ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σιζόπουλος: Η Κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή στο θέμα της θεώρησης εισόδου Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ

Σιζόπουλος: Η Κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή στο θέμα της θεώρησης εισόδου Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ

Προς την ορθή κατεύθυνση κινείται η θέση της Κυβέρνησης αναφορικά με την κατάργηση της θεώρησης βίζας για Τούρκους υπηκόους από τις χώρες μέλη της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η θέση αυτή θα παραμείνει μέχρι τέλους σταθερή και παρά τις πιέσεις "που προβλέπουμε ότι θα της ασκηθούν από εχθρούς και από άσπονδους φίλους".

Η κυβέρνηση, ανέφερε σε δηλώσεις στη Λεμεσό ο κ. Σιζόπολος, θα πρέπει με σταθερότητα να απαιτήσει από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες μέλη να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για να αποσύρει το έγγραφο του Ιουνίου του 2014 που χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα», και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2005 έναντι της ΕΕ και αφορούν την Κύπρο.

Σε αντίθετη περίπτωση, συνέχισε, η Λευκωσία θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι είτε μόνη, είτε και με άλλες χώρες, θα παρεμποδίσει τη συνέχιση της διαδικασίας αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ καθώς και της ενταξιακής της πορείας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε επίσης στην επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, που θα πραγματοποιήσει στις 5 και 6 Μαΐου, μετά από πρόσκληση της ΕΔΕΚ, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος "A Just Russia", Alexander Leonidovich Romanovich.
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ.Romanovich θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της ΕΔΕΚ για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, το Φυσικό Αέριο της Αν. Μεσογείου και θα υπογράψει «Πρωτόκολλο Συνεργασίας» ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Με αφορμή την επίσκεψη αυτή, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως αυτή την περίοδο η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας στο πολιτικό επίπεδο είναι αναγκαία και απαραίτητη, "ώστε να μειωθεί ο μονοπωλιακός ρόλος τον οποίον έχουν μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία".

"Οι δύο ΝΑΤΟϊκές χώρες έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό", δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι "είναι χώρες που συμμετείχαν στο σχεδιασμό, την υποστήριξη και ενίσχυση της τουρκικής εισβολής, καθώς και χώρες που επιχειρούν να επιβάλουν λύση στο Κυπριακό ρατσιστικού καθεστώτος, φυλετικού διαχωρισμού, λύση μη λειτουργική που θα αποσκοπεί στην κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία προϋποθέσεων άμεσης ή έμμεσης κηδεμονίας της".

Η ΕΔΕΚ, συνέχισε, με συγκεκριμένες προτάσεις προσπαθεί να προωθηθεί στη διαδικασία των συνομιλιών την εμπλοκή και των υπολοίπων χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας την πρόταση του κόμματος για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α, της ΕΕ, των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας και την Κυριακή Δημοκρατία.

Παράλληλα, η ΕΔΕΚ προτείνεται την υπογραφή συμφωνίας για την παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης συμφωνίας με την Γαλλία, για την ενίσχυση της προσπάθειας καταπολέμησης της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Μ. Ανατολή και την εμπλοκή Ρωσικών εταιριών στη διαχείριση οικοπέδων Φυσικού Αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

"Το μέγεθος της Κύπρου σε συνάρτηση με τη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας επιβάλλουν την αξιοποίηση άλλων παραγόντων όπως η γεωστρατηγική θέση, το Φυσικό Αέριο, τα εμπλεκόμενα συμφέροντα για την ενίσχυση της προσπάθειας εξεύρεσης δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν", κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Σιζόπουλος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top