ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΑΠΑ: Ζητήθηκε η απαλλαγή του Φειδία Σαρίκα – Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΑΠΑ: Ζητήθηκε η απαλλαγή του Φειδία Σαρίκα – Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι

Παραβιάστηκαν τα συνταγματικά δικαιώματα του πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ κατά την διάρκεια του ελέγχου των τραπεζικών του δεδομένων, όπως ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης του.

Στη δικάσιμο της Τετάρτης 27/7, κάποιοι εκ των συνηγόρων υπεράσπισης πρόκριναν τις εισηγήσεις τους για την πολύκροτη  υπόθεση ΣΑΠΑ, ενώ η διαδικασία ορίστηκε για συνέχιση της η 6η Σεπτεμβρίου 2016.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων 2,3, και 5 Φειδία Σαρίκα,Ευστάθιου Ευσταθίου  και Γιώργου Σιαηλή εξέφρασαν την θέληση τους να υποβάλλουν εισήγηση στο δικαστήριο ότι δεν έχει αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση για τους πελάτες τους.

Η σημερινή δικάσιμος ξεκίνησε με την εισήγηση του συνήγορου υπεράσπισης του Φειδία Σαρίκα, δικηγόρου Κρις Τριανταφυλλίδη ο οποίος είπε πως ο πελάτης του αντιμετωπίζει από το ογκώδες κατηγορητήριο έξι κατηγορίες. Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε στο δικαστήριο ότι δεν έχει αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση και κάλεσε τη δικαιοσύνη να απαλλάξει τον πελάτη του.

Ρώτησε μάλιστα το δικαστήριο κατά πόσο με τη μαρτυρία, στεγνή, αποσταγμένη και τετραγωνισμένη μπορεί να αποδειχθεί ότι με καμία αμφιβολία μπορεί να καταδικάσει τον πελάτη του, χωρίς να αφαιρέσει οτιδήποτε .

Σε σχέση με τις κατηγορίες από 46 μέχρι 51 ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στον ισχυρισμόν της λήψης 55 χιλιάδων ευρώ, από τον Φ. Σαρίκα.

Υπάρχει είπε μαρτυρία ενώπιον σας , ότι ο κατηγορούμενος πήρε 55 χιλιάδες ευρώ; Ακολούθως αναφέρθηκε κατά την έκφραση του σε πλάγιες τύπου μαρτυρίες που προσπάθησε να παρουσιάσει η Κατηγορούσα αρχή.

Αναφερόμενος στην μαρτυρία Χρίστου Μαλλέκου , του λογιστή της Νομικής Υπηρεσίας που ετοίμασε τα τραπεζικά δεδομένα των κατηγορουμένων, ο συνήγορος του Φ. Σαρίκα είπε πως από την μαρτυρία του διεφάνη ότι έκανε μια δουλειά που παραβίασε τα συνταγματικά δικαιώματα του πελάτη του.

Καταρχήν συνέχισε ανέφερε ότι ο πελάτης του εργάστηκε με όλους τους κατηγορούμενους από τις 8 Ιανουαρίου του 2015, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αμφιβολία τίθεται προς όφελος του κατηγορούμενου.

Η δουλειά είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης , που έκανε ο Μαλλέκος είναι μη αποδεκτή μαρτυρία γιατί έχει παραβιαστεί το συνταγματικό δικαίωμα. Ενδεικτικά ανέφερε πως ο λογιστής λογάριασε τους λογαριασμούς του Γραφείου του Φ. Σαρίκα και της οικογένειας του ως δικούς του λογαριασμούς , σημειώνοντας πως από αυτό δεν αποδεικνύει ότι ο  κατηγορούμενος πήρε 55 χιλιάδες ευρώ.

Η άλλη πλάγιας μορφής μαρτυρία είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης είναι η μαρτυρία του Χ. Στυλιανίδη συνεργάτη της Ελεγκτικής υπηρεσίας  η οποία , όπως είπε, του θύμησε συννεφιασμένο εγκέφαλο. Ήτο είπε κακεντρεχής. Πρόσθεσε δε, πως  η μαρτυρία αυτή, δεν συνηγορεί ότι ο Φειδίας Σαρίκας πήρε 55 χιλιάδες ευρώ , ούτε με φαντασία συμπερασματική.

Ακολούθως ο δικηγόρος αναφέρθηκε στην νομιμότητα της μαρτυρίας Χασαπόπουλου, σημειώνοντας πως πρόκειται για εμποτισμένη με παρανομία μαρτυρία. Μας λέει συνέχισε, ο συγκεκριμένος μάρτυρας, ότι το 2014 πήγε ο Σαβέριος Βραχίμης, και του ανέφερε κάποια πράγματα.

Ναι μεν είπε πρέπει να παταχθεί η διαφθορά, αλλά όχι με καταπάτηση των συνταγμάτων του Νόμου.

Σε σχέση με τη  μαρτυρία Ευτύχιου Μαλληκίδη, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως δεν πρόκειται για ευθεία μαρτυρία ότι ο πελάτης του πήγε στην Αθήνα και πήρε χρήματα από τον Καθηγητή Γιώργο Μπάφα, αφού ο Μαλληκίδης  δεν ανέφερε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ότι είδε τον Σαρίκα να λαμβάνει χρήματα. Χαρακτήρισε μάλιστα την υπόθεση αδιανόητη και εξόφθαλμα παράλογη.

Αναφορικά με τη κατηγορία της συνωμοσίας ο δικηγόρος του 2ου κατηγορούμενου είπε ότι για σκοπούς απόδειξης της μαρτυρίας , πρέπει να υπάρξει απόδειξη ότι υπάρχει συμφωνία ενώ διερωτήθηκε ποιά είναι η μαρτυρία η οποία στοιχειοθετεί συμφωνία;

Σε σχόλιο του δικαστηρίου κατά πόσο με τις αναφορές του ο κ . Τριανταφυλλίδης  σπρώχνει το δικαστήριο σε επίπεδα αξιολόγησης , είπε πως δεν είναι αυτή η πρόθεση του αλλά  απλά να πει ότι ενώπιον του δικαστηρίου δεν υπάρχει μαρτυρία, ούτε στοιχειοθετείται περί ύπαρξης συμφωνίας.

Εξάλλου ο συνήγορος υπεράσπισης του 5ου κατηγορούμενου δικηγόρος Κώστας Σιαηλής, κατέθεσε στο δικαστήριο την 100η σέλιδη εισήγηση του. Η εισήγηση του επικεντρώθηκε σε τρεις ενότητες  στις οποίες μεταξύ των άλλων είπε ότι ο μάρτυρας που έφερε στο δικαστήριο η Κατηγορούσα αρχή έτυχε εκπαίδευσης, καθοδήγησης και ότι δεν έχει αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του πελάτη του.

Ο δικηγόρος του Γιώργου Σιαηλή είπε ότι σύμφωνα με την μαρτυρία ο πελάτης του πήγε δύο φορές στην Αθήνα και πήρε από τον Δρακόπουλο 100 χιλιάδες ευρώ, παίρνοντας ο ίδιος τα μισά αφού τα υπόλοιπα τα μοίρασε με τον τέως Δήμαρχο Πάφου. Καμία καθοδήγηση μαρτύρων είπε, δεν επιτρέπεται σε ποινική διαδικασία, προσθέτοντας πως η μαρτυρία Βέργα κατασκευάστηκε στα μέτρα της μαρτυρίας Δρακόπουλου.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως η διαδικασία πρέπει να ανασταλεί λόγω κατάχρησης της διαδικασίας λέγοντας πως έρεισμα αυτής της εισήγησης είναι το αναντίλεκτο γεγονός ότι ο Σ. Βέργας έχει τύχει καθοδήγησης .

Στην δεύτερη ενότητα ο κ. Σιαηλής είπε πως δεν έχει αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση  για η μαρτυρία του κατήγορου είναι αντινομική και στερείται πειστικότητας από κανένα λογικό δικαστήριο, να βασίσει σε  αυτήν την καταδίκη του.

Είπε ακόμη πως απουσιάζουν τα στοιχεία του αδικήματος που αντιμετωπίζει ο πελάτης του σε όλες τις κατηγορίες.

Κάλεσε μάλιστα το δικαστήριο σε αυτό το στάδιο να προχωρήσει στην αθώωση του πελάτη του, και στην απαλλαγή του από το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει θέτοντας θέμα αξιοπιστίας μαρτύρων.

Εξάλλου ο συνήγορος υπεράσπισης του 3ου κατηγορούμενου Ευστάθιου Ευσταθίου, δικηγόρος Σάββας Αγγελίδης είπε στο δικαστήριο ότι δεν έχει αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του Ευσταθίου.

Ο λόγος είπε είναι γιατί από την μια έχει υπόψη του τις νομικές αρχές που διέπουν το ζήτημα της εισήγησης για εκ πρώτης όψεως υπόθεση και ειδικότερα το γεγονός ότι δεν γίνεται αξιολόγηση της μαρτυρίας , σ’ αυτό το στάδιο και από την άλλη εκτίμησε ακράδαντα και εύλογα και με αιτιολόγηση ότι δεν πρέπει η υπόθεση αυτή με  το ψηφιδωτό από ανακρίβειες αντιφάσεις και αλλότρια κίνητρα να προχωρήσει εναντίον του πελάτη του.

Η πρώτη ενότητα είπε, είναι οι κατηγορίες που πραγματεύονται  τον ισχυρισμό για πληρωμή 50 χιλιάδες ευρώ  από την κοινοπραξία Medcon Construction Ltd GCC και η δεύτερη ενότητα είναι οι κατηγορίες που πραγματεύονται τον ισχυρισμό για πληρωμή 60 χιλιάδες ευρώ από την Κοινοπραξία Zachariades – Atlas Pantou.

Στην ουσία είπε ο κ. Αγγελίδης η Κατηγορούσα Αρχή καλεί το δικαστήριο να λάβει υπόψη τη μαρτυρία του Ανδρέα Χειμαρίδη και να αποφασίσει ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως μαρτυρία εις βάρος του 3ου κατηγορούμενου για την πρώτη ενότητα των κατηγοριών.

Εφόσον είπε ο κ. Αγγελίδης, στο πίσω μέρος του μυαλού όλων δημιουργήθηκε ήδη η αμφιβολία με βάση την πιο πάνω μαρτυρία, από αυτή και μόνο την κατάσταση πραγμάτων ο κατηγορούμενος 3 θα απαλλαγεί τουλάχιστον από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στη μια εκ των δύο ενοτήτων.

Δεν υπάρχει ένδειξη συνέχισε, για ποια ενότητα ως εκ τούτου θα πρέπει να σταματήσει η υπόθεση σ’ αυτό το στάδιο.

Επεσήμανε ακόμη πως είναι άδικο και λάθος να κληθεί σε απολογία ο Ευστάθιος Ευσταθίου,για να επιχειρήσει, όπως είπε, η Κατηγορούσα αρχή να καλύψει το κενό που υπάρχει και δημιουργήθηκε από τη φύση της μαρτυρίας που προσκόμισε.

Είπε ακόμη ο κ. Αγγελίδης πως αν λέει ψέματα ο Χειμαρίδης τότε δεν υπάρχει άλλη μαρτυρία ικανή για να καταδικάσει τον πελάτη του  στις κατηγορίες που απαρτίζουν την πρώτη ενότητα και ως εκ τούτου και θα απαλλαγεί .

Οι πέντε κατηγορούμενοι Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου , Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής , αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Και οι 5 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ενώ η υπόθεση ορίστηκε εκ νέου για συνέχιση της διαδικασίας με την τοποθέτηση της Κατηγορούσας Αρχής που εκπροσωπείται από τους Ανώτερο Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 στις 10:00 το πρωί.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top