ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το... «δεσμεύομαι» του Λοϊζίδη (Hellas Jet) που μετατράπηκε σε ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων - DOC

Το...  «δεσμεύομαι» του Λοϊζίδη (Hellas Jet) που μετατράπηκε σε ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων - DOC

Την Τετάρτη (10/02) η Αd Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις Κυπριακές Αερογραμμές, εξέτασε τα όσα έγιναν επί προεδρίας Χάρη Λοϊζίδη στο Δ.Σ. του εθνικού αερομεταφορέα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης μιλώντας στο ΚΥΠΕ μετά το τέλος της συνεδρίας, είπε πως από τη συζήτηση εγείρονται ερωτήματα κατά πόσο η Hellas Jet έπρεπε να δημιουργηθεί. Και πρόσθεσε πως από τη συζήτηση διαπιστώνεται η παρέμβαση των συντεχνιών στη λειτουργία της εταιρείας.

Βέβαια, ο κ. Τορναρίτης θα μπορούσε να αναφέρει και κάποια άλλα γεγονότα. Δεν μας είπε, για παράδειγμα, ότι ο Χάρης Λοϊζίδης, ως πρόεδρος του Δ.Σ. διαβεβαίωνε το 2002 τις Συντεχνίες ότι η Hellas Jet δεν θα επηρεάσει την οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Ούτε ασφαλώς μας είπε ότι η πιο πάνω διαβεβαίωση-«δέσμευση», σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, μετατράπηκε σε 80 εκατομμύρια ευρώ ζημιές για τον Κύπριο φορολογούμενο…

«Σε καμία περίπτωση θα επηρεαστεί η οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών από την επένδυση αυτή» ανέφερε το σχετικό έγγραφο που έφερε την υπογραφή του Χάρη Λοϊζίδη και είχε συνταχθεί με αφορμή τις εκφρασθείσες φοβίες των Συντεχνιών για την εν λόγω επένδυση.

Οι θέσεις του Λοϊζίδη
Το πλήρες κείμενο του σχετικού εγγράφου: 
 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών, με τη δημιουργία της Εταιρείας Hellas Jet στην Ελλάδα με βάση το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει και δεσμεύεται ότι:
1.    Δεν θα επηρεαστεί ο κύκλος εργασίας και η περαιτέρω ανάπτυξη των Κυπριακών Αερογραμμών.
2.    Σε καμία περίπτωση θα επηρεαστεί η οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών από την επένδυση αυτή.
3.    Με νομική κάλυψη οι Κυπριακές Αερογραμμές θα έχουν πάντοτε τον έλεγχο της Εταιρείας (Δηλαδή το 51%).
4.    Θα δοθεί ευκαιρία εργοδότησης του προσωπικού των Κυπριακών Αερογραμμών στην νέα Εταιρεία με βάση το σύστημα που εφαρμόζουν οι Τράπεζες.
5.    Όπου υπάρχει ευχέρεια όλες οι υπηρεσίες εδάφους θα παρέχονται στη νέα Εταιρεία από τις Κυπριακές Αερογραμμές.
6.    Η Κυβέρνηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ενημερωθεί για τη δημιουργία της Hellas Jet».

Απόσπασμα από ετήσια έκθεση των κυπριακών αερογραμμών. Χαρακτηριστικές αναφορές για την αποτυχία της Hellas Jet...

Εποικοδομητικός ο ρόλος των συντεχνιών
Ακόμη, ο κ Τορναρίτης θα μπορούσε να μας μιλήσει και για την εποικοδομητική στάση που τήρησαν οι συντεχνίες, οι οποίες προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν.

Και εξηγούμαστε: Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2002, σύσσωμες οι συντεχνίες είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους με τις ενέργειες για την ίδρυση της Hellas Jet, με επιστολή τους προς τον Χάρη Λοϊζίδη προειδοποιώντας για τους οικονομικούς κινδύνους που εγκυμονούσε το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά για μια ακόμη φορά δεν είχαν εισακουστεί οι θέσεις τους:

«Αναφερόμαστε στην συνάντηση μας στις 26/03/2002 και συγκεκριμένα στο έγγραφο που μας δόθηκε με τις θέσεις της Εταιρείας σε απάντηση του δικού μας εγγράφου για το πιο πάνω θέμα (Δημιουργία Hellas Jet), το περιεχόμενο του οποίου επιβεβαιώνει τους φόβους των Συντεχνιών για επηρεασμό των συμφερόντων των Κυπριακών Αερογραμμών και κατ΄ επέκταση του προσωπικού τους. Καλούμε την Εταιρεία να αποδεχτεί Δήλωση/Δέσμευση για κατοχύρωση του Κύκλου εργασίας και του μη επηρεασμού της οικονομικής κατάστασης των Κυπριακών Αερογραμμών από τη δημιουργία της Hellas Jet ως επίσης και την πλήρη διασφάλιση του ελέγχου της».

Φάνης Μακρίδης

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top