ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασουλίδης - Bρετανός ΥΦΕΞ συζήτησαν Brexit, Κυπριακό, διμερείς

Κασουλίδης - Bρετανός ΥΦΕΞ συζήτησαν Brexit, Κυπριακό, διμερείς

Οι επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, το Κυπριακό και διεθνή ζητήματα ήταν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης που είχε στη Λευκωσία ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.


Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Βρετανός Υφυπουργός δήλωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές του και αναφερόμενος στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού είπε ότι το Λονδίνο θα ενθαρρύνει και θα υποβοηθά εκεί όπου του ζητηθεί, χωρίς να παρεμβαίνει.

Αναφερόμενος στο Brexit και τις επιπτώσεις του, είπε ότι θα ακολουθήσει μια πολύπλοκη διαδικασία εξόδου της χώρας του από την ΕΕ, αλλά σημείωσε ότι μέχρι την επίσημη έξοδο δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο.Η Βρετανία, είπε, θα αποχωρήσει από την ΕΕ αλλά θα διατηρήσει μια εξωστρεφή στάση, θα διατηρήσει τις φιλικές της σχέσεις και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα θα εμβαθύνει τις διμερείς της σχέσεις και στην λίστα αυτή συγκαταλέγεται και η Κύπρος.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Βρετανία στο θέμα της διευκόλυνσης της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην ετυμηγορία του λαού για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, είπε ότι η περίοδος αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας.

Η μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία, είπε, θα τύχει διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών αλλά η ειδική σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Βρετανίας θα εξεταστεί σε διμερές επίπεδο.Πρόσθεσε ότι μελετούνται οι λεπτομέρειες των διμερών σχέσεων και ότι η Λευκωσία προσμένει σε μια στενή συνεργασία με τη Βρετανία για επαναπροσδιορισμό τους.

Ο Βρετανός Υφυπουργός είπε ότι με χαρά ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ως Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και είπε ότι ανάμεσα στις ευθύνες του είναι και η Κύπρος, η οποία είναι ψηλά στην κορυφή της ατζέντας του ιδίου και της Κυβέρνησής του.

Ευχήθηκε όπως υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις συνομιλίες για το Κυπριακό, που θα φέρει την ενότητα σε ολόκληρο το νησί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε, θα ενθαρρύνει και θα παρέχει βοήθεια εκεί και όπου του ζητηθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, είπε ότι το Λονδίνο το επόμενο διάστημα θα εργάζεται πολύ στενά με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ασκώντας μια εποικοδομητική επιρροή, λέγοντας ότι φαίνεται να σημειώνεται πολύ καλή και ενθαρρυντική πρόοδος στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Η Βρετανία, συνέχισε, παραμένει μια χώρα με σημαντική διπλωματική επιρροή και ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού θα χρειαστεί διεθνή στήριξη ενώ σε κάποιο στάδιο θα είναι απαραίτητη η οικονομική βοήθεια.

Σε σχέση με τις Βρετανικές Βάσεις και ερωτηθείς κατά πόσον σε περίπτωση λύσης η Βρετανία θα επιστρέψει στην επανενωμένη Κύπρο την ίδια έκταση γης όπως είχε συζητηθεί στο σχέδιο Ανάν, ο Βρετανός ΥΦΕΞ είπε ότι αυτό το θέμα θα αποτελεί μέρος των συζητήσεων και είπε ότι στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση.

Ερωτηθείς κατά πόσον μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο στις Βρετανικές Βάσεις, ο κ. Ντάνκαν είπε ότι προς το παρόν δεν μπορούν να δοθούν απαντήσεις γιατί το θέμα της εξόδου από την ΕΕ είναι πολύπλοκο.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την εγκατάσταση Κυπρίων στη Βρετανία μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, είπε ότι οτιδήποτε σχετίζεται με το δικαίωμα διακίνησης, εγκατάστασης κτλ, δεν μπορεί να απαντηθεί προς το παρόν καθώς τα θέματα αυτά θα τύχουν διαπραγμάτευσης, αλλά τόνισε ότι η Βρετανία εξακολουθεί σήμερα να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών, μέχρι την επίσημη έξοδό της από την Ενωση.

Ανέφερε ότι το Λονδίνο αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της Κύπρου για την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ αλλά είπε ότι θα υπάρξουν συνεχείς επαφές, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Κασουλίδη για τη θέση του ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη Βρετανία, καθώς η έξοδος εμπεριέχει πολλά πολύπλοκα ζητήματα.

Εξάλλου, στις δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για έξοδο από την ΕΕ, είπε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στο Λονδίνο προκειμένου να καθοριστεί η μελλοντική σχέση του με την ΕΕ αλλά υπογράμμισε ότι όσο πιο σύντομα καθοριστεί αυτό τόσο το καλύτερο για όλους καθώς η αβεβαιότητα επιφέρει επιπτώσεις και στα δύο μέρη.

Είπε ότι στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, και η στρατηγική σχέση η οποία όπως ανέφερε ενδυναμώνεται και εμβαθύνεται τα τελευταία χρόνια.

Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση πάνω σε πολλά θέματα που μας απασχολούν, είπε ο κ. Κασουλίδης, και εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα εξευρεθούν δίκαιες και ικανοποιητικές λύσεις τόσο εντός της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας όσο και σε διμερές επίπεδο.

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τη Βρετανία για την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια που παρείχε κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη Σολέα τον Ιούνιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top