ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύπρος: Το 50% των νεκρών στην άσφαλτο δεν φορούσαν ζώνη

Κύπρος: Το 50% των νεκρών στην άσφαλτο δεν φορούσαν ζώνη

Πέραν του 50% των νεκρών χωρίς ζώνη ασφαλείας τα τελευταία χρόνια, αναφέρει το REACTION

Μπορεί σε κάποιες παραμέτρους τα στατιστικά να δείχνουν βελτίωση στον τομέα της οδικής ασφάλειας, ωστόσο, ο οργανισμός REACTION, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένιας στο δρόμο, κρούει ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου μιας και η αισθητή μείωση των τροχαίων συγκρούσεων οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κρίση που επηρεάζει τις μετακινήσεις μας, ενώ οι ανθρώπινες συμπεριφορές των οδηγών στην Κύπρο δεν έχουν σημειώσει αισθητή διαφορά.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του REACTION και Αντιπρόεδρο του Πανευρωπαϊκού Φόρουμ Νέων για την οδική ασφάλεια, Μάριο Σταύρου, “τα τελευταία χρόνια πέραν του 50% των νεκρών δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας, ενώ η χρήση του παιδικού καθίσματος δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος ιδιαίτερα στις πιο μεγάλες ηλικίες”.

“Μόνο την περίοδο 2013-2014 είχαμε 20 άτομα που έχασαν την ζωή τους και δεν έφεραν ζώνη, ίσως κάποιοι από αυτούς να ήταν σήμερα μαζί μας εάν και εφόσον έφεραν ζώνη ασφαλείας. Το εντυπωσιακό είναι ότι το 89% των Κύπριων oδηγών σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Έρευνα θεωρεί απαραίτητη την αύξηση των ποινών για την μη χρήση ζώνης ασφαλείας”, τονίζει ο κ. Σταύρου.

Όπως αναφέρει “εάν θέλουμε να βελτιώσουμε το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας δεν πρέπει να ασχοληθούμε ούτε με το οδικό δίκτυο, ούτε και με τα οχήματα, πρέπει να ασχοληθούμε με την ανθρώπινη συμπεριφορά”, για να προσθέσει πως η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι ο καθοριστικός παράγοντας σε κάθε οδική σύγκρουση.

Επιπλέον, αναφέρει πως η χρήση ζώνης ασφαλείας ή του παιδικού καθίσματος δεν είναι κάτι που θα επιβληθεί μόνο με νομοθεσία, σημειώνοντας πως είναι και η νομοθεσία ένα σημαντικό βήμα, αλλά εάν και εφόσον ο ίδιος ο επιβάτης, ο ίδιος ο γονιός δεν προστατεύσει το παιδί του, τότε το πρόβλημα είναι συνολικό.

Μετά από τις πρόσφατες καταγγελίες εκπαιδευτών οδηγών ο οργανισμός REACTION καλεί τον Υπουργό Μεταφορών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας να κλείσουν οποιαδήποτε τρύπα πιθανόν να υπάρχει στο Σύστημα Έκδοσης Αδειών.

“Είναι εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα το Σύστημα Έκδοσης Αδειών να είναι τρύπιο με τον οποιοδήποτε τρόπο, είναι το τελευταίο «φιλτράρισμα» των νέων οδηγών πριν μπουν στο δρόμο. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια βελτίωσης αυτού του συστήματος και ελπίζουμε τους επόμενους μήνες η πολιτεία να παρουσιάσει ένα σύστημα έκδοσης αδειών εφάμιλλο των ευρωπαϊκών προτύπων”, σημειώνει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top