ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Έχουμε ακόμη διαφορές και χρειάζεται χρόνος για το επιθυμητό αποτέλεσμα»

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Έχουμε ακόμη διαφορές και χρειάζεται χρόνος για το επιθυμητό αποτέλεσμα»

«Χρειάζεται ακόμη χρόνος για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε» δήλωσε στην έκτακτη του ομιλία ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δηλαδή μια λύση που να διέπεται από τις τρεις βασικές αρχές που πρέπει να διακρίνουν ένα κράτος, δηλαδή η διεθνής προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια, τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων στα οποία υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται για επίλυση του Κυπριακού, κάνοντας λόγο για σημαντική πρόοδο σε κάποια των υπό διαπραγμάτευση κεφαλαίων, αλλά και στις διαφορές που καταγράφονται. 

Ανάμεσα σε άλλα, είπε σε σχέση με τη δομή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι υπάρχουν διαφορές, που αναφέρονται στην επιμονή της τ/κ πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία και τόνισε ότι ενόψει της σύνδεσης του περιουσιακού με το εδαφικό, δεν είναι εφικτό να υπάρξει κατάληξη εάν δεν προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση και οριστική ρύθμιση των εδαφικών αναπροσαρμογών.

Ανέφερε δε πως υπάρχει συναντίληψη για τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών όπως αυτές καθορίζονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δηλαδή: ελευθερία διακίνησης προσώπων, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και ενάσκησης επαγγέλματος, με σεβασμό στη διασφάλιση του διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα του κράτους. Είπε επίσης πως η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού, κατά την πρώτη ημέρα ισχύος της συμφωνίας, θα αντικατοπτρίζει, με ελάχιστες αποκλίσεις, τη δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το 1960.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε την ξεκάθαρη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως δεν γίνεται αποδεκτό ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπόκειται στις όποιες μορφές εγγυήσεων.

Ενημερώνοντας τη Βουλή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη βάση λύσης του Κυπριακού, στην πορεία του εν εξελίξει διαλόγου, στις διεθνείς, ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις και παρέθεσε προβληματισμούς ως προς την ακολουθητέα πορεία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε ότι η βάση λύσης οδηγεί σε ένα ρατσιστικό καθεστώς, στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της κατοχής και πως είναι συνομοσπονδιακή λύση που δεν θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έκανε ειδική αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, 2014, το οποίο διασαφηνίζει τη βάση λύσης, διασφαλίζει τις τρεις βασικές αρχές που πρέπει να διακρίνουν ένα κράτος, δηλαδή η διεθνής προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια, τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, επεσήμανε ότι στο κοινό ανακοινωθέν καθορίζεται ρητά ότι αφού συμφωνηθούν οι αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι εναπομένουσες αρμοδιότητες, δηλαδή το κατάλοιπο εξουσίας, ανατίθενται από το ομοσπονδιακό σύνταγμα στις πολιτείες.

Ανέφερε δε ότι η σημερινή ενημέρωση δεν θα πρέπει να θεωρείται ως αφορμή για να ξεκινήσει μια δημόσια διαπραγμάτευση ή αιτία για αχρείαστες αντιπαραθέσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top