ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Περδίκης: Ναι στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, υπό συζήτηση το Τουρισμού, σοβαρές ενστάσεις στο Ανάπτυξης

Γ.Περδίκης: Ναι στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, υπό συζήτηση το Τουρισμού, σοβαρές ενστάσεις στο Ανάπτυξης

Την πρόταση της Κυβέρνησης για δημιουργία τριών Υφυπουργείων - Τουρισμού, Ναυτιλίας και Ανάπτυξης - συζήτησαν σήμερα ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών υπό τον Πρόεδρό του Γιώργο Περδίκη.

Από τη συζήτηση διαφάνηκε πως το Κίνημα συμφωνεί πλήρως με τη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας, υπό προϋποθέσεις συμφωνεί για το Τουρισμού ενώ διαφωνεί με το Υφυπουργείο Ανάπτυξης. Η πρόταση της Κυβέρνησης, αφού λάβει υπόψη της τη διαβούλευση που θα προηγηθεί, θα εγκριθεί από το Υπουργικό ενδεχομένως μέσα στον επόμενο ένα μήνα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω είπε πως έγινε μια παραγωγική συζήτηση και έχουν εκφραστεί κάποιες ανησυχίες από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών που αφορούν την πακετοποίηση των προτάσεων. Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τη θέση του Κινήματος ότι πρόκειται για μεγάλες πολιτικές που χρήζουν ξεχωριστής και λεπτομερούς εξέτασης και συζήτησης. “Θα ολοκληρώσουμε τον κύκλο διαβούλευσης με τα κόμματα και ανάλογα με τα ευρήματα θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε”, είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών αφού ευχαρίστησε τον κ. Πετρίδη για την ενημέρωση, είπε πως το Υφυπουργείο για τη Ναυτιλία φαίνεται ότι έχει πάρα πολλές και θετικές επιπτώσεις και πρέπει να προχωρήσει, ενώ όπως σημείωσε ήταν και προεκλογική δέσμευση και στο πρόγραμμα του Κινήματος.

Για το Υφυπουργείο Τουρισμού, είπε ότι όπως αντιλαμβάνεται, αυτό θα γίνει στο πλαίσιο μιας γενικής επαναχάραξης της στρατηγικής για τον τουρισμό, κάτι το οποίο χρειάζεται η Κύπρος καθώς υπάρχει ανάγκη για ανανέωση του τουριστικού προϊόντος. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ένα εργαλείο εφαρμογής αυτής της πολιτικής ή και εκπόνησης πολιτικής πιθανόν να είναι ένα Υφυπουργείο Τουρισμού. "Δεν το διαγράφουμε, δεν το απορρίπτουμε”, είπε και σημείωσε ωστόσο πως υπάρχουν διάφορα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν και που έχουν να κάνουν με την αλλαγή του καθεστώτος του ΚΟΤ και θέματα εργαζομένων.

“Αντιμετωπίζουμε εν γένει θετικά την προοπτική αυτή και αναμένουμε από τον Υπουργό να μας δώσει και την ευκαιρία να μελετήσουμε και την έκθεση των εμπειρογνωμόνων για τον τουρισμό”, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το Υφυπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Περδίκης είπε πως εκεί υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις που έχουν να κάνουν με το στόχο της ανάπτυξης. Όπως είπε, παρόλο που οι Οικολόγοι θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο που να συντονίζει τις δράσεις και τις πολιτικές, πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και όραμα. Πρόσθεσε πως το όραμα τους είναι μια ανάπτυξη πολυθεματική που να αγγίζει όλους τους τομείς της οικονομίας και να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Είπε πως με τον τρόπο που παρουσιάστηκε το Υφυπουργείο Ανάπτυξης και η διασύνδεσή του με τη διευκόλυνση των μεγάλων αναπτύξεων, “μυρίζει ότι θα είναι ένα Υφυπουργείο που θα διευκολύνει και θα παρακάμπτει κάποιους ελέγχους, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, που σήμερα τους κρίνουμε αναγκαίους για να εξασφαλίσουμε τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα του κυπριακού λαού έναντι του οποιουδήποτε θέλει να κερδοσκοπήσει”

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Πετρίδης είπε πως ο σκοπός είναι να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και γι` αυτό έχουν τεθεί ως προτεραιότητες η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των διαδικασιών, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της έρευνας και ανάπτυξης, κάτι που αφορά σίγουρα και τους μικρομεσαίους. Πρόσθεσε πως ίσως να χρειάζεται μεγαλύτερη συζήτηση στα συγκεκριμένα θέματα ώστε να καθησυχαστούν κάποιοι φόβοι καθώς και κάποια ζητήματα που είναι ευαίσθητα.

Ερωτηθείς πώς θα προχωρήσει η διαδικασία και αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ο κ. Πετρίδης είπε πως ανάλογα με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που θα προκύψουν θα ληφθούν υπόψη κάποια ζητήματα, ενώ η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ενδεχομένως να γίνει μέσα σε ένα διάστημα ενός μηνός από σήμερα.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top