ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος ΚΕΒΕ: Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων

Πρόεδρος ΚΕΒΕ: Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων

Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην οικονομία μας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πηλείδης, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου, λέγοντας ότι τώρα που βελτιώνονται βασικοί δείκτες της οικονομίας θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, στην εφαρμογή των αποκρατικοποιήσεων και στην υλοποίηση των σημαντικών έργων υποδομής.


Ο κ. Πηλείδης ζήτησε την κατάρτιση ενός δεκαετούς προγράμματος αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, το οποίο βρίσκεται στο υψηλό ποσοστό του 108% του ΑΕΠ. Όπως είπε, το πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι συγκεκριμένο, να έχει χρονοδιαγράμματα και να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.

Χαιρέτισε τη βελτίωση που παρουσιάζει η οικονομία, λέγοντας ότι με ισχυρή πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και κοινωνική συναίνεση, η Κύπρος έβαλε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάζουν οι τράπεζες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις αυξημένες προβλέψεις, την ανάγκη για εξυγίανση και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ ζήτησε από τις τράπεζες να γίνουν πιο ευέλικτες στην παροχή ρευστότητας στην αγορά, πιο αποτελεσματικές στο διακανονισμό παλαιών επιχειρηματικών δανείων, πιο ευρηματικές σε νέα σχέδια, πιο υποστηρικτικές σε επενδύσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις και πιο ορθολογικές με τις χρεώσεις τους.

Για τον τουρισμό κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις αναβάθμισης και εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος και χαιρέτισε την απόφαση για δημιουργία Υφυπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας, ζητώντας και τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στα συντεχνιακά αιτήματα, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα να προτάξει και πάλι την υπευθυνότητα και να δει τη μεγάλη εικόνα του συνόλου της κοινωνίας. Διεκδικήσεις που τα δημόσια οικονομικά και η επιχειρηματική πραγματικότητα δεν μπορούν να αντέξουν, δεν βρίσκουν σύμφωνο το ΚΕΒΕ, είπε.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις - μεταρρυθμίσεις, ο κ. Πηλείδης κάλεσε τη Βουλή να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, λαϊκισμούς και αδικαιολόγητες αντιδράσεις. Το ξεπερασμένο μοντέλο λειτουργίας της κρατικής μηχανής, συνέχισε, πρέπει να αντικατασταθεί με ένα σύγχρονο, ευέλικτο και διάφανο σύστημα.

Για το ΓεΣΥ, ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους να το θέσουν πέρα και πάνω από οποιοδήποτε επαγγελματικό ή συνδικαλιστικό συμφέρον και να επιδείξουν συλλογικότητα, υπευθυνότητα και πνεύμα συνεργασίας για να πετύχει αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

Σε σχέση με την απονομή δικαιοσύνης ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ μίλησε για καθυστερήσεις που παρατηρούνται και επανέφερε την εισήγηση για δημιουργία Εμπορικών Δικαστηρίων και την επέκταση του θεσμού της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας, που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Για το θέμα του Brexit, ο κ. Πηλείδης επανέλαβε τη θέση του ΚΕΒΕ για σύσταση ομάδας ειδικών που να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να συμβουλεύει την κυβέρνηση για τους αναγκαίους χειρισμούς.

Αναφορικά με το θέμα της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, ο κ. Πηλείδης είπε ότι μια οικονομία για να προχωρήσει μπροστά χρειάζεται ένα επινοητικό, δυναμικό και ευέλικτο ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσια αυτό, είπε, ο επιχειρηματικός κόσμος μέσω του ΚΕΒΕ ζητά από την πολιτεία άμεση συνέχιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, εντατικοποίηση της προσπάθειας και αύξηση των κονδυλίων για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, επίσπευση των δημοσίων επενδύσεων σε έργα υποδομής, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, βελτίωση των υποδομών στις βιομηχανικές ζώνες και περιοχές, καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, χρονική παράταση μέτρων και κινήτρων που απέδωσαν καρπούς.

Για το Κυπριακό είπε ότι το ΚΕΒΕ, στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αφού μία βιώσιμη και λειτουργική λύση θα επιφέρει την ανάπτυξη για τις δύο κοινότητες του νησιού.

Πρόεδρος της ΟΕΒ

Την εμπιστοσύνη της ΟΕΒ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική ηγεσία πως θα λάβουν τις καλύτερες για τον τόπο αποφάσεις για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, εξέφρασε σε χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης, λέγοντας ότι οι Κύπριοι εργοδότες παρέχουν πλήρη στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος.

Ανεξάρτητα από το Κυπριακό, πρέπει να διαφυλάξουμε την τροχιά ανάκαμψης της οικονομίας, ανέφερε, εκφράζοντας την ανησυχία της ΟΕΒ για το κρατικό μισθολόγιο. Χαρακτήρισε τυχόν αυξήσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους, υπό τις περιστάσεις, “οικονομικά επικίνδυνες και κοινωνικά αδιανόητες”, τασσόμενος ενάντια σε αυξήσεις στο δημόσιο μέχρι τουλάχιστον το Δεκέμβριο του 2018.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης ότι είναι σημαντική η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, η πάταξη της γραφειοκρατίας, η μείωση της ανεργίας και η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Άκρως σημαντικές και απαραίτητες, σημείωσε, είναι οι επενδύσεις και τα αναπτυξιακά έργα. Ανησυχία εξέφρασε και για το ΓΕΣΥ, λέγοντας ότι είναι παράδοξο ότι ενώ οι εργοδότες καλούνται να επωμισθούν το κόστος, δεν έχουν ακόμη ερωτηθεί να εκφέρουν άποψη.

Ανέφερε ακόμη ότι ΟΕΒ και ΚΕΒΕ μεγιστοποιούν τη μεταξύ τους συνεργασία και το συντονισμό, και μία φορά το μήνα θα συναντώνται οι Πρόεδροί τους, για να συζητούν όλα τα θέματα της οικονομίας

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top