ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για εξελίξεις στις εγγυήσεις και μεσολάβηση ΗΠΑ γράφουν τ/κ εφημερίδες

Για εξελίξεις στις εγγυήσεις και μεσολάβηση ΗΠΑ γράφουν τ/κ εφημερίδες

Για ελπιδοφόρες εξελίξεις στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας γράφει η Χαβαντίς σήμερα, με την απεσταλμένη της εφημερίδας στη Νέα Υόρκη να υποστηρίζει ότι παρά τις επίσημες ανακοινώσεις και την αναφορά χθες του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το σύστημα των εγγυήσεων είναι απαρχαιωμένο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, “υπάρχουν ελπιδοφόρες εξελίξεις στο παρασκήνιο”.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της Χαβαντίς, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ αρμοδίων της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βρετανίας και των ΗΕ συζητούνται ιδέες που μπορούν να ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές στην Κύπρο για το θέμα των εγγυήσεων. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των ιδεών που συζητούνται και πως “εάν υπάρχει πρόθεση, η φόρμουλα θα βρεθεί”.

Οι διπλωματικές πηγές φέρονται να επεσήμαναν στην απεσταλμένη της Χαβαντίς, Εσρά Αιγκίν ότι Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται σε ανοικτό διάλογο με δημιουργικές ιδέες για το θέμα των εγγυήσεων.

Αναφέρεται επίσης ότι κατά τις συναντήσεις του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί με τους ΥΠΕΞ της Βρετανίας, της Γερμανίας, τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο και τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε συζητήθηκε και ο σχεδιασμός για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.

Σε δημοσίευμα εξάλλου της Κίπρις Ποστασί από τους απεσταλμένους της στη Νέα Υόρκη, οι ΗΠΑ έχουν κάνει την απαραίτητη προετοιμασία για να ενεργοποιηθούν όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης της λύσης αλλά και να μεσολαβήσουν μεταξύ των πλευρών σε ένα από τα πιο δύσκολα θέματα, αυτό των εγγυήσεων, μοιραζόμενες μαζί με τις πλευρές τις εμπειρίες τους στο ζήτημα αυτό ανά το παγκόσμιο. Σύμφωνα πάντα με την Κίπρις ποστασί, αυτό το μήνυμα μετέφερε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν στον Μουσταφά Ακιντζί κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι έχει ετοιμασθεί ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο στον προϋπολογισμό (των ΗΠΑ) που αφορά τη χρηματοδότηση της λύσης που θα βρεθεί εντός του 2016 και έχει δοθεί η οδηγία στις αρμόδιες επιτροπές για να μπορέσει να ληφθεί η απαραίτητη έγκριση από το αμερικανικό Κονγκρέσο.

Με τίτλο “Ο θείος Σαμ πάτησε το κουμπί για τη χρηματοδότηση και τις εγγυήσεις”, η Κίπρις ποστασί γράφει ότι η δέσμευση αυτή από την πλευρά των ΗΠΑ καθησύχασε τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος – σημειώνεται στο δημοσίευμα – μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν χθες έκανε λόγο σε “πολύ εποικοδομητική συνάντηση”.

Ο κ. Μπάιντεν, προστίθεται, ενημέρωσε επίσης τον Τ/κ ηγέτη ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλία και να μεσολαβήσει ώστε να αρθεί το πρόβλημα των εγγυήσεων και ασφάλειας. Δεσμεύθηκε να στηρίξει τις πλευρές σε αυτό το θέμα και εξέφρασε ετοιμότητα να μοιραστούν οι ΗΠΑ μαζί τους την εμπειρία τους από την διεθνή αρένα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top