ΠΑΡΑ-THEMA

Η άγνοια των Κυπραίων για το Κυπριακό: «Μα τι είναι οι βασικές ελευθερίες; Τι είναι η Δ.Δ.Ο; Τι είναι ποσοστώσεις;»

Η άγνοια των Κυπραίων για το Κυπριακό: «Μα τι είναι οι βασικές ελευθερίες; Τι είναι η Δ.Δ.Ο; Τι είναι ποσοστώσεις;»

Πολιτικοί και δημοσιογράφοι θεωρούν πολλές φορές ότι η «γλώσσα» που χρησιμοποιούν, οι έννοιες δηλαδή και οι ορολογίες, είναι δεδομένες και άρα εύκολα αντιληπτές και κατανοητές στον λαό.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, συνομοσπονδία, status quo, de facto διχοτόμηση, ταϊβανοποιήση και κοσοβοποιήση του Κυπριακού, συμφωνίες υψηλού επίπεδου, βασικές ελευθερίες, ποσοστώσεις, εγγυημένες πλειοψηφίες γης και πληθυσμού είναι κάποιες απ’ αυτές.

Σε μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί της Τρίτης (25/10), ένας δημοσιογράφος, γνώστης του αντικειμένου, μιλούσε σε δυο άλλους συναδέλφους παρουσιαστές του προγράμματος για την κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών και της πληθυσμιακής αναλογία του 4 προς 1.

Η καλή συνάδελφος, που προφανώς ασχολείται με άλλο ρεπορτάζ, δεν γνώριζε τι σημαίνει ακριβώς κατοχύρωση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, κάνοντας έτσι επερώτηση και ζητώντας να της εξηγήσουν τι εννοούμε, όταν λέμε «βασικές ελευθερίες».

Σκεφτείτε λοιπόν αν μια μορφωμένη κοπέλα, δεν γνωρίζει ποιες είναι οι βασικές αυτές ελευθερίες για τις οποίες παλεύουμε να κατοχυρωθούν, - διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και άσκηση επαγγέλματος σε ολόκληρη την Κύπρο - πόσα ξέρουν ή πόσο ενδιαφέρει τους απλούς πολίτες να μάθουν τι είναι αυτό που συζητάμε εδώ και 40 τόσα χρόνια.

Η νέα γενιά η οποία δεν έχει ζήσει ούτε τα γεγονότα του πραξικοπήματος και της εισβολής έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική, αρνείται ή δεν θέλει να μάθει, απλοποιεί ή αφορίζει και προτιμά απλά να διασκεδάζει…

Σύντομα, αν και εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν, ο κάθε Κύπριος πολίτης με την ψήφο του θα κληθεί να καθορίσει το μέλλον αυτού του τόπου και των υπόλοιπων γενεών, χωρίς καν να γνωρίζει τα βασικά και ευθύνη έχουμε όλοι δημοσιογράφοι, πολιτικοί και Πολιτεία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Τέσσερις συλλήψεις στη Λεμεσό: Toυς τσάκωσαν με την «πραμάτεια» τους - Ανάμεσα τους γυναίκα

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Ανάβουν φλας από σήμερα έξι νέες κάμερες τροχαίας στη Λευκωσία - Δείτε σε ποια σημεία

Ανάβουν φλας από σήμερα έξι νέες κάμερες τροχαίας στη Λευκωσία - Δείτε σε ποια σημεία

Από σήμερα Παρασκευή, 03 Μαΐου, το σύστημα φωτοεπισήμανσης επεκτείνεται περαιτέρω στην επαρχία Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top