ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με έντονη κριτική προς την Κυβέρνηση ψηφίστηκαν ομόφωνα τρεις εναρμονιστικοί νόμοι

Με έντονη κριτική προς την Κυβέρνηση ψηφίστηκαν ομόφωνα τρεις εναρμονιστικοί νόμοι

Ψηφίστηκαν ομόφωνα τρεις εναρμονιστικοί νόμοι , με έντονη κριτική προς την Κυβέρνηση

Υπό έντονη κριτική για την καθυστέρηση και την πιεστική διαδικασία που ακολουθείται από την Κυβέρνηση στην κατάθεση νομοσχεδίων και ειδικά των εναρμονιστικών, η Ολομέλεια ψήφισε ομόφωνα σε νόμους τρία εναρμονιστικά νομοσχέδια, για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών, των Ομορρύθμων και Ετερορρύθμων Συνεταιρισμών και Εμπορικών Επωνυμιών και των Ελεγκτών και Υποχρεωτικών Ελέγχων των Ετήσιων και των Ενοποιημένων Λογαριασμών.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι αποτελεί πλέον σύνηθες φαινόμενο η Κυβέρνηση να καταθέτει εναρμονιστικά νομοσχέδια, στο τελευταίο σημείο του δρόμου,

Πρόσθεσε ότι τα νομοσχέδια έπρεπε να είχαν ψηφιστεί τον Αύγουστο του 2015 και ως εκ τούτου έπρεπε να γίνει η προσπάθεια ώστε να μην βρεθεί το κράτος ενώπιον προστίμων. Ο κ. Βότσης σημείωσε ότι η εκτελεστική εξουσία πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί κατά αυτόν τον τρόπο την υπευθυνότητα της Βουλής.

Ο Προεδρεύσας τη συνεδρία της Ολομέλειας Αδάμος Αδάμου υπενθύμισε πως ο ίδιος υποδεικνύει για χρόνια το πρόβλημα, προσθέτοντας ότι υπήρξαν φορές κατά τις οποίες ήρθε σε σύγκρουση με κυβερνητικούς αξιωματούχους για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Βουλευτής της Αλληλεγγύης Αννα Θεολόγου παρατήρησε ότι οφείλουμε να περάσουμε την εναρμονιστική νομοθεσία, η οποία δεν έχει μελετηθεί επαρκώς την ώρα που αναμένεται νέα οδηγία που ρυθμίζει το συγκεκριμένο θέμα.

Είπε επίσης πως το γεγονός ότι δεν έγινε η ενδεικνυόμενη διαβούλευση δεν βοηθά στον σκοπό της εναρμόνισης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστας είπε πως η Κύπρος πήρε προειδοποιητική επιστολή με αιτιολογημένη γνώμη από το 2015. Κάνοντας λόγω για ανευθυνότητα, είπε ότι το Γενικό Λογιστήριο ενημέρωσε τη Βουλή ότι παρέλαβε το νομοσχέδιο μόλις πρόσφατα και δεν έγινε δημόσια διαβούλευση.

Διερωτήθηκε πού ήταν τρία χρόνια οι αρμόδιοι και είπε ότι το ΑΚΕΛ είχε ζητήματα να συζητήσει ωστόσο δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο και διερωτήθηκε ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο, οι πολίτες ή αυτοί που δεν έχουν επιτελέσει τον καθήκον τους;
“Σε αυτή τη Βουλή, πέρασαν νομοσχέδια που δεν μελετήθηκαν επαρκώς, συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι “δεν μπορεί με το πιστόλι στον κρόταφο να περνούν νομοσχέδια”.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην Επιτροπή Θεσμών. Είπε πως διατελεί Βουλευτής από το 1999 και το μόνα νομοσχέδια που θυμάται να ψηφίζονταν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ήταν ο φόρος για τα τσιγάρα και τα καύσιμα. Συνεχίζοντας είπε ότι για την κατάσταση φέρει ευθύνη και η Βουλή που αποδέχεται την πρακτική της τελευταίας στιγμής από την Κυβέρνηση, παρατηρώντας πως όταν δέχεσαι δημιουργείς προηγούμενο.

Αναφέροντας ακόμα πως υπό τέτοιες πιεστικές συνθήκες υπήρξε παραπληροφόρηση της Βουλής για θέματα που συνέτειναν στην οικονομική καταστροφή. “Μας πήραν χαμπάρι ότι δεχόμαστε” κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή Θεσμών συζήτησε το θέμα της καθυστέρησης στην κατάθεση των εναρμονιστικών νομοσχεδίων και ότι κατά τη συνεδρία κάλεσε την κρατική μηχανή σε μεγαλύτερο συντονισμό. Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στις προειδοποιητικές, συνέχισε ο κ. Ζαχαρίου προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε να καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί λύση με τη σύσταση ενός μηχανισμού κατάθεσης των εναρμονιστικών νομοσχεδίων. Είπε ακόμα πως το πρόβλημα διαχρονικό πρόβλημα του κράτους και της λειτουργίας του και η προσπάθεια είναι όπως 2 με 3 μήνες το αργότερο, πριν τη λήξη της προθεσμίας για ψήφιση τα εναρμονιστικά νομοσχέδια να είναι στη Βουλή.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι αυτό που ενοχλεί είναι η γενικότερη λογική που επικρατεί με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος. Εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα δυνατόν να μπορεί να λυθεί με απόφαση της Βουλής και ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία θα καταθέσει πρόταση νόμου ώστε να νομοθετηθούν ευθύνες των αρμοδίων λειτουργών ώστε το πρόστιμο των εκατομμυρίων να αποτελεί δική τους ευθύνη και όχι να το πληρώνουν οι πολίτες του κράτους.

Παράκληση προς την Κυβέρνηση να κατατίθενται έγκαιρα τα νομοσχέδια απηύθυνε ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριο Μαυρίδης υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα με τα εναρμονιστικά δεν είναι σημερινό, αλλά παίρνει διαστάσεις, ανέφερε πως ο δημόσιος τομέας αντί να εξυπηρετεί τον πολίτη και την οικονομία δυσχεραίνει τη ζωή και την οικονομική δραστηριότητα των πολιτών.

“Ή θα αλλάξουμε το σύστημα ή θα ιδιωτικοποιήσουμε τις υπηρεσίες για εναρμόνιση”, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε πως γίνεται επίκληση της μη τήρησης της διαδικασίας της διαβούλευσης επειδή δεν υπάρχει χρόνος, αλλά, ανέφερε σκόπιμα αφήνονται την τελευταία στιγμή για να αποφευχθεί η προβλεπόμενη δημόσια διαβούλευση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top