ΚΟΣΜΟΣ

Jeanine Hennis -Plasschaert για βίζα: «Η Τουρκία έχει ένα δύσκολο εσωτερικό έργο μπροστά της»

Jeanine Hennis -Plasschaert για βίζα: «Η Τουρκία έχει ένα δύσκολο εσωτερικό έργο μπροστά της»

H Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τα 5 εναπομείναντα προαπαιτούμενα για να της αποδοθεί καθεστώς «χωρίς βίζα» ως προς την είσοδο των πολιτών της στην ΕΕ, σύμφωνα με την αρμόδια Ολλανδή υπουργό Jeanine Hennis-Plasschaert, η οποία εκπροσώπησε την Τετάρτη (11/5) την κυλιόμενη εξάμηνη προεδρία της ΕΕ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αλλά και τον αρμόδιο Eπίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος εν συνεχεία παρουσίασε τη σχετική έκθεση της Κομισιόν της 4ης Μαΐου.

«Δεν πρόκειται ούτε για δώρο, ούτε για παραχώρηση στον Ερντογάν» τόνισε η Ολλανδή υπουργός. «Πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία», είπε, για να συμπληρώσει ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί μόνο αν η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, χωρίς εκπτώσεις και διακρίσεις.

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου υπουργός τόνισε ότι οι εκτιμήσεις της για την έκθεση της Κομισιόν είναι προκαταρκτικές, καθώς «το Συμβούλιο μόλις τώρα άρχισε να συζητά το ζήτημα», όμως είναι απόλυτα σαφές ότι πρόκειται για μια παλιά υπόσχεση της ΕΕ στην Τουρκία (από το 2011) η οποία κατεγράφη στον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση των θεωρήσεων το 2013 και το Συμβούλιο εσχάτως αποφάσισε την επιτάχυνσή της.

«Η Τουρκία σημείωσε αξιέπαινη πρόοδο στα 72 προαπαιτούμενα. 7 ακόμα εκκρεμούν. 2 από αυτά χρειάζονται εξαιρετικά μακρά περίοδο εφαρμογής σύμφωνα με την Κομισιόν. Ως εκ τούτου θα περιορίσουμε το καθεστώς χωρίς βίζα μόνο για τους κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων και θα περιμένουμε την εφαρμογή της πολυμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών ΕΕ- Τουρκίας τον επόμενο μήνα. Αλλά τα υπόλοιπα 5 δύσκολα προαπαιτούμενα πρέπει ανεξαιρέτως να εφαρμοστούν. Η Τουρκία έχει ένα δύσκολο εσωτερικό έργο μπροστά της», σημείωσε η υπουργός.

Επεσήμανε δε ότι η όποια απόφαση, όποτε τα κριτήρια εκπληρωθούν, θα πρέπει να βασίζεται στα αποτελέσματα και όχι σε πολιτικούς συσχετισμούς.

Τέλος υπενθύμισε ότι «καθώς η απόφαση αφορά ένα μεγάλο πληθυσμό», το συμβούλιο θα αποφασίσει στις 20 Μαϊου την αυστηροποίηση του συστήματος επαναφοράς της βίζα για την περίπτωση που υπάρξουν παραβιάσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top