ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιωνάς Νικολάου: Σε έξαρση το φαινόμενο των στημένων αγώνων

Ιωνάς Νικολάου: Σε έξαρση το φαινόμενο των στημένων αγώνων

Το φαινόμενο με τους στημένους αγώνες βρίσκεται σε έξαρση, ειδικά αυτή την περίοδο, δήλωσε τη Δευτέρα (14/11) ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου να βρίσκεται ενώπιον της Βουλής αρχές του χρόνου.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο του σεμιναρίου για την εκπαίδευση των υπεύθυνων ασφαλείας σταδίων και ερωτηθείς σχετικά με τα στημένα παιχνίδια, ο κ. Νικολάου είπε ότι έχει ζητήσει από όλους τους φορείς στους οποίους έχει γνωστοποιηθεί το προσχέδιο νομοσχεδίου για τα στημένα παιχνίδια “όπως εντός της εβδομάδας έχουμε τις απόψεις τους”.

Με τη συγκέντρωση των απόψεων από τους φορείς αυτούς, πρόσθεσε, “εμείς θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που θα είναι ο νομοτεχνικός έλεγχος που θα πρέπει να γίνει από τη Νομική Υπηρεσία”.

Παράλληλα, συνέχισε, “θα φροντίσουμε να έχουμε κάποια διαβούλευση και με τα κόμματα και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για να ζητήσουμε την υποστήριξη τους για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο, γιατί πράγματι δεν σας αποκρύβω ότι παραχωρούνται ουσιαστικές αρμοδιότητες στην επιτροπή δεοντολογίας για να μπορέσει να συγκεντρώσει τα στοιχεία εκείνα τα οποία στη συνέχεια θα επιτρέψουν ή θα βοηθήσουν την Αστυνομία για να κάμει τις ποινικές έρευνες που είναι αναγκαίες για τη δίωξη αυτών των φαινομένων”.

Είπε επίσης ότι η προσπάθεια είναι το νομοσχέδιο να βρίσκεται ενώπιον της Βουλής αρχές του χρόνου “και έχω μιλήσει μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, ο οποίος θεωρεί ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι μεταξύ εκείνων που θα πρέπει να εξεταστούν κατά προτεραιότητα από την Επιτροπή”.

Ερωτηθείς γιατί έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ οι ενδεδειγμένες ενέργειες για πάταξη του θέματος των φακέλων, είπε ότι το θέμα των φακέλων δεν είναι σημερινό, υπήρξαν, όπως είπε, και στο παρελθόν αγώνες που είχαν συνοδευτεί με αντίστοιχους φακέλους. “Έγιναν πολλές προσπάθειες από πλευράς της Αστυνομίας για να εξευρεθούν τρόποι διερεύνησης αυτών των φαινομένων και μια από τις σημαντικότερες προσπάθειες - και η οποία φαίνεται ότι τελικά κατέληγε στην αδυναμία του δικού μας συστήματος-ήταν το γεγονός ότι δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ως μέσο διερεύνησης η δυνατότητα άρσης του απορρήτου για την ιδιωτική επικοινωνία”. Είπε επίσης ότι η Αστυνομία είχε εκφράσει ξεκάθαρα την αδυναμία αυτή λόγω αυτού του προβλήματος.

“Δεν νομίζω”, είπε ο Υπουργός, “να έχει κανένας αμφιβολία για τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση. Φαίνεται όμως τώρα ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο σημείο εκείνο όπου δεν μας παίρνει πάρα κάτω. Θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν, και η νομοθετική εξουσία, για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε αυτό το ζήτημα”, συμπλήρωσε.

Νομίζω, πρόσθεσε, “ ότι υπάρχει η βούληση αυτή τη στιγμή από όλα τα κόμματα για να συζητήσουμε με ποίο τρόπο θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια διαδικασία κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και κατόπιν δικαστικού διατάγματος που να επιτρέπει την άρση του δικαιώματος της ιδιωτικής επικοινωνίας” λέγοντας στη συνέχεια ότι το φαινόμενο με τα στημένα παιχνίδια βρίσκεται, αυτή ειδικά την περίοδο, σε έξαρση.

Ερωτηθείς τι αναμένει από τη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των προσυνεννοημένων αγώνων, ανέφερε αρχικά ότι δεν θα ήθελε να αναμειχθεί στα θέματα της ΚΟΠ. “Είναι θέματα για τα οποία σίγουρα θα πρέπει να αποφασίσουν τα ίδια τα σωματεία”, είπε.

“Ένα πράγμα όμως θέλω απλώς, συμβουλευτικά, να αναφέρω: Φαίνεται ότι το μέτρο το οποίο είχαν εξαγγείλει δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Θα ήταν καλό να το ξανασυζητήσουν”.

Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιο μέτρο αναφέρεται, είπε ότι αναφέρεται στις ποινές που είχαν καθοριστεί από πλευράς της ΚΟΠ στην προσπάθεια προληπτικής αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων, προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο αποτρεπτικό που να αποκλείσει την εμφάνιση αυτών των φαινομένων.

Είπε ότι από τη σημερινή συνέλευση της ΚΟΠ αναμένει ότι θα γίνει αξιολόγηση αυτής της κατάστασης, “αλλά δεν θα ήθελα να αναμειχθώ στα θέματα της ΚΟΠ”.

Ερωτηθείς σχετικά με την κάρτα φιλάθλου, είπε ότι “τουλάχιστον προσωπικά εγώ δεν μπορώ να πω πότε μπορεί να προχωρήσει η εφαρμογή της. Εκείνο που φαίνεται ότι δικαιωνόμαστε είναι ότι δυστυχώς οι διαδικασίες του δημοσίου είναι τέτοιες που δεν θα μας επέτρεπαν να έχουμε την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου στα χρονικά πλαίσια που εμείς θα θέλαμε”.

Σε ερώτηση εάν εγκαταλείπεται η προσπάθεια, είπε ότι “όχι, αντιθέτως, επιμένουμε και θα πρέπει σε κάποια στιγμή να τελειώνουν αυτές οι διαδικασίες ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών”, προσθέτοντας ότι με τη συμπλήρωση αυτών των διαδικασιών “πια δεν θα υπάρξουν άλλα περιθώρια λήψης μέτρων για δικαστικές ή εξωδικαστικές διαδικασίες και θα φτάσουμε προς το τέλος”.

“Όμως, δεν μπορώ να πω πότε θα τελειώσει η εξέταση της υπόθεσης ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών”, είπε,

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι “τα φαινόμενα βίας εντός των γηπέδων έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο για να μην σας πω ότι σχεδόν έχουν εξαλειφθεί”.

Η παρούσα κατάσταση, είπε, δεν συγκρίνεται με αυτή που επικρατούσε προηγουμένως. “Αν αναλογιστούμε ποία ήταν η κατάσταση πριν μερικά χρόνια και κατά το έτος 2013 φαίνεται ξεκάθαρα πόσο σωστή ήταν η απόφαση να προωθήσουμε εκείνο το πακέτο μέτρων, νομοθετικών και άλλων, τα οποία μάλιστα έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα σε σημείο μάλιστα που η υπόθεση της Κύπρου να αποτελεί πρότυπο εκπαίδευσης για τις άλλες χώρες”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα στημένα παιχνίδια, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης είπε ότι “είναι αλήθεια ότι οι προσυνεννοημένοι αγώνες είναι μορφή βίας και θα πρέπει να παταχθεί ως τέτοια”, προσθέτοντας ότι όλη η Ευρώπη προσπαθεί να βρει λύσεις στο πρόβλημα με τους προσυνεννοημένους αγώνες.

“Έχουν βρεθεί κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου”, είπε σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

“Θα πρέπει να είναι μηδενική η ανοχή μας αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον αθλητισμό και τον πολιτισμό της χώρας μας”, ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στοιχειοθέτηση των στημένων αγώνων.

Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “όλοι το έχουν τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι”, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι όλοι συζητούν ότι υπάρχουν προσυνεννοημένοι αγώνες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία για να προσαχθούν κάποιοι στη δικαιοσύνη “να παν φυλακή να ησυχάσουμε”.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι οι πρόνοιες της νέας νομοθεσίας θα δώσουν εκείνα τα εργαλεία στην Αστυνομία “για να μπορέσουμε να τους εντοπίσουμε και να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο το οποίο είναι προσβλητικό και προς το άθλημα και προς την κοινωνία μας”.

Ερωτηθείς σχετικά με την κάρτα φιλάθλου, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης είπε ότι “είναι πλέον ξεκάθαρο και είναι πεποίθηση όλου του κόσμου ότι η κάρτα φιλάθλου είναι ένα σημαντικό όπλο και εργαλείο στα χέρια των αρμοδίων για να μπορέσουν να καταπολεμήσουν την ανωνυμία, η οποία είναι ουσιώδης πηγή βίας που παρατηρείται στους αθλητικούς χώρους”.

“Η αλήθεια είναι ότι παρουσιάζεται καθυστέρηση διότι δυστυχώς οι διαδικασίες του δημοσίου είναι δαιδαλώδεις” είπε, προσθέτοντας ότι “το σίγουρο είναι ότι η κάρτα φιλάθλου θα εφαρμοστεί και θα πατάξουμε την ανωνυμία των φιλάθλων”.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top