ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ουτοπικό να κοπεί ο δεσμός Ομόνοιας και ΑΚΕΛ; «Δεν ήταν ποτέ μόνο ένα αθλητικό σωματείο – Χρειάζεται να την αφήσουν να αναπνεύσει»

Ουτοπικό να κοπεί ο δεσμός Ομόνοιας και ΑΚΕΛ;  «Δεν ήταν ποτέ μόνο ένα αθλητικό σωματείο – Χρειάζεται να την αφήσουν να αναπνεύσει»

Τη θέση ότι είναι ουτοπικό να πιστεύει κάποιος ότι οι δεσμοί ανάμεσα σε Ομόνοια και ΑΚΕΛ μπορούν να αποκοπούν διατυπώνει έμπειρος πολιτικός συντάκτης, παραθέτοντας την αλληλουχία των σκέψεων, αλλά και ιστορικών γεγονότων που δείχνουν ότι η Ομόνοια δεν ήταν ποτέ ένα καθαρά αθλητικό σωματείο. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει, είναι να βρεθεί η "΄φορμουλα" που παρά της ιδαιτερότητες θα οδηγήσει το σωματείο σε μια νέα εποχή.

Ο Χρίστος Γεωργίου («Πολίτης») γράφει μεταξύ άλλων «Η αποποίηση από μέρους των στελεχών του ΑΚΕΛ των ευθυνών στα ζητήματα της Ομόνοιας αποτελεί εντελώς μη παραγωγική προσέγγιση. Είναι όμως και ανιστόρητη αυτή η προσέγγιση».

Μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, διαφάνηκε μια ξεκάθαρη αλήθεια. Το ΑΚΕΛ, αδυνατεί να βρει τις ουσιαστικές αιτίες της τελευταίας εκλογικής καθίζησής του.

«Οι περισσότεροι φίλοι του ΑΚΕΛ ασχολούνται με τα διοικητικά του σωματείου Ομόνοια παρά με τις αιτίες της πτώσης στις εκλογές», αναφέρει στέλεχος του κόμματος στην εφημερίδα «Πολίτης».  Στελέχη του ΑΚΕΛ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις παραδέχονται επίσης πως, όσο και να φαίνεται υπερβολικό ο τρόπος διαχείρισης του σωματείου Ομόνοια από το κόμμα, διαχρονικά, δημιούργησε ένα τεράστιο χάσμα με τους φίλους του.

Στις επερχόμενες εκλογές στο σωματείο, η συμμετοχή ενός σε μεγάλο βαθμό «ελεγχόμενου ακροατηρίου», παρά ριζική αλλαγή προσώπων, δεν μπορεί να αποτελέσει παρά μόνο μια ακόμα αποτυχία.

Η σημερινή κατάσταση πραγμάτων στο σωματείο μπορεί να θεωρηθεί μια τελειωμένη υπόθεση αν δεν αλλάξει κατά πολύ και υπάρξουν πραγματικές υπερβάσεις από τον ίδιο τον μηχανισμό που την ελέγχει.

Εκείνο που χρειάζεται πραγματικά η Ομόνοια είναι μια πολιτική απόφαση, η οποία θα οδηγήσει το σωματείο σε μια άλλη διαχείριση. Μια άλλη διακυβέρνηση στα σύγχρονα πρότυπα μιας μαζικής οντότητας με τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Ευρέως γνωστό είναι ότι η Ομόνοια δεν είναι ένα καθαρά αθλητικό σωματείο. Έχει άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν εδραιωθεί από τη διαχρονική στάση του ιστορικά προσκείμενου στο σωματείο πολιτικού κόμματος, το ΑΚΕΛ. Η ιστορική συγκυρία οδηγούσε ένα σωματείο να αποτελεί ανατροφοδότη του ίδιου του κομματικού σχηματισμού με συγκεκριμένες ιστορικές, κοινωνικές και ιδεολογικές καταβολές.

Το σωματείο είναι δημιούργημα πολιτικών και ιστορικών δεδομένων, αυτό ήταν και παραμένει το μεγάλο του πλεονέκτημα. Και αυτή η πραγματικότητα είναι που οδηγεί στην ανάγκη αλλαγής και εφαρμογής μιας μελλοντικής διαχείρισης του με μια πλήρη αναδιάρθρωση.

Το ότι το κόμμα δεν αναλαμβάνει ευθύνες για την πορεία του σωματείου αποτελεί αδυναμία της ηγεσίας του. Και αυτό έλαμψε και στη πρόσφατη μεγαλύτερη ιστορική «ήττα» του ΑΚΕΛ σε εκλογική αναμέτρηση.

Η αγάπη του κόσμου της Ομόνοιας είναι δεδομένη και την απέδειξαν άπειρες φορές. Η μαζικότητα του σωματείου και η αγάπη του κόσμου μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για μια σύγχρονη διαχείριση του σωματείου. 

Το ΑΚΕΛ θα πρέπει να το αφήσει να «αναπνεύσει» το αναγκαίο οξυγόνο και ίσως τότε να διαπιστώσει το σημαντικό όφελος από μια τέτοια ενέργεια. Αν δεν το κάνει ίσως να απολέσει τη διαχείριση του και να οδηγηθεί το σωματείο με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφή. Και τότε θα αναγκαστεί να μαζέψει και αυτό τους τόνους ερειπίων από μια πιθανή κατάρρευση.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι: Τρέχουν οι διαδικασίες για την δίκη σε β΄ βαθμό - Το μήνυμα Μητσοτάκη και η παραγγελία του Αρείου Πάγου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top