ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: «Η έρευνα και η καινοτομία δημιουργούν υγιές υπόβαθρο για την κυπριακή οικονομία»

Γεωργιάδης: «Η έρευνα και η καινοτομία δημιουργούν υγιές υπόβαθρο για την κυπριακή οικονομία»

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εγκαινίασε το Σύστημα Ηλιακής Ενέργειας στο Εργαστήριο Καινοτόμων Τεχνολογιών του Ινστιτούτου Κύπρου.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι “είναι μέσω τέτοιων επενδύσεων που θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πιο υγιές υπόβαθρο για την κυπριακή οικονομία”.

Σε δηλώσεις μετά τα εγκαίνια του Συστήματος, που έγιναν στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Καινοτόμων Τεχνολογιών του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) στη Λευκωσία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “είχαμε σήμερα μια σημαντική εξέλιξη, τα εγκαίνια μιας εξαιρετικής τεχνολογίας που αναπτυχθεί από το κυπριακό ινστιτούτο και η οποία μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια, σε κλιματισμό, σε ψύξη τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύκτας”, προσθέτοντας ότι “είναι σε όλους κατανοητό, ειδικά σε εμάς εδώ στην Κύπρο, ποιες είναι οι προοπτικές που διανοίγονται”.

“Αυτό αναδεικνύει τον σημαντικότατο ρόλο του κυπριακού ινστιτούτο και το σημαντικότατο ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχει η έρευνα, η καινοτομία, η τεχνολογία σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο για την χώρα μας”, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει το Ινστιτούτο θεωρώντας ως την καλύτερη επένδυση την επένδυση στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία η οποία αποτελεί μια επένδυση στο μέλλον, τόνισε

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (90%) και από Εθνικούς Πόρους (10%), ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του Συστήματος Ηλιακής Ενέργειας και τόνισε ότι αυτή η τεχνολογία αναδεικνύει τη σημασία της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο για τη χώρα μας.

Για αυτό η Κυβέρνηση πιστεύει και στηρίζει το Ινστιτούτο, ξέροντας ότι σε αυτό το Ινστιτούτο εργοδοτείται ένας μεγάλος αριθμός νέων επιστημόνων και ότι αυτό το Ινστιτούτο έχει επάξια αποκτήσει μια θέση αξιοπιστίας στη διεθνή ερευνητική κοινότητα, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

Σημείωσε ότι είναι μέσο τέτοιων επενδύσεων που θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πιο υγιές υπόβαθρο για την κυπριακή οικονομία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΚυ Κώστας Παπανικόλας χαρακτήρισε ως σημαντική υποδομή το Σύστημα και πρόσθεσε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα “μιας τετραετούς προσπάθειας χρηματοδοτούμενης από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ σε ανταγωνιστικά προγράμματα”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ικυ, το Σύστημα Ηλιακής Ενέργειας LInear Fresnel του ΙΚυ συλλέγει την ηλιακή ενέργεια μέσω ενός συστήματος κάτοπτρων, που ακολουθούν συνεχώς την πορεία του ήλιου και διοχετεύουν τη θερμική ενέργεια σε μια διάταξη μετατροπής της σε ψυκτική για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Καινοτόμων Τεχνολογιών, το οποίο κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία των κτιρίων «Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης» (Near Zero Energy Building – NZEB) και αποτελεί το πρώτο του είδους του στην Κύπρο. Ο τρόπος ενσωμάτωσης του ηλιακού συστήματος στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι επίσης μια από τις καινοτομίες του ΙΚυ.

Αναφέρεται ότι το Σύστημα κατασκευάστηκε με τη βοήθεια πόρων που εξασφαλίσθηκαν από τη συμμετοχή του ΙΚυ στο ερευνητικό πρόγραμμα ‘Small Scale Thermal District Units for Mediterranean Communities’ (STS - Med) με την παράλληλη συμμετοχή 14 οργανισμών από 6 διαφορετικές χώρες, οι οποίες προέρχονται όχι μόνο από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και από κυβερνητικά τμήματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το ερευνητικό πρόγραμμα STS - Med επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, εφαρμογή και διάχυση πρωτοποριακών τεχνολογιών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων.

Σημειώνεται ότι το σύστημα “LIFE” που εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, είναι ένα από τα τέσσερα πιλοτικά συστήματα που χρηματοδοτήθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ τα άλλα τρία βρίσκονται στην Ιταλία, Αίγυπτο και Ιορδανία. Οι 4 μονάδες βασίζονται στη Συγκεντρωμένη Ηλιακή Ενέργεια (Concentrated Solar - CS) και έχουν ως στόχο να εξυπηρετούν τις ενεργειακές ανάγκες 20.000 τελικών χρηστών από 20 τοπικές κοινότητες, με συνολική ισχύ 400KW.

Στην τελετή εγκαινίων του Συστήματος Ηλιακής Ενέργειας LΙnear Fresnel χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Κώστας Παπανικόλας, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΚυ Ανδρέας Πίττας και ο Συντονιστής του έργου της κοινοπραξίας ARCA (κοινοπραξία για την εφαρμογή έρευνας με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων) Fabio Montagnino. Μετά το πέρας της τελετής οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν  στην ερευνητική υποδομή, όπου ενημερώθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του ΙΚυ για το έργο που επιτελείται.

Την τελετή εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, Πρέσβεις και εκπρόσωποι κομμάτων και ξένων διπλωματικών αποστολών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top