ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οδηγίες ακόμη και για κλείσιμο Fan Club του ΑΠΟΕΛ έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Οδηγίες ακόμη και για κλείσιμο Fan Club του ΑΠΟΕΛ έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Αυστηρότατες οδηγίες για τα προχθεσινά επεισόδια έξω από το οίκημα του ΑΠΟΕΛ που φθάνουν μέχρι και το κλείσιμο του Fan Club του ΑΠΟΕΛ, είχε δώσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου προς την Αστυνομία, όπως δήλωσε την Πέμπτη 10/11 ο ίδιος καθώς και ο Αρχηγός του Σώματος Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο Υπουργός, εκτός από τις προτεραιότητες, τις πολιτικές, το σημαντικό, όπως τον χαρακτήρισε, βαθμό υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και τα στοιχεία του προϋπολογισμού των διάφορων τμημάτων του Υπουργείου, απάντησε σε ερωτήσεις αλλά και επικρίσεις σχετικά με τις προαγωγές στην Αστυνομία, τις ποινές στις τροχαίες παραβάσεις καθώς και το κτίριο και τη λειτουργία των φυλακών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εξέτασης του προϋπολογισμού του Υπουργείου από τα μέλη της Επιτροπής και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα της βίας εντός και εκτός γηπέδων, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως έχει περιοριστεί στο ελάχιστο η βία εντός των γηπέδων, όμως παραδέχτηκε πως αυτό που γίνεται εκτός γηπέδων και ιδιαίτερα οι συμπεριφορές και τα επεισόδια που γίνονται έξω από fan club ομάδων, είναι απαράδεκτα. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν προχθές το βράδυ έξω από το οίκημα του ΑΠΟΕΛ μετά τους εορτασμούς για τα 90χρονα του σωματείου, ο κ. Νικολάου είπε πως είχε δώσει την επομένη των επεισοδίων αυστηρότατες οδηγίες προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, στον οποίο παρέπεμψε για τις λεπτομέρειες της δράσης του σώματος.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως οι οδηγίες ήταν να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο αυστηρότητας και εν ανάγκη να κλείσει το fan club. Πρόσθεσε πως ο συγκεκριμένος χώρος παραμένει μέχρι σήμερα κλειστός και πως έχουν συλληφθεί 7 άτομα για την υπόθεση, τα πέντε την επομένη των επεισοδίων και άλλα δύο σήμερα. Επίσης, όπως είπε, η Αστυνομία διενήργησε χθες έρευνα με δικαστικό ένταλμα σε υποστατικό που συχνάζουν φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ στη λεωφόρο Στροβόλου Λευκωσία κατά την οποία εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες, και συγκεκριμένα 55 γραμμάρια κάνναβης.

Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε μάστιγα την εικόνα που παρουσιάζουν τα Fan Club κάποιων ομάδων, διαβεβαιώνοντας πως την ίδια αντιμετώπιση θα τύχουν όλα τα Fan Clubs οποιασδήποτε ομάδας και πως θα ληφθούν αυστηρά μέτρα.

Δηλώσεις εκτός της Επιτροπής, ο κ. Νικολάου είπε πως έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στην Αστυνομία για να ελεχθούν παραβατικές συμπεριφορές και έξω από τα γήπεδα ανεξαρτήτως ομάδας, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό περί παρεμβάσεων.

Για την καταπολέμηση της βίας εντός των γηπέδων, ο κ. Νικολάου είπε πως καταλυτικό ρόλο είχε η εφαρμογή του μέτρου του περιορισμού της εισόδου προσώπων που είναι ύποπτα για πράξεις βίας που σχετίζονται με το Νόμο της Βίας στα γήπεδα.

Σωφρονιστικό σύστημα

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, ο κ. Νικολάου μίλησε για σημαντικό έργο που γίνεται στο Υπουργείο σε όλους τους τομείς, και πρόσθεσε πως τα πλείστα από τα θέματα του προγράμματος διακυβέρνησης υλοποιούνται, όπως ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος.

Σημείωσε πως έχουμε φτάσει σε ένα ψηλό επίπεδο του σωφρονιστικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία των δικαιωμάτων και την προσωπικότητα των κρατουμένων ενώ εκείνο που υπολείπεται για ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού είναι οι νομοθετικές αλλαγές, με το νομοσχέδιο να βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία. “Σήμερα, οι φυλακές δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες τις οποίες είχαμε παραλάβει, είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος λειτουργίας, εντελώς διαφορετική η αντιμετώπιση των κρατουμένων και τα προγράμματα που εφαρμόζονται μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά στην προετοιμασία των κρατουμένων για ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνία”, είπε.


Αστυνομία – Ηλεκτρονικός τζόγος – Θέματα διαφθοράς

Όσον αφορά την Αστυνομία, ο κ. Νικολάου είπε πως πέραν από τη μεταρρύθμιση που έχει αρχίσει να υλοποιείται και έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές και ουσιαστικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στο έγκλημα, και όχι μόνο το οργανωμένο έγκλημα.

Όπως σημείωσε, η Αστυνομία έχει καταφέρει να εξαλείψει σχεδόν τη λειτουργία του ηλεκτρονικού τζόγου, να ελέγξει τη λειτουργία και τον τρόπο δραστηριοποίησης των ιδιωτικών γραφείων ασφάλειας, ένα θέμα που αποτελούσε μάστιγα τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, συνέχισε, έχει αντιμετωπιστούν σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται με το κυβερνοέγκλημα, όπως είναι η παιδική πορνογραφία και η εμπορία προσώπων.

Παράλληλα, έχουν υπάρξει ουσιαστικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στα επίπεδα ασφάλειας σε όλους τους τομείς, είτε σχετίζονται με τρομοκρατία, είτε με την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας στα αεροδρόμια, είτε με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο στρατηγικός σχεδιασμός ξεκίνησε να υλοποιείται από το 2013 και το αναθεωρημένο σχέδιο του 2017-19 αποτελεί μια καλή απόδειξη για το πόσο ουσιαστικό έργο επιτελείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά στα θέματα διαφθοράς ο κ. Νικολάου είπε πως ακολουθείται μια στρατηγική σε όλα τα επίπεδα και πως ήδη έχει κατατεθεί προσχέδιο και έχουν ληφθεί μια σειρά από μέτρα για καταστολή της διαφθοράς και διαφύλαξης της διαφάνειας στον τόπο μας. “Είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα από πλευράς προώθησης δραστικών μέτρων τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν εντός του 2017”, είπε.


Προβλήματα στην απονομή Δικαιοσύνης

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τα προβλήματα στη δικαιοσύνη, είπε πως πολλά από αυτά έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, συνεπεία και της οικονομικής κρίσης. Για αυτό, όπως είπε, πέραν από τα μέτρα που παίρνει το Υπουργείο χρειάζεται να επιδειχθεί μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και από τη Δικαστική εξουσία αλλά και να υπάρξει και συνεργασία από πλευράς δικηγόρων.

Ο κ. Νικολάου είπε πως λήφθηκαν μέτρα που σχετίζονται με την εξοικονόμηση δικαστικού χρόνου και τη βελτίωση του χρόνου διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων, και σημείωσε πως πολλά άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου του αλλά εντάσσονται στις αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας.

Ωστόσο, σημείωσε πως μαζί με τη δικαστική εξουσία το Υπουργείο έχει προωθήσει πολλά μέτρα, όπως η δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου, οι αλλαγές στις αρμοδιότητες και τις δικαιοδοσίες των δικαστών, οι αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης υποθέσεων. Πρόσθεσε πως τις επόμενες μέρες αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, το οποίο θα αποτελέσει ένα μέτρο πολύ ουσιαστικό στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προϋπολογισμός Υπουργείου

Αναφερόμενος εντός της Επιτροπής στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου, ο κ. Νικολάου είπε πως αυτός, περιλαμβανομένων των Τμημάτων και Υπηρεσιών, ανέρχεται στα €284,04 εκ. σε σύγκριση με €275,32 εκ. το έτος 2016 . Δηλαδή, τα συνολικά προϋπολογιζόμενα ποσά δαπανών του 2017, παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με το 2016, κατά €8,72 εκ. Ή 3,17%.

Ποσό ύψους €223,47 εκ. ή ποσοστό 79%, περίπου, αφορά στις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού ενώ το αντίστοιχο ποσό το 2016 ανέρχεται στα €215,72 εκ., παρουσιάζεται αύξηση στον προϋπολογισμό του 2017 ποσού ύψους €7,75 εκ. ή 3,59%. Η αύξηση οφείλεται, κυρίως, στην επανέναρξη παραχώρησης των ετήσιων προσαυξήσεων στο προσωπικό από την 1.1.2017, καθώς και στην περίληψη πρόνοιας για πρόσληψη 210 νέων αστυφυλάκων και 40 πυροσβεστών.

Σε σχέση με το βαθμό υλοποίησης του προϋπολογισμού για τις αναπτυξιακές δαπάνες, σήμερα βρίσκεται στο 19% ενώ αναμένεται να φθάσει μέχρι το τέλος του έτους στο 58%. Όπως είπε ο Υπουργός ο βαθμός υλοποίησης είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2014 που ήταν 36% και το 2015 όταν είχε φθάσει στο 42%.


ΑΚΕΛ

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, είπε πως το Υπουργείο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με την όξυνση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, ενώ σημείωσε πως δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι σε μια σειρά από τομείς έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις όπως η λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Ωστόσο, πρόσθεσε, την ίδια ώρα δεν μπορεί να παραγνωρίζει η Κυβέρνηση ότι πολλά δισεπίλυτα προβλήματα παραμένουν και διογκώνονται, και υπενθύμισε την κραυγή αγωνίας, όπως είπε, του Προέδρου και των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι υπό κατάρρευση.

“Με τη δικαιοσύνη να είναι υπό κατάρρευση, με το οργανωμένο έγκλημα να είναι σε “άνθηση” όσες πρωτοβουλίες και αν εξαγγέλλονται από τον αρμόδιο Υπουργό κρινόμενες από το αποτέλεσμα, δυστυχώς δεν κρίνονται ως ικανοποιητικές”, είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι: Τρέχουν οι διαδικασίες για την δίκη σε β΄ βαθμό - Το μήνυμα Μητσοτάκη και η παραγγελία του Αρείου Πάγου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top