ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Dombrovskis : «Η εποπτεία της οικονομίας της Κύπρου θα συνεχιστεί και εκτός Μνημονίου»

Dombrovskis : «Η εποπτεία της οικονομίας της Κύπρου θα συνεχιστεί και εκτός Μνημονίου»

Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εποπτεύουν και θα αξιολογούν την πορεία της οικονομίας της Κύπρου μέχρι την αποπληρωμή του 75% του δανείου που έλαβε η χώρα από την Τρόικα, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Valdis Dombrovskis.

Επιμέλεια: Ματίνα Ζησιάδου

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παρακάθισε σήμερα σε κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας και απάντησε σε ερωτήσεις Βουλευτών για το ρόλο της Επιτροπής στη μετά μνημόνιο εποχή, για την τραπεζική Ενωση και για το επενδυτικές ευκαιρίες από το Σχέδιο Γιούνκερ.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στις Επιτροπές, ο Προεδρεύων Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι η επίσκεψη του Επιτρόπου συμπίπτει με την επιτυχή ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής.

“Ήταν η ευκαιρία για να υπογραμμίσουμε ότι η προσπάθεια δεν τελειώνει αλλά θα συνεχιστεί πάνω στη βάση της εξισορρόπησης και των μεταρρυθμίσεων που έγιναν με στόχο να συμμετάσχει πλέον κανονικά η χώρα μας σε όλες τις ευρωπαϊκές διεργασίες, να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχει στο επενδυτικό πρόγραμμα, γνωστό σαν πρόγραμμα Γιούνκερ”, είπε ο κ. Προδρόμου προσθέτοντας πως πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προήλθαν από την κρίση, όπως η ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως είπε η επίσκεψη του στην Κύπρο πραγματοποιείται κυρίως με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του κυπριακού προγράμματος. Εξήρε τη δουλειά που έγινε από την Κυβέρνηση, με τη στήριξη της Βουλής, για το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής προσαρμογής, της σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα. “Πραγματικά τώρα βλέπουμε θετικά αποτελέσματα, βλέπουμε την οικονομική αποκατάσταση, βλέπουμε τη μείωση της ανεργίας, βλέπουμε την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας”, είπε.

«Η Κύπρος θα καταστεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ»

Ο κ. Dombrovskis είπε ότι συζητήθηκε το τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, και σημείωσε πως το μήνυμα της Επιτροπής είναι να παραμείνει η Κύπρος σε τροχιά και να συνεχίσει με υπεύθυνες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, συνέχισε, η Κομίσιον θα ετοιμάσει μια έκθεση για την Κύπρο ώστε να καταστεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ με εξαίρεση την Ελλάδα.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Dombrovskis είπε πως η Επιτροπή παραμένει δεσμευμένη και πρόθυμη να εργαστεί στενά με τις δύο πλευρές στην Κύπρο πάνω στο θέμα της εφαρμογής του Κοινοτικού Κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια του νησιού.

«Ανά εξάμηνο ο έλεγχος από την Κομισιόν»

Εντός της Επιτροπής, ο κ. Dombrovskis είπε ότι ο έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πορείας της κυπριακής οικονομίας θα γίνεται κάθε έξι μήνες και θα είναι ανάλογος με αυτό στις υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μνημόνιο. Να σημειωθεί πως εντός μνημονίου ο έλεγχος που γίνεται στα κράτη που βρίσκονται σε πρόγραμμα είναι κάθε τρεις μήνες. Η αποπληρωμή των δανείων ξεκινά για την Κύπρο το 2019 προς το ΔΝΤ και από το 2025 θα ξεκινήσει και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αποπληρωμή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2031.

Επίσης, εντός της Επιτροπής της Βουλής ο κ. Dombrovskis επεσήμανε ότι το πρόγραμμα της Κύπρου πέτυχε και αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, μετά την εφαρμογή του μνημονίου. Οπως είπε, το πρωτογενές πλεόνασμα έφθασε στο 0,5% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος έπεσε στο 100%, η ανεργία μειώνεται και η χώρα επέστρεψε στις αγορές. Αναφέρθηκε επίσης στις δύο μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και η οποίες είναι η πάταξη της αδήλωτης εργασίας και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Οσον αφορά τις επενδύσεις, ο κ. Dombrovskis σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες με το πακέτο Γιούνγκερ το οποίο φθάνει στα 350 δις ευρώ για όλες τις χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν. Πρόσθεσε πως μόνο μέσα από την ανάπτυξη, θα φθάσει η ανάκαμψη της οικονομίας στους πολίτες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top