ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΓΚΛΗΜΑ: Όταν ξεσπούσε η πυρκαγιά οι πυροσβέστες της Ευρύχου ήταν στο Νικητάρι – Υπέστη και βλάβη το πυροσβεστικό!

ΕΓΚΛΗΜΑ: Όταν ξεσπούσε η πυρκαγιά οι πυροσβέστες της Ευρύχου ήταν στο Νικητάρι – Υπέστη και βλάβη το πυροσβεστικό!

Ξεγυμνώνουν τους πάντες και φανερώνουν την ανοργανωσιά μας, οι πληροφορίες που –δυστυχώς εκ των υστέρων- βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας.

Του Φάνη Μακρίδη

Ο μοναδικός σταθμός που ήταν σε θέση άμεσα να ανταποκριθεί στην πυρκαγιά που ξέσπασε πρώτα στην Ευρύχου πριν αρχίσει να κατακαίει ό,τι αντίκριζε στο διάβα της, εδρεύει στο εν λόγω χωριό και ήταν σε θέση να ανταποκριθεί εντός δυο λεπτών. Πιθανόν και να μπορούσε να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά αν ανταποκρινόταν σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα.

Γιατί δεν έγινε αυτό; Γιατί πολύ απλά, οι πυροσβέστες είχαν πάρει εντολή να μεταβούν στο Νικητάρι για να κατασβέσουν μικρή φωτιά (ποκαλάμες). Το εν λόγω χωριό, ως γνωστόν, βρίσκεται πολύ μακριά από την περιοχή. Κι αυτό είναι πολύ παράδοξο, γιατί ο εν λόγω πυροσβεστικός σταθμός, αυτός της Ευρύχου, έχει ως αποστολή να καλύπτει τρία συμπλέγματα χωριών: Μαραθάσα, Σολέα και Πιτσιλιά. Την ίδια στιγμή υπάρχει πυροσβεστικός σταθμός στην Περιστερώνα, που θα μπορούσε να ανταποκριθεί άμεσα στο περιστατικό στο χωριό Νικητάρι.

Έτσι, λοιπόν, οι πυροσβέστες έλειπαν στο Νικητάρι με το μεγάλο πυροσβεστικό όχημα του σταθμού και κλήθηκε πυροσβεστική από την Λακατάμια.

Τα παράδοξα δεν τελειώνουν εδώ. Κι αυτό γιατί το πυροσβεστικό όχημα που μετέβη στο Νικητάρι, παρουσίασε μηχανική βλάβη κι έτσι οι πυροσβέστες της Ευρύχου έχασαν κι άλλο πολύτιμο χρόνο…

Και τα… ευτράπελα συνεχίστηκαν. Τελικά, κλήθηκαν έκτακτοι πυροσβέστες για να ανταποκριθούν στη φωτιά στην Ευρύχου, οι οποίοι όμως είχαν στη διάθεσή τους ένα αυτοκίνητο τύπου Defender που δεν είναι σε θέση να κάνει πυρόσβεση και χρησιμοποιείται κυρίως για μικρές φωτιές (καψαλίσματα γεωργών).

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο σταθμός Ευρύχου επανδρώνεται ολόχρονα από έναν πυροσβέστη και το καλοκαίρι υπάρχει βάρδια με έναν μόνιμο πυροσβέστη και τρεις εποχικούς. Οι τελευταίοι είναι ανειδίκευτοι και σαφώς δεν είναι σε θέση να χειριστούν πυρκαγιά σε δάσος… Όπως σημειώσαμε και πιο πάνω, ενώ ο τομέας ευθύνης του εν λόγω σταθμού είναι μεγάλος (Σολέα, Μαραθάσα, Πιτσιλιά), εντούτοις στη διάθεση του έχει μόνο ένα πυροσβεστικό και ένα μικρό όχημα τύπου defender.

Απ΄ όλα τα πιο πάνω, προκύπτουν ερωτήματα όπως και τα ακόλουθα:

  • Ποιος αποφάσισε να μείνει χωρίς στελέχη ο σταθμός Ευρύχου και με ποια λογική;
  • Γιατί δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει το περιστατικό στο Νικητάρι ο σταθμός στην Περιστερώνα;
  • Το πυροσβεστικό όχημα της Ευρύχου πότε ελέγχθηκε τελευταία φορά; Γίνεται η κατάλληλη συντήρηση;
  • Εφόσον αποφασίστηκε η Ευρύχου να ανταποκριθεί στο Νικητάρι, γιατί δεν στάλθηκε το defender που είναι για πιο μικρής έκτασης φωτιές (καίγονταν ποκαλάμες στην προκειμένη);

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κεντρικές Φυλακές: Εντοπίστηκαν μπάλες ποδοσφαίρου που είχαν μέσα κινητά - Φαίνεται να ρίχθηκαν από την νεκρή ζώνη

Απίστευτο κι όμως κυπριακό: Μερίδα περιπτέρων πουλά προϊόντα κάνναβης - Δείτε φωτογραφίες

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Τρόμος στη Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή

Δημήτρης Σταρόβας: Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στο νοσοκομείο - Φίλοι και συγγενείς ανησυχούν



Καταχωρήθηκε η ένσταση Οδυσσέα στην παύση του – 72 σελίδες το έγγραφο

Καταχωρήθηκε η ένσταση Οδυσσέα στην παύση του – 72 σελίδες το έγγραφο

Καταχωρήθηκε σήμερα Παρασκευή 17/5 γύρω στις 11 το πρωί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου η ένσταση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κατά της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του πρώτου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top