ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Άρση της εξαίρεσης για αγορά κυπριακών ομολόγων από 1 Απριλίου

ΕΚΤ: Άρση της εξαίρεσης για αγορά κυπριακών ομολόγων από 1 Απριλίου

Την άρση της εξαίρεσης (waiver) που ίσχυε για την Κύπρο στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ανακοίνωσε το Εκτελεστικό της Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε στις 16 Μαρτίου 2016.

Η εξαίρεση, με βάση την οποία η Κύπρος μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ χωρίς να πληροί την ελάχιστη πιστοληπτική αξιολόγηση, αίρεται από την 1η Απριλίου 2016. Η εξαίρεση επέτρεπε στην ΕΚΤ να αποδέχεται τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας προς τα τραπεζικά της ιδρύματα.

Η ΕΚΤ είχε εξαιρέσει την Κύπρο από την ελάχιστη πιστοληπτική αξιολόγηση που απαιτείται για συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα βρισκόταν σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, κάτι που αίρεται μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

Από 1 Απριλίου, σημειώνεται, θα εφαρμόζονται για τα κυπριακά ομόλογα τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης, θα απαιτείται δηλαδή η επιστροφή της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα.

Η ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αγόρασε κυπριακά κρατικά ομόλογα αξίας 285 εκατομμυρίων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top