ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλληνας ΥΦΕΞ: «Πιο αναγκαία η αποχώρηση του στρατού κατοχής από την Κύπρο μετά το τουρκικό πραξικόπημα»

Έλληνας ΥΦΕΞ: «Πιο αναγκαία η αποχώρηση του στρατού κατοχής από την Κύπρο μετά το τουρκικό πραξικόπημα»

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει στρατηγικό συμφέρον να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες, ώστε να βρεθεί όσο το δυνατό πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο κ. Αμανατίδης είπε ακόμη πως η πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, σημειώνοντας παράλληλα πως οι κρίσεις και η αστάθεια στην περιοχή μας αναδεικνύουν το ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας ως παραγόντων σταθερότητας.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ΕΕ, όπως διαμορφώνεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και το αποτέλεσμα του δημοφηψίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ του Brexit, ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να στραφεί στις αρχές της, δηλαδή να γίνει μια κοινωνική Ευρώπη, η οποία να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών της για ασφάλεια, ανάπτυξη, να καταπολεμά την ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια.

"Χρειάζεται ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, ενίσχυση της ασφάλειας ταυτόχρονα, και λύση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν μεγάλες ομάδες πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη", επεσήμανε, προσθέτοντας πως υπάρχει άμεση ανάγκη ενός διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου, "έτσι ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες για να μην βρίσκουν γόνιμο έδαφος οι θεωρίες του ριζοσπαστικού φανταμενταλισμού".

Ο `Ελληνας ΥΦΕΞ, ο οποίος παρέστη στο συνέδριο των Κυπρίων αποδήμων, στη Λευκωσία, αναφέρθηκε εξάλλου στην πολύ στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα αποδήμων, καθώς και στις διεργασίες για την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας, στον τομέα αυτό, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του κ. Αμανατίδη:

Ερώτηση: Ποιά η εκτίμησή σας για την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό;

Απάντηση: `Εχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια. Εμείς ως χώρα έχουμε τονίσει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια λύση δίκαιη, βιώσιμη, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με την αποχώρηση, βεβαίως, όλων των τουρκικών στρατευμάτων και με την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων. Ιδιαίτερα τώρα μάλιστα με την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στη γείτονα χώρα, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και η κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων στην Κύπρο. Ευελπιστούμε ότι θα επικρατήσει η λογική και το κοινό συμφέρον, όπως έχει πει και στο συνέδριο των αποδήμων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης. Υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία. Ο (ΥΠΕΞ)  κ. Κασουλίδης βρισκόταν στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα και συζητήθηκαν όλα τα θέματα, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, και βαδίζουμε σε μια κοινή γραμμή.

Ερώτηση: Πώς βλέπετε να επηρεάζουν την Κύπρο αυτές οι εξελίξεις;

Απάντηση: Νομίζω ότι αναδεικνύεται η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Αναβαθμίζεται δηλαδή ο ρόλος και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ελλάδας, στην ευρύτερη περιοχή, που διακατέχεται από αρκετές κρίσεις και αστάθεια. Οι ενέργειές μας στοχεύουν στην ανάδειξη και αναβάθμιση αυτού του ρόλου, και στο να παίξουμε ένα ρόλο ούτως ώστε να κλείσουν οι καταστάσεις αυτές οι οποίες ταλαιπωρούν τη γύρω περιοχή, είτε με τους πολέμους, είτε με την προσφυγιά, είτε με τα προβλήματα λόγω των διενέξεων στην ευρύτερη περιοχή. Μια καλή προσπάθεια είναι το συνέδριο που θα γίνει το Σεπτέμβριο στη Ρόδο, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στα πλαίσια των συνεργασιών των κρατών  της ΕΕ στη νοτιοανατολική Ευρώπη με τα κράτη της Μέσης Ανατολής. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο παρεμβαίνουμε την ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε να δοθούν λύσεις.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα επηρεαστεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις ενέργειες που ακολούθησαν από πλευράς Τούρκου Προέδρου;

Απάντηση: Παρακολουθούμε το θέμα. Είναι μια κατάσταση η οποία είναι σε εξέλιξη. Η εκτίμησή μου είναι ότι η Τουρκία θα έχει στρατηγικό συμφέρον να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες έτσι ώστε να βρεθεί όσο το δυνατό πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ενέργειες όπως αυτές για τη θανατική καταδίκη ή ο περιορισμός των ελευθεριών για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. `Ηδη υπάρχουν ανακοινώσεις Ευρωπαίων κορυφαίων στελεχών, όπως του κ. Γιούνκερ, αλλά και στελεχών των ΗΠΑ. Δεν είμαστε σε εφησυχασμό και παρακολουθούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα την όλη κατάσταση.

Ερώτηση: Ποιά η θέση σας σε ό,τι αφορά το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, υπό το φως της παρούσας κατάστασης στη χώρα;

Απάντηση: Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα, οπότε αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε μια συγκεκριμένη εκτίμηση. Θα εξελιχθούν τα πράγματα και θα τα δούμε. `Ηδη υπάρχουν οι αποφάσεις και πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες οι οποίες υπάρχουν ανάμεσα στους 28 της ΕΕ και την Τουρκία, όπως για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και για όσα άλλα έχει δεσμευθεί η Τουρκία. Αυτά θα πρέπει να τηρηθούν. Προς το παρόν τα σημάδια είναι ότι τηρούνται. Αλλά επειδή είναι μια κατάσταση σε εξέλιξη θα πρέπει να την παρακολουθήσουμε και θα δούμε.

Ερώτηση: Πώς εκτιμάτε την κατάσταση σε σχέση με τα ενεργειακά δρώμενα στην περιοχή και τις συνεργασίες που αναπτύσσονται σε τριμερές επίπεδο, με τη συμμετοχή Κύπρου και Ελλάδας;

Απάντηση: Νομίζω ότι οι τριμερείς αυτές συνεργασίες βοηθούν και την εθνική υπόθεση, και βοηθούν και στη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με διαφορετικά κράτη, λαούς και κοινωνίες στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι ανάμεσά τους μπορεί να έχουν διενέξεις. Η Ελλάδα όμως και η Κύπρος είναι συνομιλητές τους, απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης τους. `Αρα με τις συμφωνίες αυτές προωθείται και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά ταυτόχρονα προωθούνται και τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα τα οικονομικά για την ανάπτυξη και της Ελλάδας και της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής. Μια ανάπτυξη που θα πρέπει να είναι προς όφελος βέβαια, ειδικά για την Ελλάδα της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, αλλά και για την Κύπρο.

Ερώτηση: Πώς αναδεικνύεται ο ρόλος αυτός και στο πλαίσιο της ΕΕ, που έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοικτά μέτωπα με την τρομοκρατία και την κρίση που προέκυψε λόγω του Brexit;

Απάντηση: Η Ελλάδα προσπαθεί μέσα από τους χειρισμούς που κάνει, από τις προτάσεις που κάνει, να στραφεί η Ευρώπη σε αυτό που την έδεσε, δηλαδή στην κοινωνική Ευρώπη, στην Ευρώπη η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών της, για ασφάλεια, για ανάπτυξη, ενάντια στην ανεργία, ενάντια στη φτώχεια, ενάντια στην ανασφάλεια, που έχουν ειδικά οι νέοι, αντιμετωπίζοντας δηλαδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες. Και αυτό είναι το βασικό που πρέπει να δει η Ευρώπη. Πρέπει να ξαναστραφεί στις αρχές της και ως αρχή είχε τον άνθρωπο. Και έπειτα να δει όλα τα άλλα, είτε τις αγορές, είτε οικονομικά συμφέροντα. Η ΕΕ πρέπει να ξαναστραφεί στον ανθρωπισμό. Νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί αυτό και οι ηγέτες όλων χωρών και προσπαθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Γιατί διαφορετικά θα δυσκολευτεί στην πορεία της. Δεν θα εξυπηρετήσει η Ευρώπη τις ανάγκες των λαών της. Το κύμα δυσπιστίας που υπάρχει στους ευρωπαϊκούς λαούς, σε σχέση με το θεσμό της ΕΕ, έχει σε ένα ποσοστό μια δικαιολογημένη βάση, γιατί βλέπει ότι αποξενώνονται πολλές φορές οι θεσμοί από τα προβλήματα των πολιτών, και θεωρούν ότι τους επιβάλλονται κάποια πράγματα με το έτσι θέλω. `Αρα χρειάζεται ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, ενίσχυση της ασφάλειας ταυτόχρονα και λύση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν μεγάλες ομάδες πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη. Γιατί υπάρχουν προβλήματα και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως στη Γερμανία και στη Γαλλία. Από την άλλη μεριά υπάρχει μια πίεση έτσι ώστε η Ευρώπη να φύγει από τις αξίες της αλληλεγγύης, της προάσπισης της ελευθερίας, και αφορμή για αυτό δίνουν τα κτυπήματα τα οποία γίνονται. Το κλίμα φόβου και ανασφάλειας, το οποίο είναι ένας στόχος ουσιαστικά των τρομοκρατών, δεν θα πρέπει να το αφήσουμε να περάσει στην Ευρώπη. Για αυτό πρέπει να υπάρξει λύση των προβλημάτων και ειδικότερων ομάδων, όπως της νεολαίας, ή ανθρώπων οι οποίοι έχουν διαφορετική κουλτούρα, τους οποίους δεν κατάφερε η Ευρώπη να ενσωματώσει στο δικό της σύστημα. Και εδώ προκύπτει η άμεση ανάγκη ενός διαλόγου και διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού, έτσι ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες για να μην βρίσκουν γόνιμο έδαφος οι θεωρίες του ριζοσπαστικού φανταμενταλισμού. Και αυτό δεν είναι ζήτημα των προσφύγων. Οι επιθέσεις που έγιναν, έγιναν από τέτοιους ανθρώπους που γεννήθηκαν στην Ευρώπη, δεν ήλθαν από έξω. `Αρα, λοιπόν, όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε με ένα τρόπο οργανωμένο, με συγκεκριμένες προτάσεις και ενέργειες που μπορούν να γίνουν σε όλα τα επίπεδα των θεσμών. Η Ευρώπη ξέρει να τα λύνει αυτά, αρκεί να εστιάσει πάνω σε αυτά.

Ερώτηση: Θεωρείτε πως πρέπει να υπάρχει ανησυχία από την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων στην Ευρώπη;

Απάντηση: Οι δυνάμεις αυτές βρίσκουν έδαφος από την ξενοφοβία, τα φοβικά σύνδρομα τα οποία καλλιεργούνται απέναντι στο διαφορετικό και απέναντι στο ξένο, και την προώθηση μιας λογικής κλειστών κοινωνιών, κλειστών συνόρων, μιας εσωτερίκευσης του κάθε έθνους. Αυτές είναι οι αιτίες. Η λύση είναι η ενασχόληση με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών της Ευρώπης για να αισθανθεί ο καθένας ότι είναι πολίτης ενός ευρύτερου συνόλου, και ωφελείται από αυτό, και βρίσκει λύσεις στα προβλήματά του. Πρέπει να είμαστε ασφαλείς, αλλά με δημοκρατία. Δεν μπορούμε να μπούμε σε λογικές πως ότι είναι ξένο το απορρίπτουμε, το φοβόμαστε. Μπορούμε να το κατανοήσουμε, μπορεί η Ευρώπη να το ενσωματώσει, και τελικά και αυτοί οι άνθρωποι να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Ευρώπης, στα πλαίσια ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Ερώτηση: Βλέπετε το ενδεχόμενο να υπάρξει έξοδος και άλλης χώρας από την ΕΕ, μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Απάντηση: Η Βρετανία πάντα είχε ένα ειδικό καθεστώς σχέσης με την ΕΕ. Βεβαίως να δούμε πρώτα από όλα πόσο διάστημα θα χρειαστεί να γίνει αυτή η έξοδος. Ακόμα και για το αν θα πρέπει να γίνει άμεσα ή αν θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη Βρετανία, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. (H έξοδος της Βρετανίας) είναι ένα δυσάρεστο γεγονός. Από την άλλη όμως μεριά, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με όσους θέλουν να προχωρήσουν μαζί της, στην κατεύθυνση που σας είπα. Οι περιφερειακές εντάσεις και οι ανισότητες οι οποίες δημιουργούνται ανάμεσα στο κέντρο και στην περιφέρεια, προφανώς ενισχύουν τάσεις απομάκρυνσης κάποιων χωρών. Γι` αυτό και λέμε ότι θα πρέπει να έλθει εξισορρόπηση ανάμεσα στα κράτη που είναι στην κεντρική Ευρώπη και στις περιφερειακές χώρες, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία. Αυτή η εξισορρόπηση μπορεί να γίνει μέσα από αυτά που μας συνδέουν, τις αρχές τις αξίες για τις οποίες είμαστε μαζί. `Οταν ενισχύονται αυτές, τότε οι δυνάμεις οι άλλες οι οποίες είναι φυγόκεντρες θα μειώνονται συνέχεια.

Ερώτηση: Πώς αξιολογείτε τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου σε ό,τι αφορά τα θέματα της Ομογένειας, μετά και την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών και των δύο αρμόδιων Υπηρεσιών τους για θέματα αποδήμων;

Απάντηση: Ναι υπογράφτηκε ένα Μνημόνιο μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και της αντίστοιχης υπηρεσίας της Κύπρου. Ωστόσο, υπάρχει και ένα Μνημόνιο το οποίο λήγει στο τέλος του 2016 και άρα θα πάμε στην υπογραφή ενός νέου. `Ηδη έχουμε αποφασίσει για μια επιτροπή η οποία θα κάνει τη σύνταξη του νέου Μνημονίου. Υπάρχει, επίσης, ήδη προχωρημένη συνεννόηση στη συνεργασία ανάμεσα στα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε και διαδικτυακά μέσα, και ανάμεσα στα πρακτορεία ειδήσεων των δυο χωρών, δηλαδή το ΑΠΕ και το ΚΥΠΕ, όπως και συνεργασία ανάμεσα στον ΕΟΤ και τον ΚΟΤ. Αυτά συζητήσαμε με τον Επίτροπο Φωτίου. Μπορεί να προχωρήσουμε και σε δράσεις όπως κάποιες ταινίες, που μπορούν να περιληφθούν σε εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν στη Ρωσία από την ελληνική πλευρά, στα πλαίσια του έτους Ελλάδας – Ρωσίας. Μιλήσαμε και για τη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων, και για την ανάγκη πέραν από το Μνημόνιο αυτό να δούμε την υπογραφή Μνημονίων ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία, και ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. `Ηδη οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο υπάρχουν. Αυτό θα μας βοηθήσει στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων περισσότερο, το να πάρει δηλαδή μια χώρα τις καλές πρακτικές και τις εμπειρίες από μια άλλη σε θέματα διασποράς. Οι Ισραηλινοί έχουν ένα πολύ ισχυρό λόμπι και πρακτικές  και μπορούμε εμείς να δούμε πώς να πάρουμε τα θετικά τους στοιχεία. Αυτοί έκαναν κάτι συγκεκριμένο στους οικονομικούς και πολιτικούς τομείς. Αντίστοιχα μπορούμε και εμείς να τους δώσουμε στοιχεία σε άλλους τομείς. Και γενικά πάντα η συνεργασία πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις τις οποίες έχεις. Σε ότι αφορά τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, θα δούμε κοινές δράσεις για την “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας”, η οποία έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θα υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά και συμμετοχή της κυπριακής πλευράς, γιατί βλέπουμε τον Ελληνισμό ως οικουμενικό. Επίσης η κυπριακή διασπορά στη Βρετανία είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για εμάς. Ακόμη εσείς έχετε τη ΝΕΠΟΜΑΚ, ενώ εμείς δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο σε επίπεδο διασποράς. Επίσης προσπαθούμε να κάνουμε ένα μεγάλο συμβούλιο επιστημόνων του Ελληνισμού. Ξεκίνησε αυτό στη Βρετανία και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μεγάλη συνάντηση κορυφαίων επιστημόνων του Ελληνισμού από όλες τις χώρες, στην αρχή ίσως με δυο - τρία ονόματα τα οποία είναι αναγνωρισμένα πάρα πολύ στη χώρα όπου βρίσκονται. Επίσης ένα άλλο ζήτημα είναι πως κατατίθεται ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, που αφορά τμήματα ελληνικής γλώσσας στα σχολεία στο εξωτερικό, στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και Κύπριοι.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top