ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος CIFA: Δεν σχετίζονται με την Κύπρο τα Panama papers

Πρόεδρος CIFA: Δεν σχετίζονται με την Κύπρο τα Panama papers

Τα έγγραφα του Παναμά δεν σχετίζονται με την Κύπρο ως προορισμό υπεράκτιων εταιρειών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) και μέλος του CIPA Άγγελος Γρηγοριάδης.

«Η Κύπρος δεν αποτελεί δικαιοδοσία υπεράκτιων εταιρειών. Είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και πλήρως εναρμονισμένη με τις οδηγίες τόσο της Ένωσης, όσο και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, και εφαρμόζει όλους τους κανόνες και διαδικασίες κατά του ξεπλύματος χρήματος», ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο Tass.
 
Ο κ. Γρηγοριάδης βρέθηκε στη Μόσχα στο πλαίσιο της 9ης συνόδου της Κύπρο-Ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία.
 
«Το νομικό πλαίσιο τόσο στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, όσο και τον τραπεζικό τομέα έχει ενισχυθεί», είπε, προσθέτοντας πως αυτό έχει επιβεβαιωθεί από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
 
Λέγοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα αξιολογεί τα έγγραφα που διέρρευσαν σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα και, αν χρειαστεί, θα λάβει μέτρα, ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε πως «η χώρα μας χειρίζεται με πολλή προσοχή την εικόνα που έχει ως επενδυτικός προορισμός και χρηματοοικονομικό κέντρο, και όποιοι ισχυρισμοί τεθούν ενώπιόν της διερευνώνται από τις αρχές».
 
Ο κ. Γρηγοριάδης εξήγησε ότι πολλοί επενδυτές και πελάτες με πολυεθνικούς ομίλους διαθέτουν κυπριακές οντότητες στις δομές τους.
 
«Αν για παράδειγμα, ο πραγματικός δικαιούχος της κυπριακής εταιρείας είναι ένα εταιρικό όχημα στον Παναμά, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο με αυστηρούς κανόνες για τις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος», είπε, και σημείωσε ότι οι περισσότερες εταιρείες που συνδέονται με τα έγγραφα του Παναμά σχετίζονται με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, αφού το καθεστώς εκεί είναι πιο εξελιγμένο και δεν σχετίζεται καθόλου με πρακτικές φοροδιαφυγής.
 
Εξάλλου, ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας για επενδύσεις, με τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων που εγγράφονται στην Κύπρο να αποτελούν μια τέτοια πλατφόρμα με σημαντικά πλεονεκτήματα. Επίσης, ανέφερε ότι η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των χρηματιστηρίων της Κύπρου και της Μόσχας θα διευκολύνει την πρόσβαση ρωσικών εταιρειών σε ευρωπαϊκές επενδύσεις.
 
«Υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση μεταξύ των δύο χρηματιστηρίων για εξεύρεση τρόπων συνεργασίας. Πιστεύω ότι υπάρχει μια καλή προοπτική, και αυτό θα διευκολύνει ρωσικές εταιρείες που επιθυμούν να ενταχθούν στο κυπριακό χρηματιστήριο προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις από την ευρωπαϊκή αγορά και εν τέλει τα κυπριακά ταμεία να εγγραφούν στο ρωσικό χρηματιστήριο προκειμένου να μπορούν να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες και να καταστούν πιο εμπορεύσιμα», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top