ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: «Στο δελτίου Τύπου δεν θα γίνει συγκεκριμένη αναφορά επί των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων»

Χριστοδουλίδης: «Στο δελτίου Τύπου δεν θα γίνει συγκεκριμένη αναφορά επί των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων»

Η αυριανή (14/09) συνάντηση θα καθορίσει το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε την Τρίτη (13/09) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι σίγουρα δεν είναι το τέλος του δρόμου, αφού υπάρχουν διαφωνίες, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις και συναντιλήψεις και η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, πριν την ολοκλήρωση της σημερινής σύσκεψης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «για τη σημερινή σημαντικότατη σύσκεψη που αφορά θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης που απασχολούν τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων την Πέμπτη, 25 Αυγούστου, ενώ σημείωσε πως την ίδια μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε τους αρχηγούς για την αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση των εξελίξεων στο Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη την εντατικοποιημένη φάση των διαπραγματεύσεων.”

“Παρόλο”, είπε, «που η ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης ήταν για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, επειδή εκφράστηκαν διαφωνίες από το ΔΗΚΟ για συζήτηση σήμερα του Κυπριακού και για να μεταφερθεί αύριο η συζήτηση για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από όλους τους παρευρισκομένους να αποχωρήσουν από την αίθουσα, για να συζητήσει με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών το θέμα που είχε προκύψει».

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι ήταν λανθασμένη η εντύπωση που υπήρχε ότι αύριο θα προχωρούσαμε στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος και είπε ότι πρόκειται απλά για ένα δελτίο Τύπου που θα καταγράφει συνοπτικά τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων”, σημειώνοντας ότι “παρόλα αυτά και μετά τις εξηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αποχώρησαν από τη συνάντηση, μια συνάντηση που συνεχίζεται στην παρουσία των υπόλοιπων αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων”.

Ερωτηθείς τι θα περιλαμβάνει αυτό το δελτίο Τύπου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ένα δελτίο Τύπου και παρόμοια έχουν εκδοθεί και στο παρελθόν μετά από συνεχόμενες συναντήσεις των δύο ηγετών”, για να συμπληρώσει ότι “θα αποτυπώνει το τι συζητήθηκε σε αυτές τις συναντήσεις και πώς βλέπουν οι δύο ηγέτες να προχωρεί η διαδικασία”.

Σημείωσε επίσης ότι στο δελτίου Τύπου «δεν θα γίνει συγκεκριμένη αναφορά επί των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων, επί των συγκεκριμένων κεφαλαίων και θα είναι ένα γενικό δελτίο Τύπου”.

Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις των Προέδρων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, ο Εκπρόσωπος είπε: «Στις 23 Αυγούστου αποστάληκε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων το προσχέδιο των πρακτικών της συνάντησης του Εθνικού Συμβουλίου στις 30 Ιουλίου. Ζητείτο από τους αρχηγούς να υποβάλουν γραπτώς απόψεις και εισηγήσεις επί των θεμάτων που έτυχαν ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έτσι ώστε αυτές οι θέσεις και απόψεις να αξιολογηθούν και να ληφθούν υπόψη μέσα στο πλαίσιο αυτής της εντατικοποιημένης φάσης. Αναφέρω ότι κάποιοι αρχηγοί απέστειλαν γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιες εισηγήσεις ή αμφιβολίες που είχαν στη βάση της ενημέρωσης που έγινε. Άρα υπήρχε η δυνατότητα να ληφθούν υπόψη κάποιες ανησυχίες και θέσεις των κομμάτων σε αυτή την εντατικοποιημένη φάση, αν το επιθυμούσαν, και αυτό δεν αξιοποιήθηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα”.

Σε σχέση με τη συσκότιση, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είπε ότι είναι ενδεχομένως η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, που υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά των συναντήσεων, καθώς επίσης σε όλα τα έγγραφα που αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή.

“Πέντε στελέχη του ΔΗΚΟ, στις 7 Σεπτεμβρίου, βρίσκονταν στο Προεδρικό από το πρωί μέχρι τη 1.30μμ για να δουν τα έγγραφα και τα πρακτικά. Αυτό επαναλήφθηκε στις 9 και στις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης στα τέλη Αυγούστου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ βρισκόταν στο Προεδρικό, για να ζητήσει διευκρινίσεις για κάποια των θεμάτων που είχαν συζητηθεί», εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Σιζόπουλου ότι η σημερινή σύσκεψη έχει επικοινωνιακό και προεκλογικό χαρακτήρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους επικοινωνιακού ή προεκλογικού χαρακτήρα συνάντηση, προσθέτοντας ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολύ σοβαρά θέματα να ασχοληθεί, θέματα που απασχολούν τον κυπριακό λαό και δεν έχει κανένα προεκλογικό σχεδιασμό”.

Σε ερώτηση γιατί δεν μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συζητήσει το Κυπριακό σήμερα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα ήταν μια ελλιπής ενημέρωση”, για να σημειώσει “ότι αύριο θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα”.

“Η συνάντηση αύριο”, είπε, “δεν είναι απλά για να έχουμε το δελτίο Τύπου, κάτι που θα απασχολήσει πολύ λίγο χρόνο τη συνάντηση των ηγετών. Αύριο συνεχίζεται αυτή η εντατικοποιημένη φάση με συζήτηση θεμάτων όπου υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές”.

Σε ερώτηση για τη θεματολογία της αυριανής συνάντησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι άπτεται και των έξι κεφαλαίων, όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Κληθείς να σχολιάσει την αισιοδοξία που εκφράζεται από πλευράς ΟΗΕ για τις συνομιλίες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η εξέλιξη των πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία και το αν μπορούμε να μεταφερθούμε από τη συγκρατημένη αισιοδοξία σε απόλυτη αισιοδοξία, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, τονίζοντας ότι “η δική μας πλευρά, με απόλυτη σοβαρότητα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο της επανένωσης”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι να αναμένουμε μετά την αυριανή συνάντηση των ηγετών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η αυριανή συνάντηση θα καθορίσει – και αυτό εναπόκειται στους δύο ηγέτες αποκλειστικά και μόνο – το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία”, σημειώνοντας ότι “σίγουρα δεν είναι το τέλος του δρόμου, υπάρχουν διαφωνίες, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις και συναντιλήψεις και η προσπάθεια θα συνεχιστεί».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Σιζόπουλου ότι ο Πρόεδρος δεν επιθυμεί να ακούσει τις απόψεις των κομμάτων, που διαφωνούν με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αν δεν επιθυμούσε ο Πρόεδρος τα κόμματα που δεν στηρίζουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία να παρευρίσκονται στο Εθνικό Συμβούλιο, θα το έθετε ως όρο στην πρόταση που έστειλε προς τα κόμματα ή θα έλεγε ότι σε αυτό θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι υποστηρίζουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”.

“Δεν θεωρώ ότι όσοι έχουν παραμείνει στη σύσκεψη και συνεχίζουν τη διαβούλευση για αυτά τα τόσο σημαντικά εσωτερικά θέματα στηρίζουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top