ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργός Γεωργίας: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απερήμωση που απειλεί την Κύπρο »

Υπουργός Γεωργίας: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απερήμωση που απειλεί την Κύπρο »

Με απερήμωση απειλείται το 60% περίπου των εδαφών της Κύπρου και στόχος μας πρέπει να είναι η ορθολογική χρήση τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου και η διασφάλιση ενός αειφόρου, βιώσιμου περιβάλλοντος, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, σε χαιρετισμό του στο 2ο Συνέδριο Αειφορίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λεμεσό.

Το Συνέδριο, με θέμα "Κλιματικές Αλλαγές, ο Κίνδυνος της Απερήμωσης και η Αναγκαιότητα Διαμόρφωσης Ανάλογων Πολιτικών και Εφαρμογής Μέτρων στην  Κύπρο για την Αντιμετώπιση τους", συνδιοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Europe Direct Λεμεσού και το Κυπριακό Ίδρυμα Αειφορίας, ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Κανάλι 6.
 
Ο κ. Κουγιάλης στο χαιρετισμό του, που ανέγνωσε λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος, είπε πως η Κύπρος έχει επηρεαστεί από τη ξηρασία και πολλές περιοχές της υφίστανται τις επιπτώσεις της απερήμωσης, τόσο λόγω των αλόγιστων πράξεων μας αλλά και λόγω έντασης των κλιματικών αλλαγών.
 
"Τα εδάφη του νησιού θεωρούνται ευάλωτα και πλήττονται άμεσα από την ξηρασία, τη λειψυδρία και κατ` επέκταση την απερήμωση", ανέφερε στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο του, "το ποσοστό απερήμωσης των εδαφών του νησιού ανέρχεται σε 57% και χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη η κατάσταση τους, ενώ το 42,3% των εδαφών θεωρούνται ως ευαίσθητα".
 
Μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, συνέχισε, επιλέχθηκαν με ιεραρχία 15 μέτρα, κατόπιν εκτίμησης κόστους και αποτελεσματικότητας, με στόχο την καταπολέμηση των επιπτώσεων της απερήμωσης, και μεταξύ άλλων, τα μέτρα αυτά αφορούν την ορθολογική κατανάλωση νερού, τη χρήση συστημάτων εξοικονόμησης νερού στις αρδευόμενες καλλιέργειες, την προστασία των δασών από πυρκαγιές, την εφαρμογή κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής, την προστασία των βοσκοτόπων, την προστασία των  εδαφών από τη διάβρωση και τη διαχείριση του ισοζυγίου και της οικολογικής ισορροπίας των υδάτων και των φραγμάτων.
 
Το Τμήμα Περιβάλλοντος, πρόσθεσε στο χαιρετισμό του ο Νίκος Κουγιάλης, προσδιόρισε τη συνεισφορά της κλιματικής αλλαγής στον τομέα υποβάθμισης των εδαφών της Κύπρου μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος για το Περιβάλλον LIFE.
 
"Ως πρώτη προτεραιότητα μέτρων στον τομέα προσαρμογής αναδείχθηκε η απερήμωση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της Κύπρου ήδη απειλείται με απερήμωση, ενώ η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το φαινόμενο" ανέφερε και διαμήνυσε πως στόχος μας πρέπει να είναι η ορθολογική χρήση των εδαφών για την αντιμετώπιση του προβλήματος και η διασφάλιση ενός αειφόρου, βιώσιμου περιβάλλοντος, τόσο για τη δική μας, όσο και για τις επόμενες γενιές.
 
Σε χαιρετισμό του εξάλλου, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, υποδεικνύοντας ότι για να μπορέσει να εφαρμοστεί και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της, χρειάζονται επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν δράσεις που σχετίζονται με τομείς όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα και η καθαρή ενέργεια.
 
Εδώ, υπογράμμισε, υπάρχει και η σημαντική πρόκληση, αφού η πρόσβαση στη χρηματοδότηση συχνά είναι δύσκολη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους περιβαλλοντικούς τομείς, καθώς τα σχετικά έργα μπορεί να περιλαμβάνουν πολλά ρίσκα ή να έχουν υπερβολικά μεγάλη διάρκεια για τους παραδοσιακούς επενδυτές.
 
Τις προκλήσεις αυτές, συνέχισε, έρχεται να αντιμετωπίσει το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, το οποίο στόχο έχει να διοχετεύσει τουλάχιστον 315 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στην ΕΕ και τόνισε ότι οι επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος αποδεικνύονται επενδύσεις για το μέλλον.
 
Διαμηνύοντας ότι "η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της", ο κ.Μαρκοπουλιώτης είπε πως εκδηλώσεις όπως το Συνέδριο Αειφορίας της Κύπρου, συμβάλλουν ουσιαστικά στο δημόσιο διάλογο για το πώς θα μπορέσουμε να κερδίσουμε το δύσκολο αυτό αγώνα.
 
Εκπρόσωπος της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Ιωάννας Παναγιώτου, διάβασε εξάλλου το χαιρετισμό της, η οποία ανέφερε πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας, αποτελούν τη μόνη αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των καταστροφικών κλιματικών αλλαγών και τη διασφάλιση μιας πραγματικής και βιώσιμης ανάπτυξης.  
 
Υπέδειξε δε ότι, παρόλο που η Κύπρος δεν μπορεί, λόγω του μεγέθους της, να συνεισφέρει σημαντικά στην αναχαίτιση του φαινομένου μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επηρεάζεται δυστυχώς δυσμενώς λόγω της γεωγραφικής της θέσης και "επιβάλλεται ο σχεδιασμός μιας αποτελεσματικής πολιτικής για προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, έτσι ώστε να μετριάσουν οι αρνητικές συνέπειες".
 
Είπε δε ότι υπάρχει ανάγκη για ψήφιση ενός Νόμου - Πλαίσιο για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, αφού θα αποτελέσει ομπρέλα για εφαρμογή και συντονισμό όλων των στρατηγικών, δράσεων και πολιτικών για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, ενώ αναφερόμενη στο θέμα της απερήμωσης, υπενθύμισε τις έρευνες που προειδοποιούν για τον κίνδυνο απερήμωσης του 60% των εδαφών μας, μέσα στα επόμενα 50 περίπου χρόνια και τόνισε την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων.
 
Η κ.Παναγιώτου μέσα από το χαιρετισμό της συνεχάρη το Κυπριακό Ίδρυμα Αειφορίας, το οποίο προκρίνει τη δημιουργία ενός νέου "φορέα πρασίνου", ώστε να ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία μαζικών δενδροφυτεύσεων, με κοινωνούς τους ίδιους τους πολίτες, "για να μπορέσει η Κύπρος να συνεχίσει να αναπνέει" και την ετοιμότητα του Γραφείου της να συμμετέχει στην επίτευξη του στόχου αυτού.
 
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, συνεχάρη το Κυπριακό Ίδρυμα Αειφορίας, το οποίο "παρά τη μικρή περίοδο που υφίσταται και λειτουργεί, έχει δώσει το παρόν του με διάφορους τρόπους και κυρίως, έστειλε ένα μήνυμα σοβαρότητας, ορθολογισμού και σωστής διαχείρισης των θεμάτων, τα οποία έταξε στο κέντρο των δραστηριοτήτων του".
 
Είπε ακόμη πως τα θέματα της προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος καθίστανται πλέον σοβαρά στις μέρες μας, γιατί δεν είναι πια θέματα διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά θέματα διάσωσης του πλανήτη και συνέχισης της ύπαρξης του ανθρώπινου γένους.
 
Υπέδειξε δε ότι είναι πλέον θέμα τρόπου ζωής, "φιλοσοφικής και καθημερινής αντίληψης όλων εκείνων των μικρών και μεγάλων πραγμάτων που πρέπει να κάνουμε για να αντισταθμίσουμε φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον και να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τα πράγματα, προς όφελος των ανθρώπων".  
 
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, το Κυπριακό Ίδρυμα Αειφορίας τίμησε τον Δήμαρχο Λεμεσού με το "βραβείο Αειφορίας", για τη συμβολή του στην αειφόρο ανάπτυξη της Λεμεσού.
 
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις γύρω από το θέμα και συζήτηση με τους παρευρισκομένους, οι οποίοι εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να συμβάλουν στον απώτερο στόχο των διοργανωτών για ένα μαζικό πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων στο νησί.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top