ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρίστος Ορφανίδης: «Kαταστρέφεται η χλωρίδα και πανίδα της Λάρνακας από τις αφαλατώσεις»

Χρίστος Ορφανίδης: «Kαταστρέφεται η χλωρίδα και πανίδα της Λάρνακας από τις αφαλατώσεις»

Τα προβλήματα, τα οποία αναφύονται από τη λειτουργία των δυο αφαλατώσεων στην Επαρχία Λάρνακας φέρνει στο προσκήνιο ο νεοεκλεγείς Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης.

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη 

Σχεδόν είκοσι χρόνια πέρασαν από την κατασκευή των δυο Μονάδα Αφαλάτωσης στην Επαρχία Λάρνακας και τα προβλήματα είναι πλέον εμφανή.

Σύμφωνα με το βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος στη Λάρνακα, Χρίστο Ορφανίδη,  οι δυο μονάδες ευρίσκονται στα δυο άκρα του κόλπου της πόλης και διαμέσου της εκροής άλμης και χημικών προκαλούν εκτεταμένη καταστροφή στην πανίδα και χλωρίδα της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής.

«Οι προεκτάσεις επιφέρουν επίσης σημαντική απώλεια εισοδήματος σε όσους απασχολούνται επαγγελματικά με την αλιεία», τονίζει ο κύριος Ορφανίδης.

Ο νεοεκλεγείς βουλευτείς ζητά την επαναφορά των συμφωνιών και όρων για τις αφαλατώσεις.

Προσθέτει επίσης: «Εκείνα τα οποία δηλώναμε προεκλογικά θα γίνουν βίωμα για εμάς. Διαχρονικά η πόλη και επαρχία Λάρνακας έτυχαν εκμετάλλευσης χωρίς να δοθούν τα οποιαδήποτε ανταλλάγματα. Είτε από υπερβολική καλοσύνη και ευπιστία που διαχρονικά περιβάλλει εμάς τους Λαρνακείς, είτε από το γεγονός ότι δεν απαιτούσαμε εκείνα που δικαιωματικά δικαιούμαστε. Αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν. Διαμέσου διεκδικήσεων και απαιτήσεων θα πετύχουμε την αναβάθμιση, την πρόοδο και την ανάπτυξη. Ανάμεσα στις πολλές αδικίες που έχει υποστεί η πόλη μας είναι η δημιουργία και λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης. Στη Λάρνακα λειτουργούν οι δυο μεγαλύτερες μονάδες αφαλάτωσης της Κύπρου με συνολική επεξεργασία πέραν των 120.000 κυβικών μέτρων την ημέρα και καλύπτουν σχεδόν πλήρως τις ανάγκες σε νερό των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου.  Ζητούμε την επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο, την εκ νέου συζήτηση συμφωνιών και όρων, με στόχο ένα πλαίσιο που θα προσφέρει αρμονική και εύρυθμη λειτουργία και κυρίως την ουσιαστική ανταπόδοση των αρμοδίων στην μεγάλη προσφορά της Λάρνακας.Με επιστολή μου στον Δημαρχεύων του Δήμου μας ζήτησα και μετά από τα πρόσφατα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και καθώς έχουν εκλεγεί τρείς νέοι βουλευτές στην επαρχία μας, όπως καθίσταται όλο και πιο αναγκαία η σύγκλιση της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας. Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν ωφέλιμο από όλες τις πλευρές και αναμένω όπως άμεσα επιληφθεί ο Δημαρχεύων του θέματος το ταχύτερο δυνατό».

Οι δυο αφαλατώσεις στη Λάρνακα

Αρχικά, κατασκευάστηκε η Μονάδα Αφαλάτωσης Δεκέλειας η οποία λειτούργησε τον Απρίλιο του 1997 και είχε δυναμικότητα 40.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα. Η Μονάδα αυτή εξυπηρετεί τις υδρευτικές ανάγκες της Ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και μέρος των αναγκών της Λάρνακας και της Λευκωσίας. Η Μονάδα από τον Ιούλιο του 2008 επεκτάθηκε κατά 10.000 m3/ημέρα και από τον Απρίλιο 2009 κατά ακόμα 10.000m3/ημέρα, ούτως ώστε η συνολική παραγωγή να είναι σήμερα 60.000 m3/ημέρα.

Η Μονάδα Αφαλάτωσης Λάρνακας λειτούργησε τον Ιούνιο 2001 και είχε δυναμικότητα 52.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα. Η Μονάδα επεκτάθηκε κατά 10.000 m3/ημέρα και από τον Ιανουάριο 2009 η δυναμικότητα της έφτασε στις 62.000 m3/ημέρα. Η Μονάδα Αφαλάτωσης Λάρνακας μαζί με τη Μονάδα Αφαλάτωσης της Δεκέλειας καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των Επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top