ΥΓΕΙΑ

Γύρω στα 50 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από παγκρεατικό καρκίνο στην Κύπρο

Γύρω στα 50 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από παγκρεατικό καρκίνο στην Κύπρο

Γύρω στα 70 άτομα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με παγκρεατικό καρκίνο στην Κύπρο και 50 χάνουν τη ζωή τους από την ασθένεια, που αποτελεί μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου, αναφέρει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ).

Για 3η συνεχή χρονιά ο ΠΑΣΥΚΑΦ ανακηρύσσει  την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παγκρεατικού Καρκίνου, με στόχο τη διαφώτιση της Κύπρου αλλά και της υφηλίου για τον παγκρεατικό Καρκίνο αλλά και να δοθεί ελπίδα σε αυτούς που παλεύουν ενάντια σε αυτή τη θανατηφόρα νόσο.

Η μονοήμερη αυτή καμπάνια είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία του World Pancreatic Cancer Coalition, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερους από 50 οργανισμούς σε περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΥΚΑΦ στην Κύπρο.
Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ, ο Παγκρεατικός καρκίνος είναι σήμερα το 4ο αίτιο θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη και ενδέχεται μέχρι το 2020 να είναι το 2ο αίτιο θανάτου αν δεν ληφθεί δράση. Αποτελεί πλέον από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους αφού μόνο το 4% όσων διαγιγνώσκονται καταφέρνουν να επιβιώσουν μόλις 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Παρά την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί με άλλου είδους καρκίνους, δεν υπάρχει ακόμη καμία μέθοδος πρώιμης ανίχνευσης παγκρεατικού καρκίνου. Καθημερινά, 1006 άτομα διαγιγνώσκονται με παγκρεατικό καρκίνο ανά το παγκόσμιο και 985 από αυτά πεθαίνουν.

Όπως ανάφερε κ η Δρ. Άννα Αχιλλεούδη, Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ, στην Κύπρο διαγιγνώσκονται γύρω στα 70 νέα άτομα το χρόνο και χάνονται σχεδόν 50 άτομα κάθε χρόνο από τον παγκρεατικό καρκίνο.
Η Ali Stunt, άτομο με εμπειρία με τον Παγκρεατικό καρκίνο πριν 9 χρόνια και τώρα η Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ημέρα Παγκρεατικού Καρκίνου δήλωσε ότι: ‘Η Παγκόσμια διαφώτιση είναι το πρώτο βήμα για το αίτημα αύξησης του ποσοστού χρηματοδότησης  για την έρευνα Παγκρεατικού Καρκίνου αλλά και για την βελτίωση της υγείας των ασθενών.’

Οι οργανωτές της Παγκόσμιας Ημέρας Παγκρεατικού Καρκίνου, ενθαρρύνουν το κοινό να ξεκινήσουν από τις 17 Νοεμβρίου τον αγώνα για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση φορώντας κάτι σε χρώμα μωβ και αναρτώντας φωτογραφίες με φίλους, οικογένεια και συναδέλφους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας την ετικέτα #WPCD και/ή #InItTogether
 
Σύμφωνα με μια πρόσφατη διεθνή έρευνα, το 60% του κοινού δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον Παγκρεατικό Καρκίνο.
 
Στη διάσκεψη Τύπου παρουσιάστηκε και η νέο-ιδρυθείσα Ομάδα Αντιμετώπισης Γαστρεντερικών Καρκίνων του ΠΑΣΥΚΑΦ  (οι οποίοι αφορούν τα όργανα του πεπτικού συστήματος και τα βοηθητικά όργανα της πέψης – τον οισοφάγο, το στομάχι, τη χολή, το πάγκρεας, το συκώτι, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο, το ορθό και τον πρωκτό)  η οποία έχει ως κύριο στόχο την μείωση των περιστατικών και θανάτων λόγω των γαστρεντερικών καρκίνων κατά 30% αντιστοίχως, αλλά και την βελτίωση της έκβασης των θεραπειών των ασθενών διασφαλίζοντας τα δικαιώματα τους αλλά και ενδυναμώνοντας τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top