ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλη η αλήθεια για τη μείωση της θητείας στην Ε.Φ. – Τα προαπαιτούμενα του ΓΕΕΦ που «διέγραψε» ο Φωκαΐδης

Όλη η αλήθεια για τη μείωση της θητείας στην Ε.Φ. – Τα προαπαιτούμενα του ΓΕΕΦ που «διέγραψε» ο Φωκαΐδης

Όσο κι αν η κυβέρνηση και δη ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η μείωση της θητείας στην Εθνική φρουρά ήταν προϊόν ώριμης μελέτης, η θέση τους είναι ιδιαίτερα αδύναμη. Τόσο που μπροστά στα αδιάψευστα γεγονότα καταρρέει σαν σπίτι κτισμένο με τραπουλόχαρτα.

Του Φάνη Μακρίδη

Το ThemaOnline ασχολήθηκε με το ζήτημα των τελευταίων ημερών, επανεξέτασε τα γεγονότα, διασταύρωσε τις πληροφορίες και σας παρουσιάζει τα δεδομένα:


•    Η ειδική επιτροπή του ΓΕΕΦ που συστάθηκε για να μελετήσει το θέμα της μειωμένης θητείας έβγαλε πόρισμα πριν από τρεις εβδομάδες.
•    Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης είναι μια έκθεση το περιεχόμενο της οποίας διαβιβάστηκε στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.
•    Βάσει του πορίσματος η μείωση της θητείας θα μπορούσε να υλοποιηθεί όχι νωρίτερα του 2020 και χωρίς να ικανοποιούνται κάποια προαπαιτούμενα.


Τα προαπαιτούμενα
Τα βασικά προαπαιτούμενα της έκθεσης όπως πληροφορούμαστε αριθμούν 15 και σ΄ αυτά συγκαταλέγονται και τα ακόλουθα:


1.    Προμήθεια νέων και προηγμένων οπλικών συστημάτων.
2.    Αναδιοργάνωση μονάδων Εθνικής Φρουράς.
3.    Πρόσληψη 3.800 επαγγελματιών οπλιτών.
4.    Επιστράτευση τεχνολογίας και ηλεκτρονικών μέσων στη γραμμή αντιπαράταξης.

Από το 2020 και αν…
Ακόμα όμως και να ικανοποιούνταν όλα τα προαπαιτούμενα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση το περιεχόμενο της οποίας γνωρίζει το ThemaOnline, η μείωση της θητείας δεν θα ήταν εγγυημένη.

Πιο συγκεκριμένα:

Η μείωση της θητείας θα άρχιζε από το 2020 νοουμένου ότι θα υλοποιούνταν όλα τα προαπαιτούμενα. Κι όχι μόνο. Η μείωση της θητείας θα γινόταν σταδιακά. Στην πρώτη ΕΣΣΟ που θα «έπιανε» το σχέδιο της μείωσης, θα αφαιρούνταν σε πρώτο στάδιο τέσσερις μήνες από τη θητεία των στρατιωτών (24 μήνες σύνολο), οι οποίοι όμως θα υπηρετούσαν για 20 μήνες, αν διαπιστωνόταν ότι δεν μπορούσε να υπάρξει επαρκής στρατιωτική δύναμη.

Όλα αυτά όμως ήταν ψιλά γράμματα για τον Φωκαΐδη και τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, που άναψαν πράσινο για τη μείωση της θητείας άμεσα και επισήμως δηλώνουν ό,τι θέλουν.

Δυστυχώς με τη στάση τους το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιβεβαιώσουν τα όσα λέγονται από πολιτικούς κύκλους και θέλουν το Προεδρικό να προωθεί μετά μανίας τη βουλευτική υποψηφιότητα του Χριστόφορου Φωκαΐδη,  ο οποίος αφήνει το Υπουργείο του στον επικείμενο ανασχηματισμό…

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top