ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Παιδείας: «Είναι θέμα της Αστυνομίας να θα προωθήσει την υπόθεση ξυλοδαρμού ανήλικης στον Γενικό Εισαγγελέα»

Υπ. Παιδείας: «Είναι θέμα της Αστυνομίας να θα προωθήσει την υπόθεση ξυλοδαρμού ανήλικης στον Γενικό Εισαγγελέα»

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε σχέση με τη δημοσίευση και αναπαραγωγή βίντεο ξυλοδαρμού μαθήτριας, είπε ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής, ενώ όπως πρόσθεσε “αυτή τη στιγμή η σχολική μονάδα στηρίζεται από όλες τις δομές και τους μηχανισμούς που διαθέτει το Υπουργείο από την Μονάδα Αμεσης Παρέμβασης, από εκπαιδευτικούς ψυχολόγους”.

Κληθείς να σχολιάσει ύστερα από την διαβούλευση που είχε με Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και παιδιών Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο Υπουργός ανέφερε ότι “η διερεύνηση γίνεται σε συνεργασία με την Αστυνομία γιατί αντιλαμβάνεστε πήρε και αυτές τις διαστάσεις το ζήτημα. Οταν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε για το θέμα θα το πράξουμε”.

Ερωτηθείς είπε πως “είναι θέμα της Αστυνομίας να προωθήσει το φάκελο στον Γενικό Εισαγγελέα”.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά είπε ότι “από δικής μου πλευράς με ικανοποίηση έχω διαπιστώσει ότι όσον αφορά το Υπουργείο και την Αστυνομία η υπόθεση τυγχάνει χειρισμού με γνώμονα ότι είναι ανήλικα άτομα. Και μιλώντας για ανήλικα άτομα δεν λέμε ότι δεν θα υπάρχουν συνέπειες και τιμωρία. Είναι ποινικά υπόλογα αλλά είναι ανήλικα άτομα και η ποινική δικαιοσύνη που αφορά τα ανήλικα άτομα ο πρωταρχικός στόχος είναι η αποκατάσταση, να κάνουμε αυτά τα παιδιά μέσα από τις συνέπειες που θα έχουν να μπορούν να επανενταχθούν ως υγιή μέλη της κοινωνίας, της μαθητικής κοινωνίας κι όχι να τα καταστρέψουμε”.

Και μια παράκληση μου, είπε προς τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά κανάλια, “είναι να σταματήσετε να δείχνετε τα βίντεο. Δεν βοηθά κανένα, κακό κάνει. Επαναθυματοποιεί το θύμα, εξευτελίζει όλα τα άλλα παιδιά που όλα έχουν ίση ευθύνη και εκείνοι που ασκούσαν βία κι εκείνοι που έβλεπαν και δεν έκαναν τίποτα”.

Είναι ένας χουλιγκανισμός και ακόμα χειρότερα, είπε, εξοικειώνει με τη βία και δίνει λάθος εντυπώσεις, δηλαδή παιδιά που εισπράττουν τούτες τις εικόνες χωρίς να είναι κοντά σε ένα πλαίσιο που να τα κάνει να καταλάβουν ότι αυτά δεν είναι αποδεκτά σε μια κοινωνία μπορεί να το εκλάβουν ότι είναι μαγκιά άρα πήραν δημοσιότητα. “Εχει αντίθετα αποτελέσματα πέραν του ότι παραβιάζει και τα προσωπικά δεδομένα. Μιλώ καθαρά για τις επιπτώσεις που έχει στα παιδιά για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους”, σημείωσε.

Ο Υπουργός ερωτηθείς για στοιχεία που φέρουν ότι 2015 -2016 να υπήρχαν 120 περιστατικά παραβατικότητας στη Δημοτική Εκπαίδευση κι άλλα τόσα στην Μέση Εκπαίδευση, ανέφερε ότι “βεβαίως μας ανησυχεί”.

Υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε στο Υπουργείο η πολιτική για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. “Εκεί παρουσιάσαμε συνολικά γύρω στα 20 διαφορετικά μέτρα ή προγράμματα ή δομές που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Παιδείας κυρίως για την πρόληψη αλλά και για την σωστή διαχείριση”, σημείωσε.

Ο κ. Καδής τόνισε την σημασία της γραμμής 1410, όπου όπως ανέφερε, κάποιος ανώνυμα μπορεί την ώρα που εξελίσσεται ένα περιστατικό να επικοινωνήσει και να πάρει στήριξη για την διαχείριση αυτού το περιστατικού.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται είπε πως περιλαμβάνει την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών μας για το πώς θα συμβάλουν στην πρόληψη και σωστή διαχείριση αυτών των περιστατικών, την Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης, την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και μια σειρά από δομές και προγράμματα που αποσκοπούν στην πρόληψη αλλά και στην σωστή αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.

Το γεγονός, σημείωσε, ότι εξακολουθούμε να μιλάμε για τέτοιου είδους περιστατικά και στους αριθμούς που υπάρχουν, σημαίνει ότι αυτά που κάνουμε έστω κι αν είναι πολλά κι αν έχουν αυξηθεί και ενδυναμωθεί την τελευταία περίοδο πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Και προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, είναι πολύ χρήσιμα και τα σχόλια των ίδιων των παιδιών.

“Αρα μας προβληματίζει, προσπαθούμε να κάνουμε πάρα πολλά αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα και γι αυτό να είστε βέβαιοι ότι θα εργαστούμε συστηματικά μέσα στην επόμενη περίοδο”, συμπλήρωσε.


Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσία: Τουλάχιστον επτά νεκροί από πτώση λεωφορείου σε ποταμό της Αγίας Πετρούπολης - Δείτε απίστευτα βίντεο

Γιορτή της μητέρας: Κάντε τη μέρα της ξεχωριστή - Προτάσεις για δώρα, από γλυκά μέχρι λουλούδια και κοσμήματα - Φωτογραφίες

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Eurovision 2024: Αυτή η χώρα κέρδισε το βραβείο καλύτερου στίχου - Oι νικητές των προηγούμενων ετών - Δείτε βίντεο



Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Ανοιχτά της Ασντόντ το πλοίο Sagamore - Έτοιμες οι πλατφόρμες

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Ανοιχτά της Ασντόντ το πλοίο Sagamore - Έτοιμες οι πλατφόρμες

Το εμπορικό φορτηγό πλοίο Sagamore, το οποίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Λάρνακας φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, έφτασε ανοιχτά των ακτών της Ασντόντ (18 μίλια βόρεια της Γάζας) όπου βρίσκεται το μηχανοκίνητο σκάφος Roy P. Benavidez, και μεταφόρτωσε τις προμήθειες για να ξεκινήσει η διαδικασία της παράδοσης τους στους Παλαιστίνιους, όταν λειτουργήσουν οι πλατφόρμες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top