ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΡΙΤΑ: Στο πλευρό της 74χρονης που τα έχασε όλα ο Σωκράτης Χάσικος

ΑΝΑΡΙΤΑ: Στο πλευρό της 74χρονης που τα έχασε όλα ο Σωκράτης Χάσικος

Μαύρη μέρα ξύπνησε για την Δήμητρα Γεωργίου 74 ετών από την Αναρίτα της Επαρχίας Πάφου, όταν το πρωί της 27ης Μαΐου καταστράφηκε ολοσχερώς από έκρηξη υγραερίου, το μικρό σπιτάκι που διέμενε μόνη της στην Αναρίτα.

Η Δήμητρα Γεωργίου συγκλονισμένη μίλησε  στο ΚΥΠΕ για το συμβάν αφού , όπως ανέφερε, σήμερα είναι «οικόπεδο και δεν έχει μείνει τίποτα».

Γλίτωσα από θαύμα είπε, «από την Αγία Μαρίνα και την Παναγία» , προσθέτοντας πως «χρειάζεται, μια στέγη να μπει μέσα».

Σήμερα διαμένει σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα της, που ωστόσο έχουν τις οικογένειες τους. Είχα το σπίτι μου το νοικοκυρεμένο συνέχισε και σε ένα λεπτό χάθηκαν όλα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ούτε ποτήρι δεν της έμεινε.

Την ώρα του συμβάντος πανικοβλήθηκε και όπως η ίδια ανέφερε επικαλέστηκε την Παναγία γιατί διαισθάνθηκε την καταστροφή. Μετά που έσπευσε η Πυροσβεστική και αντελήφθη τι είχε συμβεί το μόνο που αντίκρισε ήταν, όπως είπε, ερείπια.

Έκκληση της 74χρονης είναι να την στηρίξει το κοινό αλλά και οι αρμόδιοι φορείς. Δεν μπορώ είπε, να μένω μόνη στους δρόμους.

Η ευαισθητοποίηση του Υπουργού Εσωτερικών αλλά και των Κοινοτικών συμβουλίων Αναρίτας και Κουκλιών ήταν άμεση.

Η 74χρονη που διέμενε μόνη της και δεδομένου ότι δεν έχει δική της οικογένεια,  τα κοινοτικά συμβούλια, ανέλαβαν πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ποσού 25 χιλιάδων ευρώ, το οποίο απαιτείται για δημιουργία ενός νέου μικρού υποστατικού  για να στεγαστεί η γυναίκα, δεδομένου ότι οι τεχνικές υπηρεσίες της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου έχουν κρίνει τα χαλάσματα της οικίας ακατάλληλα για επιδιόρθωση.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού συμβουλίου Αναρίτας Μιχάλης Νικάνδρου, είπε στο ΚΥΠΕ, πως η οικία της 74ρονης κατέρρευσε μετά από έκρηξη φιάλης υγραερίου.

 

Εμείς συνέχισε, « αναλάβαμε  ως Κοινοτικό συμβούλιο και απομακρύναμε όλα τα υλικά που προέκυψαν από την κατεδάφιση της μικρής κατοικίας και στην συνέχεια μαζί με την Επαρχιακή Διοίκηση και άλλους φορείς θα προχωρήσουμε στην δημιουργία ενός εράνου για να μαζευτούν γύρω στις 20 με 25 χιλιάδες ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση μιας μικρής λυόμενης κατοικίαs».

 

Ο Μιχάλης Σόλωνος κοινοτάρχης των Κουκλιών αναφερόμενος στην 74χρονη, είπε πως αυτή, έχει μια σημαντική ιστορία στην ζωή της, την οποία ωστόσο η ίδια ουδέποτε προέβαλε. 

Η 74χρονη είπε ο κ. Σόλωνος λόγω κάποιων ατυχιών στην ζωή της δεν κατάφερε να δημιουργήσει την δική της οικογένεια και επειδή είναι αγαπητή καταβάλλεται προσπάθεια για να δημιουργήσει μια στέγη πάνω στο κεφάλι της από τα κοινοτικά συμβούλια Αναρίτας και Κουκλιών που σήμερα αποτελούν την δική της οικογένεια.

Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Κουκλιών κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955- 1959 ο αδερφός της κυρίας Δήμητρας, Ανδρέας Γεωργίου, άλλως «σικιμίκος» στην προσπάθεια του να ρίξει χειροβομβίδα στην πορεία των Άγγλων στρατιωτών επέλεξε να σκοτωθεί ο ίδιος παρά να σκοτωθούν τα δεκάδες παιδάκια του Δημοτικού σχολείου Αναρίτας στα οποία οι Άγγλοι είχαν ως πρακτική να ρίχνουν καραμέλες στην κάθε τους πορεία,ούτως ώστε να έχουν τα παιδιά δίπλα τους και να αποφεύγονται οποιεσδήποτε ενέργειες δολιοφθοράς εναντίον τους.

Η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, αλλά και το προσωπικό της Επαρχιακής Διοίκησης ενισχύουν την προσπάθεια αυτή.

Η κ. Λάμπρου είπε στο ΚΥΠΕ πως μετά από την επιθεώρηση που έγινε από τις Τεχνικές υπηρεσίες της Επαρχιακής διοίκησης διαπιστώθηκε ότι μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της οικίας της 74χρονης αυτή δεν είναι σε επιδιορθώσιμη κατάσταση.

Σ’ ό,τι αφορά  συνέχισε την οικία επειδή κάτοχος είναι ηλικιωμένη, ανύπανδρη χωρίς παιδιά δίχως έσοδα εκτός από μια μικρή σύνταξη, η Επαρχιακή διοίκηση έχει συμβάλει προς την στήριξη της προσπάθειας των δύο Κοινοταρχών Αναρίτας και Κουκλιών για διεξαγωγή εράνου.

Σ’ αυτό το στάδιο, είπε η κ. Λάμπρου αναμένουμε, την διαδικασία από το Γραφείο Ευημερίας και τις απόψεις τους, προκειμένου να δοθεί τελική έγκριση επειδή έχει θεσμοθετηθεί μια διαδικασία για όλους τους εράνους.

Η οικία της 74χρονης ήταν γύρω στα 75 τετραγωνικά μέτρα κτισμένη από το 1920 με επιμέρους διορθώσεις σε μεταγενέστερα διαστήματα και δεν ήταν δυνατόν να αντέξει ούτε σε περίπτωση εκρήξης ή σεισμού.

Στο μέρος είπε γίνονται σκέψεις για την εγκατάσταση ενός οικίσκου προκατασκευασμένου με τις ανέσεις του με δύο με τρία δωμάτια , ένα καθιστικό , κουζίνα και υπνοδωμάτιο που μπορεί  να στοιχίζει 25 χιλιάδες ευρώ.

Η κ. Λάμπρου αναφέρθηκε και στο προσωπικό ενδιαφέρον του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου δίδοντας οδηγίες να του αποστείλουν έκθεση με τα γεγονότα και τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα της 74χρονης Δήμητρας Γεωργίου ώστε να συμβάλει στην οικονομική στήριξη της προσπάθειας.

Τα κοινοτικά συμβούλια Αναρίτας και Κουκλιών απευθύνουν επίσης  έκκληση και σε όλο τον κόσμο της Επαρχίας να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, αφού η 74χρονη  με την πενιχρή της σύνταξη δεν μπορεί από μόνη της να αποκτήσει μια νέα στέγη.

Για τον σκοπό της ανέγερσης νέας κατοικίας για την Δήμητρα Γεωργίου, έχει ανοιχθεί λογαριασμός σε τραπεζικά ιδρύματα για κατάθεση εισφορών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top