ότι θα ήταν καλό ο Νίκος Αναστασιάδης να διευκολύνει το κόμμα και να απέχει από τα συλλογικά όργανα, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια του podcast Legal Matters και κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Χρίστου Πουργουρίδη, ελάχιστοι αντιλήφθηκαν ότι εκείνη τη στιγμή άνοιγε μια συζήτηση την οποία η Πινδάρου προσπαθούσε εδώ και μήνες να κρατήσει πίσω από κλειστές πόρτες.

BEST OF TOTHEMAONLINE