ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αιτήματα δικαστικής συνδρομής συζήτησαν Υπ. Δικαιοσύνης και Γ. Εισαγγελείς Ρωσίας-Κύπρου

Αιτήματα δικαστικής συνδρομής συζήτησαν Υπ. Δικαιοσύνης και Γ. Εισαγγελείς Ρωσίας-Κύπρου

Το θέματα της ανταπόκρισης σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, καθώς και βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των Νομικών Υπηρεσιών των δύο χωρών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην παρουσία του Υπουργού Ιωνά Νικολάου, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη, του Ρώσου Γενικού Εισαγγελέα Chaika Yuri Yakovlevich, του Ρώσου Πρέσβη Στάνισλαβ Οσάτσι και υπηρεσιακών παραγόντων. Σε χθεσινή συνάντηση των δύο Γενικών Εισαγγελέων τέθηκε και το θέμα των ερευνών για την οικονομία και της Uniastrum.

Ο κ. Νικολάου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στα πλαίσια της αμοιβαίας ανταπόκρισης σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής, επισημαίνοντας ότι και από τις δύο πλευρές αναγνωρίζεται το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας που υπάρχει. “Έχουμε ανταποκριθεί σε πολύ μεγάλο αριθμό αιτημάτων δικαστικής συνδρομής και σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει ανταποκριθεί η Ρωσική Ομοσπονδία στα δικά μας αιτήματα”, σημείωσε.

Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε πως η προσπάθεια είναι να βελτιώσουμε περισσότερο τις διαδικασίες αυτές κατά τρόπο πιο πρακτικό, εξυπηρετώντας τα αιτήματα σε χρόνο που να μην προκαλεί καθυστέρηση στην προώθηση της διερεύνησης των υποθέσεων από την οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές. Στα πλαίσια αυτά συμφωνήσαμε, όπως είπε, να διορίσουμε δύο συνδέσμους – έναν από την κάθε πλευρά – οι οποίοι θα μπορούν να χειρίζονται τα θέματα αυτά και να ανταλλάζουν τις αναγκαίες πληροφορίες, ώστε να εξυπηρετείται η ταχύτερη προώθησή τους.
 
Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη συμφωνία για υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο -στα πλαίσια των διατάξεων της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης- θα καθορίσει τις λεπτομέρειες που θα διευκολύνουν ουσιαστικά τη διαδικασία ανταπόκρισης στα αιτήματα.

Περαιτέρω, συνέχισε, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν ειδικότερα τις δύο πλευρές, επισημαίνοντας ότι μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, αφού εμβάθυναν τόσο σε σχέση με τα γεγονότα, όσο σε σχέση με νομικές πτυχές των θεμάτων αυτών, έχει βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση σε αιτήματα που εκκρεμούν, τόσο από τη μια όσο και από την άλλη πλευρά.

Ο κ. Νικολάου, αφού ευχαρίστησε τον κ. Yakovlevich για την παρουσία του στο Υπουργείο, καθώς και για τη μέχρι σήμερα συνεργασία, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα περιθώρια περαιτέρω εδραίωσης και βελτίωση της συνεργασίας εξαρτώνται από τις ίδιες τις πλευρές. “Αναμένω ότι σύντομα θα καθιερώσουμε συγκεκριμένες διαδικασίες, που θα διευκολύνουν περισσότερο και θα εδραιώσουν ακόμα καλύτερα τις μεταξύ μας σχέσεις”, κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις ο Ρώσος Γενικός Εισαγγελέας Chaika Yuri Yakovlevich, μιλώντας με διερμηνέα, χαρακτήρισε αποτελεσματική και εποικοδομητική τη σημερινή σύσκεψη από όλες τις απόψεις.

“Έχουμε συζητήσει τα θέματα της διεθνούς δικαστικής συνδρομής, έχουμε συζητήσει υποθέσεις της βελτίωσης της συνεργασίας μας, έχουμε καθορίσει κάποιους μηχανισμούς της βελτίωσης και της πιο εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των οργάνων μας, αποφασίσαμε να διορίσουμε υπευθύνους για την ανταλλαγή πληροφοριών για την άμεση ανταπόκριση στην εκτέλεση διάφορων αιτημάτων”, είπε.

Πρόσθεσε πως συζητήθηκε επίσης το θέμα της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και το θέμα της αναγκαιότητας της αύξησης της αποτελεσματικότητας στη βάση μιας πιο στενής συνεργασίας μεταξύ των οργάνων των δύο χωρών.

“Ο διάλογος που έγινε σήμερα ήταν πάρα πολύ επαγγελματικός, παρείχε διάφορα θέματα προς συζήτηση και μας προκάλεσε το ενδιαφέρον. Βρήκαμε κάποιους συμβιβασμούς γιατί ως γνωστό πάντα υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, κάποιες ίσως παρεξηγήσεις. Έχουμε επιλύσει όλα τα θέματα, έχουμε εξετάσει κάποια ζητήματα και κάναμε προτάσεις σχετικά με το μηχανισμό της εξέτασης και της διερεύνησης διάφορων ποινικών υποθέσεων όπου ύποπτοι είναι Ρώσοι υπήκοοι, και προσπαθήσαμε να βρούμε κοινές λύσεις για να μην αποφύγουν την ευθύνη αυτοί οι ύποπτοι”, ανέφερε.

Οπως σημείωσε, ο ίδιος είναι πάρα πολύ ικανοποιημένος με την επίσκεψη του στην Κύπρο, καθώς είχε πάρα πολύ καλές συναντήσεις και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και στο Ανώτατο Δικαστήριο και στη Γενική Εισαγγελία. “Μιλήσαμε την κοινή γλώσσα, τη γλώσσα των επαγγελματιών και θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Γενική Εισαγγελία για τη δυνατότητα επίσκεψης στη χώρα”, είπε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης στις δηλώσεις του είπε πως κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας συζήτησαν θέματα δικαστικής συνδρομής και θέματα εκδόσεως φυγοδίκων, τα οποία έχουν εγερθεί και απασχολούν τις δύο πλευρές.

“Τα θέματα αυτά παρουσιάζουν πτυχές που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης που είναι η αρμόδια αρχή για την εκτέλεση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής αφενός, και για θέματα τα οποία επίσης σχετίζονται με εκδόσεις φυγοδίκων. Συζητήσαμε”, συνέχισε, “όλα τα προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν στη διαδικασία και θέματα τα οποία εγείρονται, και εποικοδομητικά έχουμε βρει διεξόδους έτσι ώστε αιτήματα που εκκρεμούν τόσο με τη μια όσο και με την άλλη πλευρά να προωθηθούν για εκτέλεση”.

Σε ερώτηση για τους Ρώσους φοροφυγάδες και το θέμα της Uniastrum, ο κ. Κληρίδης είπε πως το θέμα της Uniastrum τέθηκε χθες στη συνάντηση καθώς εκκρεμούν κάποια αιτήματα της ΚΔ που σχετίζονται με το θέμα αυτό. “Δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις και περαιτέρω στοιχεία και αναμένεται ότι θα προωθηθούν από τη ρωσική πλευρά”, κατέληξε.

Στην ίδια ερώτηση, ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι είναι πάρα πολύ ικανοποιημένος επειδή οι συζητήσεις είχαν πάρα πολύ αποτελεσματικό χαρακτήρα.


ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Πάνε στο Δικαστήριο μοναχοί και δωρητές για τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο - Τι έγινε με τις ενστάσεις στην Ανακριτική

«Πρεμιέρα» με παρατράγουδα για την εξεταστική περίοδο - Οι καταγγελίες για το γραπτό

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αυτοί είναι οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό

Επιστολή Τσίγκη για τις κάμερες: Να γίνουν έντονες οι σημάνσεις στις προειδοποιητικές πινακίδες– «Πρώτα στον Στρόβολο»

Αγανακτισμένος ο πατέρας του μικρού μαχητή Λούκα: Κλείδωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας



Κατηγορηματικός ο ΠτΔ - «Δεν έχω απορρίψει καμία πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης»

Κατηγορηματικός ο ΠτΔ - «Δεν έχω απορρίψει καμία πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης»

Στο Κυπριακό, στο μεταναστευτικό και στο θέμα του πορίσματος της έρευνας για τον Ακάμα αναφέρθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top