ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τούρκος ζητά να γίνει Κύπριος - Έρευνες από την ΚΥΠ

Τούρκος ζητά να γίνει Κύπριος - Έρευνες από την ΚΥΠ

Αμηχανία και καχυποψία στο Υπουργείο Εσωτερικών με αίτηση πολιτογράφησης Τούρκου υπήκοου επενδύτη

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» Τούρκος υπήκοος φέρεται, να έχει υποβάλει αίτηση να πολιτογραφηθεί Κύπριος στο πλαίσιο του σχεδίου κινήτρων της κυβέρνησης για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση αλλοδαπών.

Το σχέδιο, το οποίο στη σημερινή μορφή του εφαρμόζεται από το 2014, προβλέπει ότι μη Κύπριος πολίτης, εκπληρώνοντας συγκεκριμένα επενδυτικά κριτήρια, δύναται να εξασφαλίσει κυπριακή υπηκοότητα.

Στα κριτήρια που οφείλει ο αιτητής να έχει υλοποιήσει κατά την υποβολή της αίτησής του στο υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνεται η υποχρέωση πραγματοποίησης επενδύσεων στην Κύπρο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, είτε με τη μορφή απόκτησης τίτλων σε κυπριακές επιχειρήσεις, είτε μέσω επενδύσεων σε ακίνητα και αναπτύξεις γης, είτε μέσω εμβάσματος σε κυπριακό εμπορικό τραπεζικό ίδρυμα, είτε -τέλος- μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ο Τούρκος αιτητής για να πολιτογραφηθεί Κύπριος έχει, σύμφωνα με το δημοσίευμα καταθέσει το ποσό των 5 εκατ. ευρώ σε κυπριακή τράπεζα και έχει προσκομίσει τη σχετική βεβαίωση στο υπουργείο Εσωτερικών για τους σκοπούς της αίτησής του. Σημειώνεται ότι κάθε υπήκοος τρίτης χώρας για κατ’ εξαίρεση απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας μέσω της πραγματοποίησης επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ οφείλει κατά την αίτησή του να έχει και ιδιόκτητη κατοικία στην Κύπρο αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ.
 

Ο φάκελος της αίτησης του Τούρκου υπηκόου, ο οποίος αιτείται να ενταχθεί στο σχέδιο κατ’ εξαίρεσης πολιτογράφησης αλλοδαπών μέσω των επενδύσεών του στη χώρα, παραπέμφθηκε στην Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, για να αντληθούν όσες περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατόν αναφορικά με το προφίλ του Τούρκου επενδυτή.

Καθόσον πάντως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η δημοσίευση της οποίας έθεσε σε ισχύ το σχέδιο κατ’ εξαίρεσης πολιτογράφησης αλλοδαπών, καλύπτει τους υπηκόους τρίτων χωρών, χωρίς να προσδιορίζει δυνητικές εξαιρέσεις, στο υπουργείο Εσωτερικών εκτιμάται ότι το αίτημα του Τούρκου θα πρέπει να τύχει ισότιμης μεταχείρισης.

Η Τουρκία είναι τρίτη χώρα για την Κύπρο και την ΕΕ, και ως εκ τούτου υπήκοοί της είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το σχέδιο, φέρεται να είναι η θέση του υπουργείου Εσωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, το κράτος διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει την υπηκοότητα σε αλλοδαπό που έκανε χρήση του σχεδίου κατ’ εξαίρεσης πολιτογράφησης, εάν πάψουν να ισχύουν τα κριτήρια βάσει των οποίων εξασφάλισε την υπηκοότητα.

Σημειώνεται ότι ανάλογα σχέδια κατ’ εξαίρεσης πολιτογράφησης αλλοδαπών μέσω επενδύσεων ισχύουν και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Μάλτα, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία.
  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



Στις φλόγες κατοικία στη Λεμεσό το βράδυ της Ανάστασης - Έτρεχε η Πυροσβεσιτκή -Δείτε βίντεο

Στις φλόγες κατοικία στη Λεμεσό το βράδυ της Ανάστασης - Έτρεχε η Πυροσβεσιτκή -Δείτε βίντεο

Στις φλόγες τυλίχθηκε κατοικία στην περιοχή της Γερμασόγειας, το βράδυ του Σαββάτου (4/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top