ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την απομάκρυνση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε από την Κύπρο ζητά η Ελένη Θεοχάρους

Την απομάκρυνση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε από την Κύπρο ζητά η Ελένη Θεοχάρους

Αναθεώρηση της στρατηγικής μας στο Κυπριακό αλλά και απομάκρυνση του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ζήτησε η πρόεδρος του Κινήματος Ελένης Θεοχάρους

Συγκεκριμένα, η εκτίμηση της Προέδρου του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένης Θεοχάρους, για την τριμερή στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στη Νέα Υόρκη, είναι ότι «πήραμε μια καλή αναβολή και αυτό μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να αναθεωρήσουμε τις πολιτικές μας».

Σε δηλώσεις της (26/9) η πρόεδρος της Αλληλεγγύης τόνισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ενημέρωση που έκανε προς τους Εκπροσώπους του Τύπου περιέγραψε μια ιδιαίτερα καλή λύση του Κυπριακού προβλήματος, μίλησε για ένα ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο οι πολίτες απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων. Θα εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα έχουν τις βασικές ελευθερίες, και κυρίως την ελευθερία της εγκατάστασης, της διακίνησης και της απόκτησης περιουσίας».

Αυτό η κυρία Θεοχάρους το χαρακτήρισε ως «ιδεατή εικόνα» και τόνισε ότι «ελπίζουμε έτσι να γίνει μέχρι το τέλος».

«Ωστόσο» τόνισε «οι δηλώσεις του Ακιντζί και οι κατά καιρούς δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, οι εμμονές, ο αχαλίνωτος ιμπεριαλιστικός προσανατολισμός των πολιτικών της Τουρκίας, και οι μαξιμαλιστικές της διαθέσεις, δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Απεναντίας, εξακολουθούμε να έχουμε την αγωνία και το φόβο, ότι αν υπάρξει συμφωνία αυτή τη στιγμή θα είναι μια παρά πολύ κακή συμφωνία».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι επιζητούμε το ναυάγιο των συνομιλιών» υπερτόνισε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης και διευκρίνισε ότι «απεναντίας όπως έχουμε πει χιλιάδες φορές, θα στηρίξουμε με πάθος και με ζήλο κάθε καλή συμφωνία και θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή της».

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης χαρακτήρισε το ρόλο του Έσπεν Μπαρθ Έιντε ως «αμφίβολο» και επεσήμανε ότι «αν όντως όπως ισχυρίστηκε ο Ακιντζί έγιναν αυτά τα οποία περιγράφουν οι εφημερίδες, ακόμη και οι πλέον φιλοακιντζιακές εφημερίδες της Κύπρου, ότι δηλαδή τσαντίστηκε και έφυγε θυμωμένος από τις συνεδρίες, γιατί τον εξαπάτησε ο Έιντε, καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι η ιστορία την οποία έχουμε πει εδώ και καιρό. Όλα τα δεδομένα τα οποία έχουμε συλλέξει και έχουμε παρουσιάσει στον Κυπριακό λαό, αποδεικνύουν ότι ο Έιντε κάθε άλλο παρά αντικειμενικός είναι, και ξεγελά τους πάντες, ακόμη και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ακιντζί, αν κρίνουμε από τα χθεσινά ότι θα οδηγούμασταν προς πενταμερή».

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τήρησε τη δέσμευση που έλαβε στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι δεν θα πάμε σε πενταμερή, δεν θα πάμε σε πολυμερή και ότι δεν θα πάμε σε ενδιάμεση συμφωνία και ούτε και σε οδικό χάρτη» είπε η κυρία Θεοχάρους.

«Ο Έιντε τα ίδια κάνει σε ότι αφορά και τους ευρωπαίους αξιωματούχους» δήλωσε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, και πρόσθεσε ότι «έχουμε πληροφορίες σαφέστατες και επαληθευμένες ότι έχει ενημερώσει τον Γιούνγκερ πως η τριμερή της Νέας Υόρκης θα εξελισσόταν σε πενταμερή, και θα ακολουθούσε η διαδικασία του οδικού χάρτη και του πέρατος του Κυπριακού μέχρι το τέλος του έτους».

«Νομίζω ότι έχει λήξει ο ρόλος του κυρίου Έιντε» τόνισε η κυρία Θεοχάρους και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να ζητήσουμε την ανάκληση του, διότι σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί το καλός νοούμενο συμφέρον του Κυπριακού λαού στο σύνολο του».

«Αναμένουμε με αγωνία την ενημέρωση που θα τύχει ο Κυπριακός λαός και το Εθνικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την επιστροφή του Προέδρου από το ταξίδι του στη Βρετανία και στη Γαλλία» είπε καταληκτικά η πρόεδρος της Αλληλεγγύης. 

ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top