ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα συναντηθεί ενδεχομένως και πάλι με την Νούλαντ, δηλώνει ο Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση του με τον Ακιντζί

Θα συναντηθεί ενδεχομένως και πάλι με την Νούλαντ, δηλώνει ο Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση του με τον Ακιντζί

Υπάρχει το ενδεχόμενο συνάντησης το απόγευμα με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επιστρέφοντας στο Προεδρικό μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η κ. Νούλαντ έδειξε να κατανοεί τις ενστάσεις της ε/κ πλευράς και ότι η προσπάθεια είναι να γίνει κατανοητό ότι δεν χρειάζονται αυτά που η άλλη πλευρά αξιώνει. Σε ερώτηση για το ρόλο της κ. Νούλαντ, είπε ότι η Αμερική προσπαθεί να δει αν μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Ερωτηθείς για τη σημερινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, o Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι συζητήθηκαν τα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση, του τρόπου λήψεως αποφάσεων και της ενδεχόμενης ανάγκης τροποποιήσεων μελλοντικά του Συντάγματος. Σημείωσε ότι παρατηρήθηκαν περαιτέρω συγκλίσεις σε ορισμένα των θεμάτων, ωστόσο παραμένουν κάποιες διαφορές και για αυτό η συζήτηση θα συνεχίσει αύριο.

Ερωτηθείς αν έχει συζητήσει με τον κ. Ακκιντζί για το θέμα του καταλόγου που είχε δώσει ο Πρόεδρος ενωρίτερα σήμερα στη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Νιούλαντ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «βεβαίως». Σύμφωνα με την πληροφόρηση, ο κ. Αναστασιάδης είχε θέσει στην πρωινή συνάντησή του με την κα. Νούλαντ, αριθμό θεμάτων που δεν σχετίζονται ευθέως με τα κεφάλαια του Κυπριακού αλλά προκαλούν κωλύματα και στέλνουν αρνητικά μηνύματα για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

Σε ερώτηση αν θα έχει εκ νέου σήμερα συνάντηση με την κα Νούλαντ, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο, ναι».

Κληθείς να πει πώς εξέλαβε η κα Νούλαντ τα όσα της έχει αναφέρει την Πέμπτη (13/10) ο Πρόεδρος, είπε ότι «έδειξε να κατανοεί τις ενστάσεις και τα όσα προβάλλονται. Θα περιοριστώ μέχρι εδώ γιατί προσπαθούμε να πετύχουμε αυτό το οποίο θα πρέπει να επιτευχθεί, δηλαδή την κατανόηση ότι δεν χρειάζονται αυτά τα οποία η άλλη πλευρά αξιώνει».

Σε ερώτηση αν η κα Νούλαντ μεταφέρει κάτι συγκεκριμένο, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι δικό της συγκεκριμένο. Προσπαθεί να δει πώς μπορεί να γεφυρωθούν οι διαφορές – αν μπορεί να γεφυρωθούν βεβαίως – διότι αν η άλλη πλευρά εμμένει στα όσα γνωρίζουμε, αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση περιπλέκεται».

Ερωτηθείς αν οι συνομιλίες παράγουν αυτό για το οποίο έχουν εντατικοποιηθεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά.

«Θα υπάρχουν διαφορές και θα παραμείνουν διαφορές προ της ολοκληρώσεως - εάν και εφόσον οι προτάσεις θα είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την ολοκλήρωση. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι όλοι εργαζόμαστε προς εκείνη την κατεύθυνση και θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος θα υπάρξει κατανόηση εκεί όπου δεν εδράζεται σε ισχυρά επιχειρήματα η επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς για θέσεις οι οποίες δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», ανέφερε.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top