ΥΓΕΙΑ

Κρίσιμη Πρωταπριλιά για την ΠΑΣΥΝΟ – Αποφασίζουν για κατ' αρχήν συμφωνία

Κρίσιμη Πρωταπριλιά για την ΠΑΣΥΝΟ – Αποφασίζουν για κατ' αρχήν συμφωνία

Οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ καλούνται την 1η Απριλίου, να αποφασίσουν κατά πόσον αποδέχονται ή απορρίπτουν την κατ` αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε την Πέμπτη, 31 Μαρτίου μεταξύ της Κυβέρνησης και του Διοικητικού Συμβουλίου της συντεχνίας.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συμφωνία θα τεθεί σε ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία κατά τη Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΑΣΥΝΟ που έχει οριστεί για αύριο στις 4 το απόγευμα στο «Τρίκκης Palace» στη Λεμεσό. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα κρίνει και το κατά πόσον θα αρθεί ή θα συνεχιστεί η επ΄αόριστον απεργία των νοσηλευτών, η οποία άρχισε στις 15 Μαρτίου.

Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο με τον ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτη Γεωργίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης ανακοίνωσε την επίτευξη κατ` αρχήν συμφωνίας με το Δ.Σ. της ΠΑΣΥΝΟ, η οποία, όπως είπε, θα τεθεί προς επικύρωση σε αυριανή Γενική Συνέλευση της συντεχνίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργίου χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους νοσηλευτές και πρόσθεσε ότι τα απεργιακά μέτρα των νοσηλευτών θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας από τη Γενική Συνέλευση της συντεχνίας. Ο κ. Γεωργίου είπε, επίσης, ότι το ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ αντικρίζει θετικά την εξέλιξη αυτή.

Σε δηλώσεις του, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης χαιρέτισε το γεγονός ότι “υπάρχει η προοπτική να μπούμε σε ένα διάλογο, σ` ένα διάλογο εφ` όλης της ύλης που θα αγγίζει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας. Θα πρέπει όντως τα δημόσια νοσηλευτήρια να αναδιαρθρωθούν, να αλλάξουν απαρχαιωμένες δομές, να τεθούν όλα τα εργασιακά θέματα με ένα επιστημονικό τρόπο, σ΄ ένα νέο πλαίσιο προς όφελος και των εργαζομένων και των ασθενών”.

“Θέλω να χαιρετίσω την καλή διάθεση που επιδείχθηκε τις τελευταίες μέρες για να συζητήσουμε και κάπως εις βάθος το τί είναι η αναδιοργάνωση, η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων. Όλοι πιστεύουμε νομίζω ότι ο στόχος είναι κοινός, είναι κάτι που θα ωφελήσει όλους και είναι με αυτή την προοπτική που ευελπιστώ όντως ότι θα μπούμε σε ένα εντατικό, δομημένο διάλογο με τις οργανώσεις των εργαζομένων και των ασθενών που θα έχει καταληκτική ημερομηνία. Έχουμε θέσει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο είναι το τέλος Αυγούστου για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα πολύ ουσιώδη θέματα, όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Ευελπιστώ στην έναρξη αυτού του διαλόγου”.

Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα της ΠΑΣΥΝΟ αναφορικά με το θέμα των επιστημονικών δομών, ο κ. Πετρίδης είπε ότι “η αναδιάρθρωση δομών σε τμήματα ή υπηρεσίες του δημοσίου είναι κάτι το οποίο εμπίπτει στα πλαίσια της μεταρρύθμισης. Είναι κάτι που αναμφίβολα δεν μπορεί να μην γίνει σε νοσοκομεία, σε δημόσια νοσηλευτήρια, ειδικά με βάση τις υπάρχουσες παθογένειες”.

Στο πλαίσιο των νέων δομών, πρόσθεσε, “είναι λογικό ότι θα πρέπει να δούμε ποίες είναι οι θέσεις ευθύνης, πόσες είναι, ποιοι είναι από κάτω, ποιοι είναι από πάνω, όλα αυτά είναι αυτό που λέμε, με την έννοια της μεταρρύθμισης, αναδιάρθρωση των δομών. Δεν μιλούμε για μαζικές μισθολογικές αναβαθμίσεις. Θα πρέπει όλα να τα δούμε με ένα επιστημονικό τρόπο που να είναι και αναλογιστικά σωστός». Όπως είπε, όλα αυτά θα εξεταστούν στο πλαίσιο του ουσιαστικού εντατικού διαλόγου με την ΠΑΣΥΝΟ.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι τα πλείστα αιτήματα της ΠΑΣΥΝΟ είχαν ήδη ικανοποιηθεί, προσθέτοντας ότι «τώρα μπαίνουμε σε μια συζήτηση, η οποία αφορά και την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να δούμε και τα όποια άλλα αιτήματα, αλλά, επαναλαμβάνω, αυτά δεν συνεπάγονται μαζικές (μισθολογικές) αναβαθμίσεις”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι “αρχίζουμε ένα πλαίσιο συζήτησης – εάν επικυρωθεί αύριο η συμφωνία – για να τα συζητήσουμε διεξοδικά με τρόπο πραγματικά λογικό και επιστημονικό βάσει του τί ισχύει σε άλλες χώρες για να προσπαθήσουμε και εμείς να πετύχουμε το ΓΕΣΥ”.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου είπε ότι “χαιρετίζουμε την απόφαση του Προεδρικού για να έλθουμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο. Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε θετικά βήματα. Η πρόταση που δώσαμε αντιμετωπίστηκε θετικά. Θα την πάρουμε αύριο στη βάση έτσι ώστε να έχουμε τη συμφωνία για να προχωρήσουμε με τη λήξη της απεργίας. Ως ΔΣ βλέπουμε θετικά την εξέλιξη που είχαμε”.
Για το θέμα των εκτάκτων, ο κ. Γεωργίου είπε ότι “χαιρετίζουμε και τη στάση της Κυβέρνησης να το βάλει σε ένα καινούργιο νομοσχέδιο εκτός από αυτό της αυτονόμησης, το οποίο θα προσπαθήσουν να περάσουν άμεσα τις επόμενες μέρες”.

Ερωτηθείς εάν έχουν λήξει τα απεργιακά μέτρα, ο κ. Γεωργίου απάντησε : “Αύριο με τη Γενική Συνέλευση”. Κληθείς να πει τί προβλέπει αυτή η κατ` αρχήν συμφωνία, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ είπε ότι δεν μπορεί να πει προτού ενημερωθεί, όπως είπε, η βάση των νοσηλευτών.

Κληθείς να πει τί έχει μεσολαβήσει για την επίτευξη αυτής της κατ` αρχήν συμφωνίας, ο κ. Γεωργίου είπε ότι “υπάρχει μια καλύτερη δέσμευση εκ μέρους της Κυβέρνησης για το θέμα των πανεπιστημιακών δομών όπως επίσης υπάρχει και μια δέσμευση για το θέμα της αξιολόγησης που θα δούμε άμεσα”, προσθέτοντας ότι “η αξιολόγηση εμπίπτει στα θέματα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και είναι θέμα που υπήρχε μέσα στα αιτήματα μας για επίλυση”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top