ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eπ. Εσωτερικών: Συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Eπ. Εσωτερικών: Συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η αλλαγή των εκλογικών διαδικασιών στην Κυπριακή Δημοκρατία απασχόλησε μεγάλο μέρος της συνεδρίας της Πέμπτης (13/10) της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών μέσα από την οποία διαφάνηκε ότι τουλάχιστον Δημοκρατικός Συναγερμός και Συμμαχία Πολιτών τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης της οριζόντιας ψηφοφορίας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, δήλωσε ότι “εμείς καταθέσαμε τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις με προμετωπίδα το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας, προτάσεις οι οποίες προέκυψαν, αφουγκραζόμενοι την κοινωνία των πολιτών και την αποστασιοποίησή τους από τα κοινά, μέσα από τα αποτελέσματα που στάληκαν σε μας και σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών”.

Οπως είπε ο κ. Νουρής, “συζητούμε το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας, και στόχος και σκοπός δικός μας, είναι να δώσουμε το δικαίωμα στον Κύπριο εκλογέα να μπορεί να επιλέξει από περισσότερο από ένα εκλογικούς συνδυασμούς, κατοχυρώνοντας με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα της κλασματικής ψήφου”.

Ανέφερε πως “είναι μια πρόταση για την οποία θα υπάρξει τοποθέτηση από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, και ως ΔΗΣΥ, προχωρήσαμε στην κατάθεση και δύο άλλων συγκεκριμένων προτάσεων”.

Εξήγησε ότι “η μία αφορά το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, δηλαδή του δικαιώματος του ετεροδημότη να μπορεί, εάν έχει αδυναμία να μεταβεί στο εκλογικό κέντρο, τότε να ψηφίζει ταχυδρομικά, και βεβαίως το δικαίωμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας”.

Ο κ. Νουρής, είπε ότι “θα πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή των εκλογικών διαδικασιών, ξεκαθαρίσαμε, ωστόσο, ενώπιον της Βουλής ότι δεν αναμένουμε δύο μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές σε διαφοροποίηση και ενδεχόμενα σε ψήφιση Νομοθετημάτων που πρέπει να εφαρμοστούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο γιατί πολύ απλά είμαστε πολύ κοντά στις εκλογές”.

Ανέφερε πως έφθασε πλέον η χρονική στιγμή, “να πάρουμε αποφάσεις για το θέμα της διαφοροποίησης των εκλογικών διαδικασιών και επειδή, σχεδόν κάθε χρόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε εκλογές, θεωρήσαμε ότι πρέπει να βάλουμε επιτέλους το δάκτυλον υπό τον τύπον τον ήλων”.

Καταλήγοντας ο κ. Νουρής είπε πως “θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις μας θα αντιμετωπιστούν σαν προτάσεις εκσυγχρονιστικές και θα αναμένουμε τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών”.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι το κόμμα του κατέθεσε πρόταση Νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία ενώ σε λίγες μέρες η Συμμαχία Πολιτών, θα καταθέσει και άλλη πρόταση για το δικαίωμα όλων των εκλελεγμένων αντιπροσώπων μας να παραμένουν σε όλα τα επίπεδα των εκλογικών διαδικασιών μόνο για δύο θητείες, όπως επίσης και στην ανάγκη, ο πολίτης να συμμετάσχει στις διαδικασίες τις εκλογικές άμεσα και όχι μόνο μέσα από τα κόμματα.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ασχολήθηκε και με το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον Νίκο Νουρή να δηλώνει ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε, μεταξύ των άλλων, για το τι μέλλει γενέσθαι με το μόνιμο προσωπικό που υπάρχει στους δήμους και με ποιο τρόπο αυτό θα διασαφηνιστεί”.

Ανέφερε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουμε μια εξαιρετικά σημαντική συνεδρία στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη για να συζητήσουμε τα οικονομικά των δήμων που είναι επίσης μια παράμετρος που πρέπει επίσης να διασαφηνίσουμε για να μπορέσουμε να έχουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top