ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οικονομικά αναλφάβητη» η κυπριακή κοινωνία

«Οικονομικά αναλφάβητη» η κυπριακή κοινωνία

Η κυπριακή κοινωνία ήταν και συνεχίζει να παραμένει οικονομικά αναλφάβητη, με το μέσο Κύπριο να μην κατέχει βασικές δεξιότητες διαχείρισης των οικονομικών του, ήταν ένα από τα πορίσματα που συνεδρίου με θέμα «Ο Οικονομικός Αλφαβητισμός της Κυπριακής Κοινωνίας στη μετά την Κρίση Εποχή και ο Ρόλος της Εκπαίδευσης» που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Οικονομολόγων Καθηγητών Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) και το Cyprus International Institute of Management (C.I.I.M.), στις εγκαταστάσεις του C.I.I.M. στη Λευκωσία.

Παράλληλα, στα πορίσματα του Συνεδρίου, «μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση διδαχθήκαμε ότι η γνώση της αλφαβήτας της επιστήμης των Οικονομικών θεωρείται πλέον απαραίτητη για τον καθένα».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου Οικονομολόγων Καθηγητών Κύπρου Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ο μαζικός οικονομικός αναλφαβητισμός μπορεί να καταπολεμηθεί στη ρίζα του με την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της οικονομικής συνείδησης από την παιδική ηλικία και με το σταδιακό κτίσιμο της οικονομικής γνώσης μέσω της εκπαίδευσης αλλά και της δια βίου μάθησης με στόχο την δημιουργία ενημερωμένων, ευαισθητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών.

Η εκπαίδευση και ειδικότερα οι Οικονομολόγοι εκπαιδευτικοί έχουν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών τους δηλαδή των αυριανών καταναλωτών και επενδυτών.

Το ΥΠΠ και γενικότερα η Πολιτεία οφείλει να αφουγκραστεί τα παιδαγωγικά αιτήματα του Συνδέσμου Οικονομολόγων Καθηγητών Κύπρου για να ενισχύσει και να εισαγάγει τα Οικονομικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και τις Τεχνικές Σχολές.

Η κυπριακή Πολιτεία θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για δασκάλους και καθηγητές με το οποίο τα οικονομικά να μετατρέπονται σ’ ένα απλό, βιωματικό  και διασκεδαστικό μάθημα. Η κυπριακή Πολιτεία οφείλει να παραδειγματιστεί και να υιοθετήσει συγκεκριμένα προγράμματα στα σχολεία στον τομέα του Οικονομικού Αλφαβητισμού όπως έπραξαν με επιτυχία πολλές άλλες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (Ο.Ο.Σ.Α.) όπως oι Η.Π.Α, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Βραζιλία που ήδη εφαρμόζουν ανάλογα προγράμματα εδώ και χρόνια.

Σημαντικό ρόλο για ενημέρωση της κοινωνίας μπορούν να παίξουν τα ΜΜΕ καλώντας επιφανείς οικονομολόγους στα καθημερινά προγράμματά τους που να εξηγούν σε πρακτικό επίπεδο θέματα διαχείρισης του οικογενειακού οικονομικού προϋπολογισμού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top