ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Πάνω από 200.000 άτομα διαδήλωσαν εναντίον της κυβέρνησης

Πολωνία: Πάνω από 200.000 άτομα διαδήλωσαν εναντίον της κυβέρνησης

Η προσπάθεια ελέγχου της δικαστικής εξουσίας και των ΜΜΕ, θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζουν οι επικριτές

Η μεγαλύτερη διαδήλωση από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας η παρούσα κυβέρνηση, διεξήχθη το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία, καθώς πάνω από 200.000 πολίτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις ακραίες πολιτικές θέσεις που εκφράζει η πολιτική ηγεσία, θέτοντας σε κίνδυνο την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι διαδηλωτές έφτασαν τους 240.000, σε μία μεγαλειώδη συγκέντρωση, εναντίον των «κρυφών σχεδίων», όπως υποστηρίζουν, της κυβέρνησης. Οι επικριτές χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικές και απαράδεκτες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η πολωνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες και τους νόμους της ΕΕ.

Φοβούνται δε, πως η τάση του ευρωσκεπτικισμού, η οποία έχει αρχίσει να ενισχύεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και σε σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, ελλοχεύει τον κίνδυνο να επαναφέρει τη χώρα στο δίκτυο της Ρωσίας, ξυπνώντας μνήμες από την εποχή που η Πολωνία βρισκόταν υπό τη σκέπη της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας. Ορισμένες οργανώσεις κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση, ότι με την απόφασή της να προβεί σε άμεσο έλεγχο της δικαστικής εξουσίας και των ΜΜΕ, θα προκαλέσει την αποπομπή της χώρας και την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, η κυβέρνηση της Πολωνίας εξακολουθεί να απολαμβάνει της αποδοχής ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, καθώς σε πρόσφατη δημοσκόπηση, μετρήθηκε στο 33%, ελάχιστα κάτω από τα ποσοστά που συγκέντρωσε στις εκλογές του Οκτωβρίου, όταν έλαβε την εντολή διακυβέρνησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Τσάκωσαν» άνδρα στη Λευκωσία με πυροβόλο όπλο και σφαίρες και του πέρασαν χειροπέδες

Eurovision 2024: Οριστικά εκτός τελικού η Ολλανδία - Η ανακοίνωση και η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή - Βίντεο

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Δικηγόροι Μοναχών: Τους καταβλήθηκαν οι μισθοί τους μετά από οδηγίες του Ησαΐα

«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος - Οι μετρήσεις σε κάθε πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top