ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν βλέπει σημαντικές μεταβολές στο Κυπριακό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ο τουρκολόγος Σ. Κτωρής

Δεν βλέπει σημαντικές μεταβολές στο Κυπριακό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ο τουρκολόγος Σ. Κτωρής

Σε σχέση με το Κυπριακό δεν αναμένονται οποιεσδήποτε σημαντικές μεταβολές από την απόπειρα πραξικοπήματος και τις εξελίξεις στην Τουρκία εκτιμά ο τουρκολόγος Σώτος Κτωρής.

O κ.Κτωρής συνεχίζει υποδεικνύοντας πως ούτως ή άλλως οι δυσχέρειες που παρατηρούνται, προς το παρόν, στις διαπραγματεύσεις οφείλονται σε διακοινοτικές διαφωνίες επί κεφαλαίων που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.

Σημείωσε ωστόσο την ίδια στιγμή πως η έγκαιρη και ξεκάθαρη τοποθέτηση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά του πραξικοπήματος είναι βέβαιο πως θα καταγραφεί από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερτογάν και το ΑΚΡ και θα επιδράσει θετικά στις σχέσεις της νυν τουρκοκυπριακής ηγεσίας με την τουρκική κυβέρνηση.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Τουρκία ο κ. Κτωρής ξεκαθάρισε πως απόλυτα ασφαλείς εκτιμήσεις ως προς τους φορείς αυτής της πραξικοπηματικής απόπειρας δεν μπορούν να υπάρξουν.

«Το βέβαιο είναι πως σε αυτό δεν συμμετείχε η ανώτατη ηγεσία του στρατεύματος. Ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη σε προσκείμενους στον Φετουλάχ  Γκιουλέν στρατιωτικούς προκειμένου να `νομιμοποιηθεί` το τελειωτικό κτύπημα κατά του «παράλληλου κράτους» αλλά και για να επιτύχει την έκδοση του ισλαμιστή ιεροκήρυκα στην Τουρκία. Μια εξέλιξη που υπηρετεί πολλαπλές πολιτικές στοχεύσεις του ΑΚΡ στο εσωτερικό της χώρας» εξήγησε ο Σώτος Κτωρής, υποδεικνύοντας ωστόσο πως είναι πιθανό η αποτυχημένη πραξικοπηματική προσπάθεια να εκτελέστηκε από ομάδα κεμαλιστών στρατιωτικών οι οποίοι θεωρούν τον Ταγίπ Ερτογάν και τις πολιτικές του ΑΚΡ ως απειλή κατά του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και της εδαφικής συνοχής της χώρας.

«Ο Ερντογάν απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε πιθανή εμπλοκή κεμαλιστών στρατιωτικών προκειμένου να μην νομιμοποιήσει την πραξικοπηματική απόπειρα εντός της κεμαλικής παράταξης και για να μην φέρει, ιδεολογικά, απέναντι του ομάδες του στρατού που δεν συμμετείχαν στην οργάνωση και εκτέλεση του πραξικοπήματος» πρόσθεσε.

Τόνισε δε πως η κινητοποίηση των υποστηρικτών του ΑΚΡ υπήρξε ο καθοριστικός παράγοντας που ανέτρεψε τους σχεδιασμούς των πραξικοπηματιών. «Το  πραξικόπημα δεν στρεφόταν αποκλειστικά κατά του Ερντογάν. Αντιθέτως, αν επιτύγχανε θα οδηγούσε σε ακύρωση τα πολιτικά, τα οικονομικά και τα αξιακά κεκτημένα της μουσουλμανικής/συντηρητικής παράταξης» συμπλήρωσε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι η αποφασιστική παρέμβαση των Αμπντουλάχ Γκιούλ και Αχμέτ Νταβούτογλου, δύο πολιτικών που έχουν περιθωριοποιηθεί από τον Ερντογάν, αναδεικνύει το διακύβευμα για το ΑΚΡ.

Σύμφωνα με τον κ. Κτωρή η λαϊκή κινητοποίηση αποθάρρυνε, ταυτόχρονα, την εμπλοκή περισσότερων στρατιωτικών οι οποίοι δεν ήταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε ένα εμφύλιο σπαραγμό και υποχρέωσε ξένες κυβερνήσεις που παρακολουθούσαν, αρχικώς, με αμφιθυμία τις εξελίξεις να σπεύσουν να εκφράσουν, εν τέλει, τη στήριξη τους προς την τουρκική κυβέρνηση.

Εξαιρετικά κρίσιμη υπήρξε, κατά τον Σώτο Κτωρή, και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία τάχθηκαν εξ` υπαρχής κατά του πραξικοπήματος.  Όπως εξήγησε, η εν λόγω εξέλιξη διαμορφώνει δυναμικές συνεννόησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, νοουμένου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα παραγνωρίσει τη στήριξη που έλαβε από τους πολιτικούς του αντιπάλους στην πιο κρίσιμη στιγμή των εξελίξεων.

«Το ενδεχόμενο πολιτικών ανοιγμάτων και συμφιλιωτικών κινήσεων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό θα εξαρτηθεί, επιπλέον, από το κατά πόσον έχει κλονιστεί η βεβαιότητα που, μέχρι πρότινος, τον διακατείχε ως προς το εύρος της εξουσίας του εντός της χώρας» πρόσθεσε.

Ο κ. Κτωρής είναι κάτοχος πτυχίου τουρκικών σπουδών. Απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους επιπέδου μάστερ στην τουρκική ιστορία και στις διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αντίστοιχα. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών σπουδών, του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top