ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινωνικά παντοπωλεία: Μειώθηκαν κατά 10 χιλιάδες οι οικογένειες που κατέφευγαν για είδη πρώτης ανάγκης

Κοινωνικά παντοπωλεία: Μειώθηκαν κατά 10 χιλιάδες οι οικογένειες που κατέφευγαν για είδη πρώτης ανάγκης

Σημαντική μείωση καταγράφεται στον αριθμό των οικογενειών που καταφεύγουν για είδη πρώτης ανάγκης στα κοινωνικά παντοπωλεία μια τάση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εν ευθέτω χρόνο δεν θα υπάρχει πλέον η ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας τους.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι το 2014 στηρίζονταν από τα κοινωνικά παντοπωλεία 14 χιλιάδες οικογένειες και σήμερα στηρίζονται κάτω από 4 χιλιάδες, μια μείωση πολύ σημαντική.

Την απέδωσε στην εισαγωγή του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στη μείωση της ανεργίας και στη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας.

Ο κ. Γιαννάκη είπε ότι τα κοινωνικά παντοπωλεία είναι κάτι προσωρινό διότι κάτι τέτοιου είδους δομές δημιουργούνται αναλόγως των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και φυσικά και είναι προσωρινά και όπως δείχνει η τάση θα έρθει κάποια ώρα που δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξής τους.

Πρόσθεσε ότι τα κοινωνικά παντοπωλεία είναι πρωτοβουλίες εθελοντικές, της Εκκλησίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανώσεων και δεν είναι η Κυβέρνηση που τα έχει δημιουργήσει.

Επομένως, είπε ο κ. Γιαννάκη, το κλείσιμο ή το άνοιγμα των κοινωνικών παντοπωλείων δεν είναι απόφαση της Κυβέρνησης, είναι πρωτοβουλίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οπότε δεν είναι εμείς που θα πούμε εάν θα ανοίξουν ή θα κλείσουν.

«Αυτό που δείχνουν οι τάσεις είναι ότι από το 2014 μέχρι σήμερα υπάρχει μια μείωση 10 χιλιάδων οικογενειών σε παγκύπρια βάση και οι φορείς που παρείχαν υποστήριξη για τη λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων είναι μόνο 40 άρα υπάρχει σταδιακή μείωση και είναι λογικό επακόλουθο ότι θα υπάρξει μια μέρα που δεν θα υπάρχουν τα κοινωνικά παντοπωλεία», είπε ο Επίτροπος.

Ανέφερε ότι το πότε ακριβώς θα κλείσουν και πώς θα γίνει θα εξαρτηθεί από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και πόσες ανάγκες πρέπει να καλύπτονται αν και επιθυμία όλων είναι το κλείσιμο των παντοπωλείων αυτών και τέτοιες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που δεν θα επιτάσσουν την ανάγκη ύπαρξής τους.

Ο κ. Γιαννάκη είπε ότι «αυτά τα θέματα είναι ευθύνη του κράτους και απλώς είναι υποστηριχτική αυτή η προσπάθεια και όχι να αντικαθιστούμε το κράτος και τις ευθύνες του και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα του συντονισμού της λειτουργίας των κοινωνικών παντοπωλείων και είπε ότι «ο καλύτερος έλεγχος που γίνεται και από τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και των κοινών εντύπων και του συστήματος του ηλεκτρονικού συστήματος έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη στόχευση, καλύτερος έλεγχος και όλα αυτά βοηθούν στο να μειωθεί από το 2014 σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των οικογενειών που βοηθούνται».

Σε ερώτηση εάν έχει γίνει διαβούλευση με την Προεδρία της Δημοκρατίας για τα σημερινά δεδομένα στα κοινωνικά παντοπωλεία, ο κ. Γιαννάκη, είπε ότι οι Επίτροποι είναι λειτουργοί του κράτους και εργάζονται υπό την εποπτεία του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά όπως έχω πει δεν είναι πρωτοβουλία του κράτους εάν θα ανοίξει ή θα κλείσει ένα κοινωνικό παντοπωλείο.

Πρόσθεσε ότι είναι μη κυβερνητική πρωτοβουλία και οι εθελοντές είναι που θα λαμβάνουν τις αποφάσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες τη δεδομένη στιγμή αλλά όπως δείχνουν οι αριθμοί και οι στατιστικές αλλά και οι οικονομικοί δείκτες υπάρχει σταδιακή μείωση η οποία σημαίνει και σταδιακό κλείσιμο κοινωνικών παντοπωλείων.

«Είναι από τις ευχάριστες ειδήσεις χωρίς να λέμε ότι έχουν εξαλειφθεί όλα τα προβλήματα και όλα πάνε καλά», είπε ο κ. Γιαννάκης.

Ανέφερε ότι επόμενος τομέας δράσης του Γραφείου του, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική μείωση των ατόμων που προσέρχονται στα κοινωνικά παντοπωλεία, είναι η δραστηριοποίηση σε άλλους τομείς που αφορούν την κοινωνία.

Καταλήγοντας ο Γιάννης Γιαννάκης είπε ότι ο τομέας του εθελοντισμού, «θα επικεντρωθεί κάπου αλλού διότι ακόμα και σε κράτη που δεν αντιμετώπισαν οικονομική κρίση σε κράτη που έχουν δυνατούς δείκτες οικονομίας ο εθελοντισμός ανθεί και ασχολείται με άλλους τομείς της κοινωνίας όπως θέματα υγείας, περιβάλλοντος και διάφορα άλλα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε την περασμένη Τρίτη (31/5) ότι «σταδιακά τα κοινωνικά παντοπωλεία βαίνουν προς τερματισμό», μετά και την έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο.της ημικατεχόμενης από την Τουρκία Κυπριακής Δημοκρατίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού του άτυχου 52χρονου στο Παραλίμνι

Μείωση ποινής σε καταδικασθέντα για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης κατά ανήλικης - Ποιος ο λόγος

Στο κελί 16χρονος - Σκόρπισε τον τρόμο σε δομή ανηλίκων κρατώντας «πιστόλι»

Λιμάνι Λάρνακας: Ζητά ενημέρωση από Υπ. Μεταφορών η Επ. Ανάπτυξης – Δεν παρέλαβε τις άδειες για έργα η εταιρεία Kition

E-kalathi: Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες - Αξιολογούνται οι προσφορές - Πότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Πρόταση να απομακρύνονται με ρυμούλκηση τα οχήματα που σταθμεύουν παράνομα - Λεπτομέρειες



Μονή Αββακούμ: Καταθέτει στην Ανακριτική ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Πορφύριος

Μονή Αββακούμ: Καταθέτει στην Ανακριτική ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Πορφύριος

Στην Αρχιεπισκοπή, συνοδευόμενος με από τους δικηγόρους του, έφτασε ο εν αργία Αρχιμανδρίτης, Πορφύριος, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής, για το σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top